Украйна не желае да участва в асамблеята на ОССЕ във Виена заради руската делегация

Украйна не желае да участва в асамблеята на ОССЕ във Виена заради руската делегация

Цветана Делибалтова за БТА

Украйна не желае да изпрати свои представители на зимната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която ще заседава на 23 и 24 февруари във Виена, съобщават електронните издания на медиите в Австрия. Причината за това е очакваното присъствие на руски депутати, е заявил президентът на украинския парламент Руслан Стефанчук.

Позицията на Киев е обяснена подробно в писмо до президентката на Парламентарната асамблея на ОССЕ Маргарета Цедерфелт. В писмо до нея, с което разполага австрийската информационна агенция АПА, ръководителят на украинската делегация Микита Потураев пише: „Научихме, че австрийските власти са готови да издадат визи на членовете на руската делегация, в резултат на което руските парламентаристи ще участват в зимната сесия.“

В писмото от 13 февруари политикът напомня, че сесията съвпада с деня на руското нападение над неговата страна, подкрепено от всички членове на руската делегация, за което са санкционирани от международната общност на държавите. 

Потураев изразява увереност, че руската делегация ще използва сесията „за да оправдае агресията срещу Украйна“, както и за „омаловажаване на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени срещу украинци“. 

„Всичко това ще подкопае интегритета Парламентарната асамблея и ще компрометира еднозначната позиция, която тя заема от 2014 г. по отношение на  руската агресия“, констатира политикът. 

Украинският представител не вижда възможност за участие в сесията в случай на руско участие в нея, пише по-нататък Потураев. Той припомня, че и делегации на други държави-членки на ОССЕ са изразили „силни резерви“ във връзка с участие на Русия. Например Литва е заявила пред представител на АПА, че ще бойкотира сесията. 

„Единственото възможно решение за запазване на интегритета на асамблеята, която се застъпва за защита на принципите и задълженията на ОССЕ, е отлагането на зимната сесия“, пише Потураев. Тази възможност се посреща от партньори с разбиране и подкрепа, заявява той, като не посочва конкретни поддръжници на това предложение.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Украйна скоро няма да участва никъде поради факта на изчезването си

    15 Фев 2023 14:19ч.

    За сведение на посрещачите на Новият Световен Ред. Плановете междувременно се измениха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    15 Фев 2023 14:21ч.

    "Украйна не желае да участва" Тръц!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mini69

    15 Фев 2023 14:26ч.

    Мъкааааааааааааааа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нацистите ?

    15 Фев 2023 14:51ч.

    Аус ! Европа няма нужда от бандеровци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    15 Фев 2023 17:09ч.

    Желае, не желае, няма значение. На участниците в украинската делегация вместо визи са им раздали повиквателни от военното окръжие и утре ще ги возят безплатно към Бахмут.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи