Украйна поиска касетъчни боеприпаси от САЩ, от Белия дом обмислят

Украйна поиска касетъчни боеприпаси от САЩ, от Белия дом обмислят

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна поиска от САЩ да й предостави касетъчни боеприпаси, съобщава УНИАН. Украинската държавна агенция се позовава на информация от CNN, според която чиновници от администрацията на Байдън разглеждат молбата на Киев от няколко месеца, но не са отклонили искането.

Предполага се, че касетъчните боеприпаси могат да се предоставят, когато в западните складове привършат запасите от останалите боеприпаси, с които подпомагат украинската армия.

Медията отбелязва, че за Украйна касетъчните боеприпаси могат да решат два основни проблема - потребността от голямо количество за артилерийските и ракетните системи, които й предоставиха САЩ и други държави, както и начин да намали численото превъзходство на Русия в артилерията.

Наред с това, по думите на източник на изданието, молбата на Киев не е разглеждана сериозно заради международните ограничения, които Конгресът наложи над касетъчните боеприпаси.

Президентът Джо Байдън може да заобиколи ограничението, но от администрацията дадоха да се разбере, че това е малко вероятно.

"Способността на Украйна да постига успехи на сегашния и следващ етап от войната не зависи и не е свързана с придобиването от тях на въпросните боеприпаси", е заявил пред CNN помощник на конгресмен, пише УНИАН.

Нито САЩ, нито Украйна са подписвали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява използването им, производството на такива касетъчни бомби заради риска за цивилното население. Но САЩ започнаха поетапно да се отказват от тях още през 2016 г.

Посочва се още, че и двете страни във войната - и Украйна, и Русия използват касетъчни боеприпаси, но от руска страна се насочвали и срещу цивилното население, твърди изданието.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • тралала

    08 Дек 2022 9:06ч.

    Укроинският език има само една дума - искам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Касетъчните боеприпаси

    08 Дек 2022 9:07ч.

    не са ли забранени от сума международни конвенции? Не, че украинците не ги ползват срещу населението в Донбас още от 2014, явно са ги попривършили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А биологическо, химическо, ядрено, климатично, тектонично оръжие не искат ли?!

    08 Дек 2022 9:54ч.

    Няма по-голяма наглост от /укро/нацистката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има

    08 Дек 2022 10:10ч.

    Англосаксонската. Зад всяка цветна революция, зад всяка война, зад всеки терористичен акт, зад всеки преврат, зад всяка кражба на ресурси, зад всяка измама стои англосаксонеца. Руснаци и китайци трябва най сетне да проумеят, че не могат да се договорят с тях. Трябва мощно да ги наебат и само тогава всичко ще приключи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обнаглели

    08 Дек 2022 10:39ч.

    Как няма да искат като Русия ден след ден демонстрира слабост и липса на зъби ? Удрят се руски стратегически бази (!!!) - дали с украински дрон, или с американска ракета, няма значение... И вместо съгласно Руската отбранителна доктрина Путин да свика незабавно Совбезопасности, и да приведат ядрената триада в най-висока бойна готовност, те се задоволяват с изстрелването на 70-80 Калбри, което е едно нищо за ВСУ ! И дори цивилните поражения ще ги отстранят за няколко дни... В най-лошите си кошмари не сме предполагали че Русия е толкова слаба военно, че всички приказки на Путин са въздух под налягане...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предатели

    08 Дек 2022 13:24ч.

    Вероятно има доста предатели по стълбицата на властта в Русия, които предатели се "въдят" от времето на Троцки и Ленин насам. Вероятно Путин действа внимателно и последователно ги отстранява, но докато става това се случват нелогични неща на бойното поле и в международен план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • укрочума

    08 Дек 2022 11:11ч.

    Безпрецидентна ситуация- Украйна напомня за нацистка Германия като антихуманност, но те германците сами са си правили оръдията, а сега ние им ги даваме. Какви сме ние, господа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Какви сме ние, господа?"

    08 Дек 2022 11:15ч.

    Тъпи измекяри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи