Украйна поиска оръжие, България няма ясен отговор

Украйна поиска оръжие, България няма ясен отговор

Темата стана причина за остри противоречия както в коалицията, така и между власт и опозиция

Украйна е поискала официално оръжия от България. Това е станало на срещата между външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и премиера Кирил Петков. За такъв разговор разказа самият украински министър, който днес се срещна с депутатите в Народното събрание.

Темата „оръжия за Украйна” стана причина за остри противоречия както в коалицията, така и между власт и опозиция. И докато спорът там е дали да изнасяме въоръжение за зоната на конфликта, според „Възраждане” България отдавна правела това - през трети страни.

„Когато водиш война, се нуждаеш от всичко - от патрони до бойни самолети. Ние дадохме един и същ списък на всички страни-членки на НАТО и България получи същия списък”, заяви Дмитро Кулеба.

Украйна обаче разбирала вътрешнополитическото напрежение, което предизвиква изпращането на оръжия. На фона на предупреждението от БСП, че са готови да си тръгнат от коалицията. „Ние уважаваме вътрешнополитическата ситуация, но бих искал да кажа на всеки, който изпитва колебания относно помощта за Украйна: тези, които не ни помагат днес, те помагат на Русия”, заяви Кулеба.

 

„Това е неговото мнение, има право да го изразява. Смятаме, че помагаме на мира. Даване на още оръжие означава удължаване на войната”, заяви Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

Исканата военна подкрепа е била обсъдена още вчера между премиера Кирил Петков и Дмитро Кулеба, обясни в кулоарите на парламента министърът на външните работи Теодора Генчовска. Но без да влиза в конкретика за това има ли поети ангажименти.

Без ясен отговор остана и въпросът – обсъждана ли е оръжейна подкрепа на среща между украинския външен министър и депутати на закрито заседание на комисията по външна политика. „Беше изразена позицията на вносителите на тези предложения и те информираха Дмитро Кулеба за това, което искат”, заяви Теодора Генчовска, министър на външните работи на България.

„Не е повдиган въпросът за изпращане на оръжие. Това беше работна среща”, каза  Венцислава Любенова от „Продължаваме промяната”.

Поисканата военна подкрепа стана повод и за политически престрелки. Опозицията обвини премиера, че крие истината. „Управляващото мнозинство умишлено саботира разглеждането на тези текстове”, заяви Даниел Митов, ГЕРБ-СДС.

Атака дойде и от  партньорите. „България е единствената страна заедно с Унгария, която не оказва военна помощ”, коментира Атанас Славов, „Демократична България”.

„И аз се учудвам защо все още не е в дневния ред на парламента. България трябва да има единна позиция по отношение на това какво ще изпращаме в Украйна”, заяви Станислав Балабанов, „Има такъв народ”.

На фона на спора от „Възраждане” твърдят, че оръжия за Украйна се изпращат и сега. „Те, разбира се, не отиват директно в Украйна, те отиват в Полша или Румъния и там се претоварват”, заяви Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане”.

Въпрос не за оръжия, а за история беше повдигнат по време на срещата на украинския външен министър и президента Румен Радев. „Още в първите часове на войната България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Русия към вашата страна. Още веднъж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно най-бързо”, заяви Румен Радев.

„След като Русия нападна Украйна малко хора ще могат да си преобърнат езика и да нарекат украинския и руския народ братски, освен ако нямат предвид Каин и Авел”, каза Дмитро Кулеба.

Сега решението „За” или „Против” изпращането на оръжия за Украйна е в ръцете на депутатите.

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

Коментари

  • Забравихте ли как българите в Украйна бяха тормозени и тероризирани?

    20 Апр 2022 20:03ч.

    1. Българинът инж. Иван Милев – жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 г., деец на българската общност; 2. Българинът Александър Николов – мирен протестиращ, разстрелян в Одеса на 2 май 2014 г.; 3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014 г.; 4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 г. преди посещението на българския президент;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола

    20 Апр 2022 20:08ч.

    Стига си пляскал едни и същи фейкове бе, троль

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красиво е, нали?

    20 Апр 2022 20:13ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=81DJ3H15wDM https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/3136306/3136306_900.jpg https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/3137611/3137611_900.jpg https://ic.pics.livejournal.com/colonelcassad/19281164/3136095/3136095_900.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фейк е,нали ?

    20 Апр 2022 20:17ч.

    Линковете на тролът над мен водят до вируси! Моля редакцията да вземе мерки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма нито едно доказателство за убити българи в сблъсъците 2014 г.!!!

    21 Апр 2022 16:19ч.

    Загиналият по време на размириците от 2 май 2014 г. в Одеса „Иван Милев“ не е от български произход. В пълния списък със загинали в деня на сблъсъците обаче не може да бъде открит човек с име Александър Николов. Българският културен център не е бил умишлено опожарен. -> https://factcheck.bg/nyama-dokazatelstva-za-ubiti-balgari-v-sblasacite-v-odesa-na-2-maj-2014-g/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Апр 2022 20:07ч.

    Много правителства в Европа ше съборите в името на собственото си ДЕБЕЛОКОРИЕ ! Имаме само постни сарми, без брюкселско зеле, а ГОЛЕМИЯТ БРАТ има САРМАТ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народът е рекъл

    20 Апр 2022 20:34ч.

    Посмали манго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    20 Апр 2022 20:09ч.

    Днес е летяла ракета "Сърмат" - "сатана 2"! Няма страшно те руснаците само блъфират, и тайно обичат запада, а корабът Москва е старо желязо, войницте им са "орки" и никой там не иска да води война... Давайте и искайте, за да може да получите едно светло бъдеще... Дори и Китай се уплаши от Украйна и се отказа от Тайван! Слава Украйне и слава кокайне..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    20 Апр 2022 20:12ч.

    От тоя баярищник интересни неща вижда човек!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    20 Апр 2022 20:18ч.

    На тия ли да помагам? https://twitter.com/real_marquis/status/1506320934961131533

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помагай на убийците, наркоманите и изнасилвачите на пряко подчинение на Путин

    21 Апр 2022 16:23ч.

    https://informnapalm.org/bg/kriminalno-chetivo-chvk-vagner-ubijtsi-narkomani-i-iznasilvachi-v-sluzhba-na-putin/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Яко тролене от ДБ

    20 Апр 2022 20:34ч.

    Ако си дадем оръжията явно ще останем само с прашки да си пазим територията. И в унисон с целият "цивилизован" свят е решил да си унищожи оръжията за бедния нацистки народ, и богатите ще се спасят в бункерите. Нашият народ си има богаташи с план за спасение. Редно е докато е време, да изпратим насилствено с пратката за Украйна, всички които ги подкрепят на бойното поле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без оръжие

    20 Апр 2022 20:40ч.

    Пак ще излезем пред народното събрание. Тая няма да я бъде!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това, че сте кресливи, не ви прави силни да промените пътя на България към демокрация

    21 Апр 2022 16:32ч.

    Ето такива са ви "водачите" като тая патица, депутатка от “Възраждане”, която пише “Путин е най-лошото” през 2015 г. и уж защитава Немцов, а сега протестира срещу именуването на градинка на Немцов и чака със свалени гащи да му...нана най-най:))) --> https://factcheck.bg/politicheck-da-vyarno-e-che-deputat-na-vazrazhdane-pishe-putin-e-naj-loshoto-prez-2015-g-a-sega-otricha/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вот на недоверие

    20 Апр 2022 20:43ч.

    Словакия като си даде ПВО то руснаците го унищожиха, а на правителството се подготвя вот на недоверие. Ето това го чака и нашето правителство. Да посмеят само!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приели са го

    20 Апр 2022 20:50ч.

    И отново под официалните каски и жилетки, може би ще има допълнително фурми с кока, мастило за писане на татуси, храна, медицински средства, взривни вещества. НАТО ни ошушка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    20 Апр 2022 21:27ч.

    БСП вече гласува в комисията. Ще се праща официално джепане на Колиба. Ще се избиват навън и ще се избиват и тук. Ще останем само ние циганите да управляваме страната. Доган ша помага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    20 Апр 2022 21:39ч.

    Комунягите си измиват ръцете с някаква "техническа" помощ, ама то си е пак същото, и със сигурност решение ще има, невъзможно е да разтурят софрата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    20 Апр 2022 21:37ч.

    Украйна може всичко да иска... Корумпирана държава, доказано неспособна да решава вътрешните си проблеми и да взима решения в полза на гражданите си, не заслужават и прашки. Позицията ни трябва да е категорична.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степан Бандера

    20 Апр 2022 21:41ч.

    Ще бъде. Решение на НС за оказване на военна помощ за Украйна с гласовете на всички без Копейкин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    20 Апр 2022 21:45ч.

    Възможно е. Всеобщото оглупяване не е подминало и нашите политици, повечето от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    20 Апр 2022 21:56ч.

    груба дипломатическа грешка са не само всекидневните "разговори" на кире със зеления, но и посещението на този ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има нещо садистично

    20 Апр 2022 21:57ч.

    В желанието да се помага на украинците. Сякаш всички страни които помагат искат да избият населението на двете, и да ограбят бедните натовски странни, например България. Това е геноцид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е добре

    20 Апр 2022 22:19ч.

    Братушките ще ни денацифицират. Всички фашизоиди в Белене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • раздайте си всичкото и без това овехтяло оръжие

    20 Апр 2022 22:24ч.

    Ако оръжието отиде за укрохунтата, тук ще олабим отбраната в изконните натоффски земи. Впрочем, онова, което не се казва е, че натоффски доброволци оглавяват отбраната не само на Мариупол, но и на Донбас. Спътниковата групировка старлинк (уж за евтин интернет) на Илон Мъск бе разконспирирана от генщаба на ВСУ като предназначена специално за украинската отбрана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Апр 2022 23:25ч.

    Дошъл бил за оръжие. А аз си мислех, че е от братски чувства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не вдявате ли,

    20 Апр 2022 23:34ч.

    че всъщност на никой не му пука за нашето оръжие - не само на Русия, но и на Украйна. За какво пристигна Кулеба тук? За оръжие!? Глупости. Какво и колко оръжие имаме ние, в сравнение с Турция, Чехия, да не говорим за САЩ, Великобритания, Германия. Идва тук, за да предизвика официална позиция. И нашите налапаха въдицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сармат

    21 Апр 2022 1:03ч.

    Днеска тестваха “Сармат”. Войната в Украйна приключи. И всички други бъдещи войни също. Енде Мама, султанто феличе! Кой разбрал, разбрал. Кака се ожени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатана 2

    21 Апр 2022 8:24ч.

    "Сармат" не е от вчера, разработва се от поне 10 години. Вчера само демонстрираха че е ГОТОВ. Т.е. руснаците вече го въвеждат на въоръжение. Това е съвършеното оръжие. В следващите 30-40 години никоя световна сила няма противодействие срещу него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаха

    21 Апр 2022 16:36ч.

    Колкото високоточните им оръжия са точни, толкова и "Сатаната-2" скоро ще бъде въведена в производство и експлоатация. Нет денги:)) А за 3-40 години може и русия да я няма, защото каквото орките си направят сами, няма друг кой да им направи:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой въвлича България във война

    21 Апр 2022 7:43ч.

    Никакво оръжие за тази криминална нацистка сган. Този наглец е брат с англосаксите.Мрази православието ,мрази славяните и ни въвлича в натовска интрига срещу братска Русия. Този не празнува нито рождество Христово , нито Възкресение Христово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хай стига лъжи и като са то братя фашистите - рашисти, чамодан, вокзал, Сибир:)

    21 Апр 2022 16:39ч.

    А България я въвлича във война коста копейкин и другите рубладжии, които поискаха автономна Българска Народна Република в Украйна по примера на сепаратистките терористични ДНР и ЛНР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатана 2

    21 Апр 2022 8:28ч.

    Ракетата излита от шахтата си ,някъде в центъра на Русия, с умопомрачителна скорост ! В пъти по-бързо от досегашните МКБР , вкл. SS 18 /Сатана 1/ ... За няколко минути е в орбита. Лети в каквато посока си иска, вкл. над Централна Азия и Южния полюс. Може да дойде над САЩ от всяка посока, вкл. там от където няма ПРО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатана 2

    21 Апр 2022 8:31ч.

    "Сармат" може да носи от 10 до 16 термоядрени бойни глави. В конфигурация с 10 , всяка бойна глава е по 750 килотона мощност. Т.е. всяка глава е по 50 /петдесет/ пъти по-мощна от бомбата в Хирошима. Ракетата носи сумарна мощност 500 /петстотин/ "Хирошими" ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатана 2

    21 Апр 2022 8:33ч.

    Бойните глави се разделят още в космоса и летят по собствени траектории, като могат да МАНЕВРИРАТ ! Практически не могат да бъдат спрени с никакви системи на ПРО. Освен това, заедно с истинските бойни глави ракетата носи десетки "лъжливи", което затруднява още повече евентуален прехват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатана 2

    21 Апр 2022 8:38ч.

    И за да бъде ядеца за американците пълен, освен маневриращи бойни глави, на "Сармат" може да бъде поставен боен блок на "Авангард". Самостоятелно движещ се хиперзвуков блок , скорост 20 000 -25 000 км/ч , който лети в облак от плазма /картина на метеорит/ и в същото време маневрира ! "Авангард" и теоретически не може да бъде спрян от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи