Украйна наложи санкции на висши духовници от свързаната с Москва църковна йерархия

Украйна наложи санкции на висши духовници от свързаната с Москва църковна йерархия

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Украинските власти наложиха санкции срещу седем високопоставени духовници от свързаната с Москва църковна йерархия в страната, съобщи президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. Духовниците са част от православните клирици, за които се смята, че заемат благосклонна позиция към инвазията на Русия в Украйна. "Ние правим всичко възможно, за да гарантираме, че няма конци, които са на разположение да бъдат дърпани от страната агресор и които могат да причинят страдания на украинското общество", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

По нареждане на украинския съвет по сигурността е наложен запор върху имуществото на седмината. Срещу тях е наложена забрана за редица икономически и юридически действия, както и фактическа забрана за пътуване.

След обявяването на независимостта на Украйна през 1991 г. в страната се конкурират обявената за автокефална Украинска православна църква и клон от православната йерархия с тесни исторически и канонични връзки с Москва. След началото на руската инвазия свързаната с Русия йерархия официално прекъсна контактите си с Москва, но мнозина украинци остават недоверчиви към мотивите й. Самата Руска православна църква подкрепи инвазията в Украйна.

Миналия месец съветът по сигурността разпореди разследване на дейността на йерархията, свързана с Руската православна църква, докато същевременно се обмислят и законодателни действия за ограничаване на дейността ѝ.

Украинските сили за сигурност проведоха серия от операции в имоти на свързания с Русия клон на църквата и обвиниха миналата седмица високопоставен духовник в антиукраинска дейност в подкрепа на руската политика в социалните мрежи.

Говорител на йерархията, която е в общение с Руската църква, заяви миналата седмица, че дейността й е в рамките на украинските закони и няма законови основания за оказване на натиск върху последователите й.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев наскоро определи властите в Киев като "сатанисти" и "врагове на Христос и на православната вяра".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • "Пъкъл" на украински е "пекло"

  12 Дек 2022 8:40ч.

  А на руски "ад".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само Съвета за сигурност на ООН може да налага санкции.

  12 Дек 2022 8:45ч.

  Всичко останало е художествена самодейност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евоатлантически идиоти!

  12 Дек 2022 9:06ч.

  По единствената засега оцеляла от санкцийте на кифлите от НЕСЕРЕТЕ руска телевизия показаха как укрите публично изгориха няколко картички с икони, няколко икони и матрьошки и, обърнете внимание - голяма репродукция на намиращата се в Дрезден Сикстинска мадона! Давате ли си сметка за какви ИДИОТИ става дума!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ти вярваш на

  12 Дек 2022 12:45ч.

  пропагандата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  12 Дек 2022 9:15ч.

  Зеленски е фашист. От злоба посегна и на духовниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че то от Путин

  12 Дек 2022 12:44ч.

  има ли по-голям фашист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  12 Дек 2022 10:20ч.

  Обръсни се бе,клоун.И други дрехи прилични за тоя стол.Ако ще и камуфлаж да сложиш, войник не ставаш а си стоиш клоун.Французите казват на такива като тоя "гиньол".Нацисти.Винаги съм бил против войната (военен бях както съм писал).Но винаги съм за потиснатите хора.В случая руснаците от Донбас. От 2016 почнах да се интересувам.Гледах бомбардировките на уРките, нацистките им знамена,маршовете,факлите. Дори 1 ден преди началото на операцията гледах как падат снарядите в Донцас и убитите учителки(имаше преки пледавания по ютуб).Викам си,това да не е 1933 нещо телепортация?Не са в ред.Затова слава на Русия в борбата с неонацизма. А нашата колония-да пукне в ада. Не хората-а управниците и.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  12 Дек 2022 10:43ч.

  Зеленски, Урсула, Борел, Макрон, Шолц , Мишел, Джонсън и всякакви други евроатлантически креатури, правени по калъп от американците, няма да ги приеме дори и Адът за земните им заслуги, дано не станат етер, а да ги погълне някоя черна дупка, та да се сближат навеки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Керпеден

  12 Дек 2022 11:04ч.

  Антихрист и Сатана. Крадци на икони, дарения и богуслужебни книги пуснаха в храмовете а поповете изведоха с белезници и ги тикнаха при криминалитета в тюрмата. Това прави СБУ, като целта е да съсипе Православието и да пречупи "Руский мир"! Дали ще успее? Много е съмнително... Войната освен освободителна за Донбас и Новорусия, ще се превърне и в религиозна за Православието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Църквата трябва да е готова за гонения

  12 Дек 2022 13:04ч.

  и страдания, учението й е такова, затова когато се видят с власт и имане забравят за Христос на ослицата. От друга страна, ако се справят достойно със страданията, ще спечелят последователи, така е още от времето на Нерон, Свети Петър и Павел в Рим. Сега там са йезуитите, при тях е друго, при тях "Целта оправдава средствата", а пък целта я знаят само те, а от простолюдието са средствата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи