Украйна наложи санкции на наместника на Киево-Печорската лавра и десетина други украински духовници

Украйна наложи санкции на наместника на Киево-Печорската лавра и десетина други украински духовници

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна наложи санкции на няколко духовници от Украинска православна църква-Московска патриаршия (УПЦ-МП), по-специално на митрополит Павел (Лебед), наместник на Киево-Печорската лавра. Това съобщи в петък изданието "Украинская правда", позовавайки се на свои източници.

Изданието посочва, че общо около дузина духовници на УПЦ, както и един от най-богатите бизнесмени в Украйна, бивш депутат от Върховната рада Вадим Новински, са попаднали под санкциите.

Засега не се уточнява какви ще бъдат конкретните мерки срещу санкционираните лица.

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски със свой указ даде сила на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана "Относно някои аспекти на дейността на религиозните организации в Украйна и прилагането на лични специални икономически и други ограничителни мерки (санкции)“, по същество насочени към забраната на УПЦ. По-специално, бяха дадени инструкции да се внесе в парламента проект на закон за забрана на "религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация", да се засили работата за борба с руските специални служби в украинската църква, да се осигури религиозна проверка на Устава за управление на УПЦ за наличие на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия.

Напоследък украинските правоохранителни органи извършиха поредица от обиски в храмовете на УПЦ. Извършени са претърсвания в Киево-Печорската лавра, Архангело-Михайловския Зверинецки манастир в Киев, два манастира в Ровненска област, Сарнинска епархия и Черновицко-Буковинска епархия. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) твърди, че при обиски в църкви са открити проруска литература и милиони пари в брой.

В петък СБУ обяви за още един обиск със следствени действия на територията на девет обекта на УПЦ в Житомирска, Закарпатска и Ровненска области, както и обвинението на митрополита на Кировоградската епархия на УПЦ за предполагаема координация с патриарх Кирил  и разпространение на про -Кремълски възгледи в региона, а също така срещу викарият на УПЦ Киевска митрополия, който според разследващите разпространявал руска литература.

Източник: ТАСС

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Все по-ясна става крайната цел

  02 Дек 2022 17:34ч.

  Господ да пази Русия и Православието, за което у нас май сме позабравили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полска Украйна против руска Украйна

  02 Дек 2022 17:37ч.

  Управляват полски мекерета и ще се опитат да направят католици от православните. Докато Украйна не бъде разделена, няма да мирясат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще мирясат

  02 Дек 2022 19:21ч.

  Полша ще бъде разпарчетена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИЛ

  02 Дек 2022 18:15ч.

  Целта на Украйна е да размени арестуваните от ГУР православни духовници срещу Украински военнопленници с Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  02 Дек 2022 18:50ч.

  Което искат вече го направиха. Конфискуваха лаврата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  02 Дек 2022 18:17ч.

  духовните лица знаят че украйната земя винаги е била руска православна епархия, а тия укри бандити искат да я унищожат! СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  02 Дек 2022 18:49ч.

  Боже, пази Русия и православието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъглошлайф

  02 Дек 2022 19:12ч.

  Защо ревете за украинското Православие, ако в Парламента на България е пълно с католици, масони и еничари, които са продали православната си майка? Те даже с гордо вдигната глава, изпращат потрони за разстрела на онази, която е обявила за посвещаването си преди цели 105 години. Така че недейте лицемерничи. България вече не е православна държава и не може да се трогне от украинските изстъпления срещу УПЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ревем!

  02 Дек 2022 19:22ч.

  Ако България не е православна, просто няма да я има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чувал съм,

  02 Дек 2022 19:34ч.

  че сатанистите недолюбват църквата много-много. Ей го изявлението на актьорчето: https://twitter.com/ClownWorld_/status/1598704482581639169 И църквата му е агресор, отслабвала го извътре. Явно всичко, което не му дава оръжие и пари, пази Боже да иска мир, е "агресор". Новговор на стероиди. А може ли някой да ме светне с какво се занимават в службата им по етнополитика??!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Караджата

  02 Дек 2022 22:07ч.

  А сега си представете Турция или Гърция да окупират Одринската църква или Светогорския ни манастир, да нападнат и да пхербият поповете, монасите, вярващите...украинските управници само ДОКАЗВАТ, че са сатанисти и боклуци! С дадената ми от Всевишния власт налагам ПЪЛНА АНАТЕМА И ВЕЧНО ПРОКЛЯТИЕ ВЪРХУ УКРАЙНА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А на Господ кога?

  03 Дек 2022 0:06ч.

  Щото само Той остана - официално все още - несанкциониран от Зеленикаквиците, фон-дер-ЛайНените и Бидоните?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи