Украйна отхвърля призивите за „замразяване“ на конфликта с Русия

Украйна отхвърля призивите за „замразяване“ на конфликта с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че разговорите за решаване на конфликта с Русия не могат да започнат просто с прекратяване на огъня, предаде агенция Ройтерс. „Ако някой си мисли, че може да замрази конфликта и после да види как ще го решава, значи не го разбира“, заяви Кулеба на онлайн брифинг за африкански журналисти след обиколка в страни от Африка.

Над 100 кръга консултации и опити за примирие с Русия след анексирането на Крим през 2014 г., доведоха до пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г., отбеляза Кулеба.

Делегация от африкански държавни глави планира да посети Украйна и Русия през следващите дни с надеждата, че ще убеди двете страни да спрат войната, заяви говорител на президента на Южна Африка Сирил Рамапоса. Говорителят каза, че все още не е уточнена датата на посещението.

Подобно предложение означава руските сили да останат на украинска земя при началото на преговорите. Украйна е казвала по-рано, че руските сили трябва да се изтеглят, преди да започнат преговори, а Москва иска Киев да признае руски суверенитет над Крим като предварително условие.

Инициативата се води от президента на Сенегал Маки Сал, който миналата година бе председател на Африканския съюз. Неговата страна не присъства на последното гласуване в ООН, осъждащо действията на Русия, припомня Ройтерс.

Сегашният председател на Африканския съюз – президентът на Коморските острови Отман Газали, бе включен наскоро в делегацията, в която влизат още президентите на Египет, Замбия, Демократична република Конго, Уганда и Южна Африка.

Кулеба бе на обиколка в Африка, за да спечели подкрепа, посочва Ройтерс и припомня, че 30 от 54 африкански държави членки на ООН гласуваха в подкрепа на резолюцията на ООН, осъждаща руската инвазия.

Украинският външен министър заяви, че в момента се наблюдава „ренесанс“ на отношенията между Украйна и Африка. Той каза, че не знае подробности за африканската мисия за мир, но я приветства. „Очакваме да приемем тези президенти в Киев“, каза Кулеба.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • И на Луната да иде като американците, Кулеба

    08 Юни 2023 11:23ч.

    И Одеса ще е руска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Император Владимир - Влад Мира

    08 Юни 2023 12:05ч.

    Решението за МИРЪТ в УСрайна е, достигане на границата с Полша !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И на Луната да иде като американците

    08 Юни 2023 12:26ч.

    Само дето НЕ са ходили. Технически сега още не е възможно, камо ли 1968 година. Говорим за "ходене" на хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са ходили, то ясно. Те сега се самовзривяват като литнат!

    08 Юни 2023 12:34ч.

    Но как да компенсират лошия соц, дето ги изпревари с Гагарин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешиш!

    08 Юни 2023 12:47ч.

    Ако ползваш руски език, чети! Зачем пропагандистка Симоньян заговорила о новых референдумах на «спорных территориях» https://topcor.ru/35936-pochemu-propagandistka-simonjan-prizvala-k-novym-referendumam-na-spornyh-territorijah.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Одесса да направи референдум

    08 Юни 2023 12:53ч.

    Знам ли, та Зеленски ще отвори фронт там или НАТОто

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руснаците да се оттеглят, преди да започнат преговорите

    08 Юни 2023 11:25ч.

    Най-добре е Зеленски да се оттегли някъде в черно Маями, и да остави народа да си избере ново управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако конфликтът се замрази,

    08 Юни 2023 11:42ч.

    Спират и помощите от запад. Спрат ли помощите, Украйна умира. Буквално. Няма пари за пенсии, заплати, помощи, инфраструктура, за каквото и да е. И най важно- няма пари за крадене. Така че от гледна точка на Зеленски и банда- да продължава конфликтът колкото може, за да има за крадене колкото време е възможно, преди всичко да се срути. После- черта към хоризонта с награбеното, и там вече ще видим...Правителство в изгнание, лекции за войната и демокрацията срещу някой лев, и друго от сорта. А каквото е останало от Украйна- да му мислят рамките...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • УССР умря

    08 Юни 2023 12:08ч.

    Бог да я прости

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зеленски Олеся

    08 Юни 2023 12:23ч.

    винаги съм бил привърженик на мотото:" Бий, за да те уважават!" Но за украинците повече е меродавно:" Най добрият хохал е... мъртвия укрогалииец"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    08 Юни 2023 12:39ч.

    Кулеба умолявам ви, жертвайте се в името на укрорайха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кулеба, изпрати си ти децата на фронта бе!

    08 Юни 2023 13:21ч.

    КОЙ ТИ ДАВА ПРАВО ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАШ С ЖИВОТА на хората от други държави, щом си неспособен да го опазиш Животът на собственото си население, бе! Ти нормален разумен жив човек ли си, г-н Кулеба?! населението на Източна Украйна ИСКАШЕ АВТОНОМИЯ В РАМКИТЕ НА УКРАЙНА по модела на САЩ и автономия на федералните щати, защо не спасихте живота на стотици хиляди свои сънародници, носите лична човешка отговорност за това бидейки във властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скрийте го тая, че ми се гади

    08 Юни 2023 13:28ч.

    Този от снимката е рядко противен и нагъл тип. Иска целият свят да мре заради техните наркомански напъни и изцепки, както и да се ръководи от ежедневните им циркове, лъжи и простотии. Вече целият свят разбра, че те са терористите, убийците, виновните. А този да си набие в кратуната, че всички ги залъгват, докато умре и последния украинец срещу Русия - просто ги ползват като парцал, за да им вършат мръсната работа. После шута отзад и чао територии. Нито един българин няма да отиде да се бие за тях. От 100 човека, които съм попитал, 50 ми отговарят, че напускат държавата, ако ги мобилизират, а другите 50 са още по-крайни - отиваме да се бием в полза на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    08 Юни 2023 13:52ч.

    Къде изчезна Буданов, толкова ми липсват бисерите му? И той беше тъп фейконавт като тебе, ама поне не беше грозен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В праниран годишен отпуск са

    08 Юни 2023 15:17ч.

    със Залужни..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната

    08 Юни 2023 14:21ч.

    Вижте им само знамето - руса коса и сини очи (жълто и синьо). Те са си нацита и расисти. Как да очаквате от такива откачалки мир?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи