Украйна обяви, че повече няма да купува руско ядрено гориво

Украйна обяви, че повече няма да купува руско ядрено гориво

Украинското държавно предприятие за производство на ядрена енергия "Енергоатом" съобщи днес, че повече няма да купува руско ядрено гориво, предаде Ройтерс.

Според съобщение на пресслужбата на компанията в Телеграм, цитирано от агенция Укринформ, "Енергоатом" престава напълно да купува руско ядрено гориво. В изявлението се казва, че компанията задоволява около 55 процента от нуждите на Украйна от електроенергия, като през есенно-зимния период тази цифра достига 70 процента. През 2021 г. "Енергоатом" е увеличила производството на електроенергия с 13,1 процента до 86,4 млрд. киловатчаса спрямо предходната година.

Украйна разполага с ядрени реактори съветско производство, внасяйки ядрено гориво от Русия и САЩ, припомня Ройтерс.

 

 

Коментари

  • Украйна разполага с ядрени реактори съветско производство, внасяйки ядрено гориво от Русия и САЩ, припомня Ройтерс.

    11 Март 2022 11:24ч.

    Интересно кой произвежда ядреното гориво на САЩ, от където внасяла Украйна и чия собственост е американската фирма, която доставя горивото в Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осведомен

    11 Март 2022 12:35ч.

    Този Енергоатом, скоро ще стане руска фирма, защото всички АЕЦ в Украйна попадат в зоната на руското влияние/окупация. Западна Украйна няма да има АЕЦ, нито каквато и да були промишленост, всички големи предприятия са в централната и източната част, а там Русия се настанява за следващите 100 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е и и?

    11 Март 2022 13:07ч.

    Къде ще си го тика това хамериканско ядрено гориво т.н. украина?Всите атомни централи са в ръцете на Руската Империя и сега к’во правим ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    11 Март 2022 14:33ч.

    Ако не се лъжа,половината реактори в Запорожката АЕЦ работят с американско ядрено гориво,но резултатите бяха засекретени.Ако нашите власти са на мястото си,сега би трябвало да отправят питане до съответните руски органи за да могат в съответствие с резултатите да решат дали могат да преминат на това гориво,за което ни натискат американските ни "приятели".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи