Украйна обмисля коридор за зърно през териториалните води на България

Украйна обмисля коридор за зърно през териториалните води на България

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна обмисля възможността за изграждане на "зърнен коридор" през териториалните води на Румъния и България - т.е. ще опита да изнася селскостопанската си продукция през нашите води в Черно море. Това заяви украинският посланик в Турция Василий Боднар пред "Суспилни".

Ден по-рано Русия обяви край на зърнената сделка, която позволяваше на Украйна да изнася с кораби от черноморските си пристанища през Черно море. В изявление говорителят на Кремъл Песков заяви, че с това отпада и гаранцията за сигурността на товарните кораби в Черно море.

Каква е идеята на Украйна?

"Русия, след като се оттегли от споразумението, каза, че вече не осигурява безопасност. А това означава, че те може да обстрелват пристанища, инфраструктурата и евентуално кораби. Това е рискът“, каза Боднар.

Москва вече направи това - малко след края на сделката с посредничеството на Турция и ООН, която Кремъл отказа да удължи, бяха нанесени удари по пристанищния град Одеса.

"Имаме възможност да привлечем кораби, както и компании, които са готови да предоставят тези кораби за превоз на зърно. От наша гледна точка, това може да се реализира и без да се използва този маршрут, който вече е договорен, а през териториалните води на Румъния и България. Това също е възможен вариант за минимизиране на рисковете“, каза украинският посланик в Турция. Все още това е само идея, като официални коментари от София и Букурещ няма.

Останалите варианти пред Киев

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че ЕС ще продължава да подпомага украинския износ по "пътища на солидарността" - сухопътни коридори, установени още преди сключването на зърнената сделка през лятото на 2022 г. Хърватия пък предлага железопътната си мрежа и пристанищата в Адриатическо море за транспортиране на украински храни по алтернативни маршрути поради блокирането на споразумението за зърното от страна на Русия, обяви държавният секретар на Министерството на външните работи Франьо Матушич. Кремъл обяви, че не иска продължаване на зърнената сделка без участието на Русия - т.е. само със споразумение между Украйна, ООН и Турция. Според говорителя Дмитрий Песков това криело "рискове за сигурността". Това е отговор на предложението на украинския президент Володимир Зеленски към турския държавен глава Реджеп Ердоган. Същевременно Координационният център в Истанбул, който правеше инспекции на корабите по споразумението, беше закрит. Ердоган даде обещание, че ще опита да убеди диктатора Владимир Путин да възобнови Черноморската инициатива. САЩ пък заявиха, че износът на украински селскостопански продукти по суша ще бъде по-малко ефективен, отколкото по море. И назоваха важно условие - Щатите няма да участват във военния ескорт на товарни кораби.

Припомняме, че още след освобождаването на командирите от полка "Азов", които се намираха в Турция и трябваше да останат там до края на войната, тръгнаха спекулации, че президентът Реджеп Ердоган е готов да защитава зърнената сделка чрез военни кораби в Черно море.

Защо сухопътните коридори не са опция №1?

От началото на войната Украйна изпраща около 10% от износа си на зърно през сухопътната си граница с Полша. Въпреки това е вероятно да се появят задръствания, ако тя изнася повече зърно по този маршрут, пише BBC. Железопътните линии на Украйна са с различно междурелсие от тези в останалата част на Европа, което означава, че всеки влак със зърно трябва да бъде прехвърлен от един комплект вагони на друг на границата. Освен това железопътната мрежа в Източна Европа няма капацитет да транспортира до балтийските пристанища и Констанца (Румъния) дори сравнително малките количества зърно, които Украйна изнасяше по суша досега.

Голяма част от зърното остава в страни като Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, вместо да бъде транспортирано по-нататък. То препълни техните пазари и доведе до срив на цените на хранителните продукти на местно ниво. За да защити доходите на фермерите в тези страни, ЕС се съгласи да ограничи износа на храни от Украйна до 15 септември.

Източник: actualno.com

 

 

 

Коментари

  • Докато мислят,

    19 Юли 2023 19:29ч.

    Няма да имат пристанища. А и пшеница нямат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    19 Юли 2023 19:57ч.

    явно пшеницата е за прикритие. наркотици и оръжие е основния товар. иначе си прав. няма да има пристанища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    19 Юли 2023 19:40ч.

    А как ще минават тези около 150 мили до Румънски териториални води? Застрахователните компании вече отказаха да застраховат кораби, които ще участват в този транспорт. В природата няма корабособственик, който да си изпрати корабите на рейс без застраховка. Може би само сомалийците. Ха - ха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро

    19 Юли 2023 19:44ч.

    Лесна работа, фон лайнен ще каже че ще ги застрахова с нашите пари !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руските атаки няма да бъдат нито в румънски води, нито в български !

    19 Юли 2023 21:53ч.

    Руските атаки ще бъдат точно в този участък от 200 км, от Одеса до румънски води. Статията е манипулативна , много държи да намеси Румъния и България в кютека !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Целта е въвличане на България и Румъния

    20 Юли 2023 1:37ч.

    пряко в украинската гражданска война. Забележително е, че САЩ КАТЕГОРИЧНО ОТКАЗАХА ДА ЕСКОРТИРАТ ТЪРГОВСКИТЕ КОРАБИ ЗА "УКРАИНСКО" ЗЪРНО, В КОЯТО И ДА Е ПОСОКА! Зърното е собственост на "Монсанто"-ГМО, САЩ, но въпреки това САЩ отказаха със своя могъщ военноморски флот, да ескортират така нареченото "украинско " зърно. Искат да набутат такива риби като България и Румъния в гражданската война в Украйна, а също и балъците от Турция. Така САЩ от дистанция ще водят своята прокси война - гражданската война в Украйна - с ръцете и с кръвта на източноевропейците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гларус

    20 Юли 2023 2:42ч.

    САЩ и всякакви нечерноморски държави нямат право да пребивават повече от 21 дни в Черно море - това е договорът от Монтрьо. След това военната гемия става легитимна цел в нарушение на международен договор. Вярно, че САЩ не са страна по Монтрьо, ма Русия е и ако издумка натовска гемия в международни води много от съюзниците, които са страна по Монтрьо ще откажат да активират член 5. А това означава раздор и край на НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Trimorec

    19 Юли 2023 19:49ч.

    Ето защо Зеления беше тук.. освен за пушки и пищови са се договаряли и за този транспорт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсурд !

    19 Юли 2023 21:59ч.

    Ние не можем да разтегнем морските си граници. Зеленият "изгоре" с пшеницата ! Никой нормален корабособственик няма да прати кораб в Одеса през военна зона, без застраховка, без гаранции от руснаците. Това е гарантирано самоубийство ! Каботажни плавания са невъзможни, 200 км. са си 200 км.. ! Освен това дали останаха цели пристанищни съоръжения в Одеса и Николаев ? С какво ще товарят корабите ? С кофи и на ръка ? Ни зърно, ни оръжия, ни дрога вече по море ! Да отиват в Кремъл на килимчето и да целуват ръка ! Владетелят е порядъчно мекушав и корумпиран и имат шансове пак да кандиса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Юли 2023 20:03ч.

    Цитат: "То препълни техните пазари и доведе до срив на цените на хранителните продукти на местно ниво." Има ли човек в България, койта да е усетил този срив ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киро Снежния от 3 март 2022

    19 Юли 2023 20:22ч.

    от 11 коментара , само Вие сте видял това чудовищно несъответствие. Това показва, че хората не четат с разбиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чукча-писатель

    19 Юли 2023 21:22ч.

    много сме, силни сме, а ти кой си, че искаш не само да пишемЕ, но и да мислимЕ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 19 Юли 2023 17:03ч. Цитат: "То препълни техните пазари и доведе до срив на цените на хранителните продукти на местно ниво." Има ли човек в България, койта да е усетил този срив ?

    19 Юли 2023 22:08ч.

    в. Гласове: Цените на храните нарастват два пъти по-бързо от доходите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    19 Юли 2023 20:04ч.

    Абе то има един мост към бесарабия и се чудя защо Руснаците не са го дунмали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • елементарно

    19 Юли 2023 20:06ч.

    Защо им е на руснаците да унищожават мостовете като: 1 - Така натовската техника и окраинските хлопци сами пристигат на удобни за Русия позиции за унищожение 2 - Нали после след като завърши въпросното унищожение руснаците ще трябва да минават по тези мостве в западна посока

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гларус

    20 Юли 2023 2:45ч.

    Дотук само Украйна стреля по мостове, пак тя стреля миналата година и по стената на язовир Каховка. Русия ги пази, защото по тях се придвижват и цивилни и хуманитарна помощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    19 Юли 2023 20:04ч.

    Ще прекарват зърното си през наши териториални води, така ли ? Ами, това вече наистина ще ни направил легитимна цел за Русия и ще ни вкара във войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • никаква цел не може да ни направи

    19 Юли 2023 22:01ч.

    Просто до наши води няма как да стигне кораб от Украйна. Отворете картата за да схванете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да видим кога ?

    19 Юли 2023 20:11ч.

    Браво. Ето ти ново двадесет. Тази малка нещастна страна ще я ударят така,че никога да несе изправи. До такава степен продажнност ,простащина и малоумие, няма такава територия и такова управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Су-35

    19 Юли 2023 20:18ч.

    Руснаците прекратиха зърнената сделка защото чрез корабите се е доставяло и оръжие за Украйна точно в Одеса. Затова и ударите с раките бяха насочени на там, и след 2-3 дни тръгват в направление към Одеса. Познайте дали ще има износ на Украинско зърно. А чрез износа на зърно укриете си плащаха и за част от оръжията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Земята на Украйна и зърното не са украински

    19 Юли 2023 20:38ч.

    Разни чужди финансови организации притежават обработваемата земя на Украйна. Защо мислиш всяка западна държава помага на Украйна с оръжие? За да защитава обработваемата земя, която притежава. Например: Франция дава оръжие на Украйна. След това за оръжието получава зърно. На практика парите отново се връщат във Франция. Пари - оръжие - зърно - пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко по-конкретно за “ Пари - оръжие - зърно - пари”

    19 Юли 2023 20:49ч.

    Само една френска фирма притежава 120 хиляди хектара обработваема земя в Украйна. От тях може да събере 500 хиляди тона пшеница. При цена 200 евро за тон, това прави 100 Милиона евро. И това важи за повечето западни държави. Именно затова те ще се бият до последният украинец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Радка

    20 Юли 2023 6:58ч.

    Голяма част от земята в Украйна е собственост на най голямата инвестиционна компания в щатите Блек рок. По силата на договор за управление който Зеленски е сключил с нея - един вид давайте ни пари и оръжия, ние в замяна даваме право да се разпореждате със плодородната ни земя като със своя. Чуват се варианти ако блек рок не успее Даси възстанови парите и оръжието, чрез износа на зърно, то тя можело да почне да изнася плодородния чернозем, което впрочем е правил навремето Хитлер когато войските му са окупирали украйна по времето на 2СВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    19 Юли 2023 20:25ч.

    А какво казва султанът по този повод?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пристанище Росенец дълбоководно ли е? За това ли се разбързаха за седмица да отнемат концесията на Лукойл?

    19 Юли 2023 20:30ч.

    Кой управлява България?! Тагарев поиска нарушение на Конвенцията от Монтрьо преди дни. Същата Конвенция от Монтрьо, която ограничава присъствието на военни кораби в Черно море, щяла да бъде дезавуирана от САЩ. Сенатът на САЩ прие ?! закон за Черно море, отдалечено на 15 000 км от държавните им граници взе решение, с което обяви Черно море за ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЗОНА на американските геостратегически интереси. Интересите на САЩ! .... Правителството на България днес, което копае дъното на антибългаризма, съществува заради Б.Борисов и Д.Пеевски и те носят ЛИЧНА отговорност за съдбата на държава и народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сарацин

    19 Юли 2023 20:48ч.

    "Б.Борисов и Д.Пеевски и те носят ЛИЧНА отговорност за съдбата на държава и народ!" Мислите ли, че на последните два престъпни помияра им пука за държава и народ! Сами сме си виновни,че само спамим по интернет, ами не сме им скочили с тоягите на тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я за една седмица да се отнеме концесията на Дънди за златото, щом толкова лесно става - гласуваме в НС и готово взимаме си Челопеч и Ада тепе!

    19 Юли 2023 20:36ч.

    Взимаме си обратно нашето си българско злато, вместо в недрата на родната ни прекрасна земя да ровят чужди нечистоплътни ръце заради продажни нещастни "българи" предатели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това със зърното е димна завеса

    19 Юли 2023 20:49ч.

    Някаква страшна дяволия за България е намислена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От някое наше пристанище ще се товари оръжие

    19 Юли 2023 21:05ч.

    директно за украйна. Копелдаците ще взират някой кораб на наша територия и затова ще обвинят Русия. И ще трябва да се задейства член 5-ти. Така ги виждам аз нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    19 Юли 2023 21:13ч.

    Лошото е, че въвличат много свои васали в конфронтация и планират хем да спрат морската търговия, хем да съсипят туризма и екологията на черноморската акватория. И всичкото това - само заради ината да не спрат с огромната глупост да разширяват НАТО за сметка на изконно руския свят. НАТО и ЕС трябва да се саморазпуснат веднага, за да се избегне пагубна ескалация на конфликта. Специално България и останалите черноморски държави губят от членство в тия все по-нелепи организации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hиколова

    19 Юли 2023 21:16ч.

    Никой ли не се тревожи за замърсяването на Черно море. Миналото лято бях на плаж във Варна и водата беше супер, чиста като сълза . От няколко дни съм отново във Варна , но гледката и водата е различна . До вчера пълзяха на час кораби от Украйна и никаква информация от медиите. Нашата държава е сметище, пристан за чужди пари и интереси. С голяма тъга ще се простя с почивка в България. Евала ! Убихте и туризма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Собственик на хотел на Черномориет

    19 Юли 2023 21:51ч.

    Е, сега вече сезона ще цъфне ! Може и да върже билля... Някоя морска мина на плажа да върже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами нали преди

    19 Юли 2023 23:03ч.

    Една седмица министърът на оклната среда и водите твърдеше със сигурност . Че черно море било чисто .Какво се оказа днес морето до турската граница било мръсно .Е хора видяхте ли тези прстъпници се изправят пред телевизора и ни лъжат най безочливо .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    19 Юли 2023 21:20ч.

    за да не дойде и един турист! какво ли още превозват в тези кораби, имайки предвид , че искат да убиват едни от най-светлите български глави, те не трябва да получат абсолютно нищо и да говорят вместо за убийства, за мир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    19 Юли 2023 21:21ч.

    Руското МО е направило изявление че от 20 юли всички кораби отиващи в украински пристанища ще бъдат смятани за превозвачи на военни товари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    19 Юли 2023 21:28ч.

    Те са такива - превозват оръжие и стратегически товари за енергетиката на терористичния режим на Зеленски. От тая война печелят хищни международни акули, криещи се зад някаква уж проукраинска солидарност. Това трябва да се прекрати, защото в международен план труповете и разрушенията обогатяват мафията и я правят все по-арогантна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • изконно руския свят

    19 Юли 2023 21:27ч.

    такова животно нема

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нагайка

    19 Юли 2023 21:29ч.

    Има, има... И руски камшик има...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доведе до срив на цените на хранителните продукти на местно ниво

    19 Юли 2023 21:49ч.

    ИБАСИ ЛЪЖАТА !!! Вие забелязали ли сте "срив" на цените на храните в магазините ? Тва от каква паралелна реалност се пише ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    19 Юли 2023 22:01ч.

    Срив на цените за крайните потребители нямаше, защото търговците изкупуват по-евтините украински продукти, но запазват високите цени в търговските обекти и така си гарантират по-висока печалба. На гърба на клиентите и родните производители...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боцко

    20 Юли 2023 7:06ч.

    Затова дет се казва избери българското...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    19 Юли 2023 21:52ч.

    А нас попитаха ли ни? Или няма нужда, ние просто получаваме заповеди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна обмисля възможността за изграждане на "зърнен коридор" през териториалните води на България

    19 Юли 2023 22:20ч.

    Ало! Ние държава ли сме или територия с териториални води? Имаме ли Народно събрание, имаме ли Президент, има ли правителство? Как някой обмисля нещо на своя глава, без българските власти? Или бъркам, те вече са дали съгласие? А? Може да са питали Магарев и той да им е дал съгласие (нали ще го убиват, за изпроводяк).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз обмислям да се кандидатирам за президент на САЩ (за да спра войната в Украйна)

    19 Юли 2023 22:36ч.

    Доктора каза че е съгласен и ще ме подкрепи, ако редовно си вземам хапчетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жокер

    19 Юли 2023 22:31ч.

    Най-добрият коридор за укрите е през Банкя и НС, защо варненци да го отнасят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    19 Юли 2023 22:58ч.

    А де?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    20 Юли 2023 2:09ч.

    "защо варненци да го отнасят?" -- е, все некой требе... :D ако тая малоумщина я направят, некой задължително изгаря. а както всички знаем, бацю боцю е негорим, той е пожарникарин. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Монсанто"-ГМО-САЩ и др. транснационални корпорации

    20 Юли 2023 1:25ч.

    съсипват селското стопанство на България и др. източно-европейски държави, като си продават "украинската" продукция у нас и в Източна Европа.=== Цитат: "Голяма част от зърното остава в страни като Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, вместо да бъде транспортирано по-нататък. То препълни техните пазари и доведе до срив на цените на хранителните продукти на местно ниво." На "Монсанто" въобще не му пука, че трови източноевропейските туземци с ГМО зърно, мед и др. ГМО боклуци. Важното е да си прибере печалбата от малоумниците в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зелюви (Тагаренкови) сметки без кръчмар. ПАК:

    20 Юли 2023 6:36ч.

    США и Турция не будут поддерживать Украину после заявлений МО РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна практически е без военен флот

    20 Юли 2023 11:19ч.

    200 километровото крайбрежие от Одеса до Румъния е беззащитно по отношение на морски средства. Всеки опит на украинците за зърнени конвои в близост до брега /каботажно плаване/ е повече от рисков. Руснаците имат средства за атака, които в отсъствие на прикритие са гибелни за зърновозите. Торпедото "Шквал" на кавитационен принцип , развива близо 400 км/ ч носи 200 кг.взривна част и има обсег от 13 км. Т.е. една "мека цел" , каквато е търговски кораб, е напълно беззащитна. Американските военни в световния океан също имат опасения от "Шквал" заради огромната му скорост. Но все пак могат да го детектират с хидросонари /торпедото е шумно/ , както и да атакуват веднага подводницата която го е изстреляла. Но в украинското крайбрежие това няма как да стане. Затова в Киев реват за охрана на конвоите от черноморските страни. Такава охрана, в някаква степен, може да даде само турския флот. Съмнително е Ердоган да изложи турските кораби на удари със "Шквал".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи