Украйна очаква да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 24 юни

Украйна очаква да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 24 юни

Председателят на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук / Снимка: ЕС

Украйна очаква да получи статут на кандидат за присъединяване към ЕС на 24 юни, заяви днес пред Европейския парламент председателят на украинската Върховна рада Руслан Стефанчук.

Бих искал да ви убедя, че Украйна го заслужава и, ако получим това политическо послание, сме готови да работим бързо и качествено за изпълнение на изискванията. Много важно е украинците да получат такова силно послание от Европа, настоя той пред евродепутатите.

Ако на 24 юни това не се случи, (руският президент Владимир) Путин ще реши, че може да продължи безнаказано напред. Нека това бъде преломен ден към нашата победа, призова Стефанчук.

Молим да бъде оказан допълнителен натиск над Русия. Ако войната продължи, вероятно ще трябва да се направи повече. Цената на поражението би била много по-голяма. Украйна пише история с кръвта си, добави той.

Стефанчук благодари на всички европейци, подслонили украински бежанци. Разбрахме, че най-важното е да обединим цивилизования свят в защита на ценностите и основите на световния ред, допълни той. Борим се и ще спечелим, заяви Стефанчук.

Русия твърди, че защитава християнски ценности, докато опожарява църкви и манастири; краде зърно от завладените земи; извършва геноцид срещу украинския народ - избиват се хора, само защото са украинци; руските войски не спазват никакви закони, добави той.

Трябва да бъде понесена отговорност, виновниците трябва да бъдат наказани и да платят за възстановяването на Украйна. Несъмнено справедливостта ще възтържествува, заяви Стефанчук, чието емоционално слово бе посрещнато с аплодисменти на крака от евродепутатите.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • На стара коза яре

  08 Юни 2022 16:49ч.

  А честит ви неонацизъм. Официално узаконен в Европейските Фашистки Щати.Повръща ми се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи