Украйна отново поиска замразените руски активи за възстановяването си

Украйна отново поиска замразените руски активи за възстановяването си

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път поиска от западните институции изземването на замразените руски активи и използването им за възстановяването на опустошената от войната Украйна, предаде ДПА. Той отправи това си искане във видеообръщение в рамките на пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

"Русия трябва да плати пълната цена за агресията си", каза Зеленски и призова активите на Руската централна банка, замразени в чужбина, да бъдат насочени към възстановяването на Украйна. "Трябва да се изработи конкретен механизъм, по силата на който тези средства да бъдат използвани, за да се компенсират щетите, нанесени ни от Русия," заяви президентът на Украйна.

През март Световната банка, Европейската комисия и украинското правителство изчислиха, че за възстановяването на Украйна ще са необходими поне 411 милиарда долара за десетилетие напред. Само през тази година Киев се нуждае спешно от 14 милиарда долара.

Пред изземването на замразените руските активи стоят правни, практически и политически пречки, посочва ДПА. Москва се заканва да предприеме контрамерки, ако средствата й бъдат отнети.

В рамките на същата среща американският финансов министър Джанет Йелън призова света да помогне на Украйна да се справи с финансовите си нужди в условията на продължаваща война. "Подкрепата за Украйна е колективно дело", заяви Йелън, цитирана от Ройтерс. "Подкрепяме усилията на нашите съюзници и партньори и ги призоваваме да продължат да помагат", каза тя.

Същевременно Световната банка съобщи, че отпуска 200 милиона долара за възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна, а още 300 милиона долара ще бъдат осигурени от други страни.
Траншът от СБ ще бъде използван за спешни ремонти на критично оборудване като трансформатори, подстанции, мобилни отоплителни тела и други. Досега банката е събрала над 23 милиарда долара спешно финансиране за Украйна, като 20 милиарда от тях са отпуснати в рамките на различни проекти.

По оценки на Световната банка енергийната инфраструктура на атакуваната страна е понесла щети за 11 милиарда долара през миналата година, като се явява секторът, който се нуждае най-много и най-спешно от извънредни помощи.

Брутният вътрешен продукт на Украйна през 2022 г. е спаднал с 29,1 на сто, сочат официални данни на украинската статистика, обявени снощи. Службата не посочва конкретни причини за спада, но според правителството това е руската инвазия, довела до загуба на територии и сериозни щети в промишлеността.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Солидарен съм със зеленски. Дайте им руските активи, за да може Россията да си ги прибере обратно,

    13 Апр 2023 11:19ч.

    барабар с украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    13 Апр 2023 12:24ч.

    Проблемът е, че Зеленчука се точи да ги гепи, преди УСрайна да престане да съществува...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако...

    13 Апр 2023 11:19ч.

    Някой е нахълтал в дома ви, застанал до хладилника ви , и иска да ви изяде храната ... ако някой е в спалнята ви и иска да ви натакова жената... ако безследно са изчезнали от двора ви кокошките и двете прасета ... на гости ви е дошъл Кулеба !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На гости е дошъл Ванка с танка. Помниш ли, как кушаше картошки?

    13 Апр 2023 11:23ч.

    Наконец забърса три кокошки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • После си преспал със кака Сия и изпил си всичката ракия.

    13 Апр 2023 11:26ч.

    А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във гората!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    13 Апр 2023 14:09ч.

    Аз пък знам един друг епизод от историята ни .Сл;ед края на ПСВ във победената България идват френски и англииски окупацииони воени части от 1918 до 1921 година . И такова ограбване на Българският народ ,настана че не само оръжие ,не само кокошките на хората крадяха ,но най безочливо влизаха по дворовете на хората и им взимаха прасетата ,агнетата ,овцете и обираха и мандрите като изпразваха равтовите където бяха нарредени кашкавалът и сиренето И всичко това го правеха все едно им е бащиния . А сега сме първи дружки със френските и англииските и германските обирджии И виж защо Ocтa Гaньo - Aдoлф,пoнacтoящeм Джo,винaги e рaбoтилa прoтив прaвocлaвиeтo и Бaлкaнcкият мир.Гaньo нe търcи приятeли,търcи гocпoдaр,кoгoтo дa "cлушa".Мрaзи cвoбoдaтa,oбичa cлoбoдиятa,чaлгaтa и дa cи имa чeкмeджe

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Апр 2023 12:23ч.

    Ако Западът реши да гепи руските кинти по такъв безпардонен начин, който по дефиниция се нарича пладнешки грабеж, това ще е гибелта на банковата система и в частност на долара. И всичко това, просто защото на целия свят ще му стане ясно, че по всяко време могат да откраднат парите на всяка държава. На всяка! Прецедент, който сам по себе си е абсурден. Ако все пак във Вашингтон решат (защото към момента там се взимат всички важни решения) да присвоят руските активи, цената, която Русия ще плати за срива на западната валутна система ще е нищожен в сравнение с щетите за самите САЩ и васалите им в глобален мащаб. Де факто, с износа на долари, САЩ всъщност изнасят собствената си инфлация, прехвърляйки я на всички останали, ползващи долара, като резервна валута и ако това спре, нали се сещате!... И те го знаят прекрасно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има един такъв слух,

    13 Апр 2023 12:53ч.

    че замразените активи на държавата Русия, а не на частните лица, ги няма, в която сметка/банка се смята, че трябва да бъдат. По този въпрос се чуваха отделни озадачени хора, разбиращи от финанси, но, разбира се, без възможност да проверят. Думата е, че чрез далекоизточни клонове на въпросните банки, една част от замразените пари са изтеглени и едва около 80 милиарда са "налични".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО 35 Милиарда са намерени !!! не, 80!

    13 Апр 2023 15:09ч.

    Официално е обявено от всички западни медии, още преди месец - всичко друга е било предварително изтеглено... А активите на "Обединения Запад" в Руси, надхвълят десетократно, /а и повече!/, това което биха могли да изземат от Русия и те ще им бъдат, също така отнети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    13 Апр 2023 17:19ч.

    Съмнява ме, че руските активи са нейде по тайни сметки, дето не могат да ги открият... Та това са само електронни цифри и числа. Предполагам, че руските активи са в дългови ценни книжа (американски и европейски). Демек - срещу парите си Русия е получила едни хартийски на които е написано, че на държателя ще бъде платено към еди коя си дата. Но сега издателите на хартийките казват: "Няма да платим". Което не е "замразяване на активи", а посто "отмятане от обещанието за плащане". Че издателите на хартийките да не са луди, че да платят истински пари на Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    13 Апр 2023 13:11ч.

    Финансовият министър на терористичнат държава САЩ призовава светът да помогне финансово на Украйна . Само че става на въпрос на светът от златният един милиард ,щото той е техният свят .Другият свят от седем милиарда население ,не иска и да чуе за укрофашистката държава украйна и няма да даде и един юан за наркомани и фашисти и терористи дето избиват безнаказано невинни жени и деца във Донбас .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другият свят от 7 милиарда не е никакъв свят,

    13 Апр 2023 13:13ч.

    а дрипав бананов бантустан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    13 Апр 2023 13:21ч.

    Нещо си объркал световете бе . Точно другият свят от седем милиарда са най богатите държави във света . А не твоят либерално англосаксонски свят на просяци и дрипльовци . свят на некъпаните и свят на студуващите содомити и зоофилистици и джендъри .Това е твоят умиращ свят ,свят на икономиите и мизерията .Щото хората са казали Икономията е майка на мизерията .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • умиргащият Запад

    13 Апр 2023 13:30ч.

    Те затуй са с толкоз силни икономики - защото икономисват, както никой друг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    13 Апр 2023 13:58ч.

    Силни икономики ама когато ми пораснат косми на дланта .Свърши се вече със силните икономики на западния англосаксонски свят . Силни икономики щото пшолучаваха евтините Руски ресурси . свърши се вече със безплатният Руски обяд ,сега иде ред да си плщат за всичко ползвано за без пари от Русия . А ти си отпадакъна този златен милиард . И понеже си прост като дървен налъм не можеш да се осетиш че ти със своя труд правиш богати родшилд и рокфелер . Я вземи и изгледай филма на Чарли Чаплин Модерни Времена и да се видиш там от коя страна си на златният милиард .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От тази страна на Златния милиард съм,

    13 Апр 2023 14:03ч.

    която не пише "осетиш", недоучен дрипавецо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    13 Апр 2023 14:16ч.

    А ти пък си малоумен неграмотник ,щом си на страната на содомитите и зоофилистиците и на джендърите и гей парадите .та и да пишеш правилно ,ти си оставаш един прост шизофреник ,като твоите куратори дето уж са завършили престижните англосаксонски университети .А нямат акъл за една лула тютюн .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    13 Апр 2023 14:21ч.

    Французите се подиграха със наркомана Зеля със това мулти филмче . Французите пуснаха подигравателна карикатура за истинската ситуация в Украйна и Зеленски Според сценария президентът на Украйна, пиейки алкохол и играейки на самолети играчки, се опитва да управлява страната, но безуспешно. За да вземе желаните пари от Запада, той изпраща жена си там. Всичките й унижения обаче не водят до нищо. Накрая главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Залужни идва при Зеленски и съобщава, че за Украйна в Бахмут всичко е приключило. antimaydan.infо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А вижте какъв филм са направили за Баба Урсула французите!!!

    13 Апр 2023 15:14ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=-Cj_mBibMMM&list=TLPQMDYwNDIwMjMvaJJw1EKubw&index=13&ab_channel=LioxLioxart под загравие "Урсула, Урсула, кога ще се махнеш".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    13 Апр 2023 17:18ч.

    Наркомана Зеле е причината за разрухата на Украйна. Поради това никакви пари не бива да получава, особено пък от чужди активи които никой няма право да използва, освен собственик им! Още повече, че наркомана Зеле и неговото обкръжение ще откраднат както винаги поне половината! На крадци пари не се дават!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То това като "Дързост и Красота" -

    13 Апр 2023 18:20ч.

    няма край и не се издържа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи