Украйна казва, че е освободила територия с площ 100 кв. км и седем села от началото на контраофанзивата

Украйна казва, че е освободила територия с площ 100 кв. км и седем села от началото на контраофанзивата

Украински военни обстрелват руски позиции в Херсонска област на 13 юни 2023 година. Снимка: АП

Украйна си е възвърнала контрола над територия с площ от над 100 квадратни километра в резултат на своята контраофанзива срещу руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен украински военен командир. Русия не признава официално украинския напредък, посочва агенцията. Всяка от страните твърди, че другата е понесла сериозни загуби от началото на контраофанзивата.

"Готови сме да продължим да се сражаваме, за да освободим нашата територия, дори с голи ръце", заяви на пресконференция бригаден генерал Олексей Громов. Той потвърди, че в началните етапи на офанзивата, която Украйна започна миналата седмица, са били освободени седем селища в Донецка и Запорожка област.

Армията е напреднала с до три километра в близост до село Мала Токмачка в запорожкия сектор и до седем километра в близост до село южно от Велика Новоселка в донецкия сектор, съобщиха официални представители на военните.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди обстановката на бойното поле от независими източници.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Анна Маляр каза, че руските сили оказват "силна съпротива" и украинските войски са възпрепятствани от тежък артилерийски обстрел и дронове камикадзета, предаде ДПА. "Врагът не се отказва от своите позиции просто така", добави Маляр.

Русия не признава официално украинския напредък, посочва Ройтерс. Всяка от страните твърди, че другата е понесла сериозни загуби от началото на контраофанзивата, като както Москва, така и Киев рядко коментират собствените си загуби.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ./.

    15 Юни 2023 19:49ч.

    Не им омръзва да лъжат на тея олигофрени... Въпросът е, че на Запада му харесва, особено на САЩ, за да могат да финансират още по-упорито заниманието "до последния украинец".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    15 Юни 2023 19:52ч.

    Дори е малко 100 кв. км.... пишете 1000 .. че баща ви Сам... се изръси яко и сега си търси рестото... давайте.. завладявайте ... формат А4 позволява свободни съчинения...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дремджиев

    15 Юни 2023 19:56ч.

    Ами от разлива на Каховка поречните райони са необитаеми. Ако това е освобождение на села...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТАСС е длъжна да съобщи

    15 Юни 2023 21:07ч.

    Утилизирането на укропитека върви с пълна пара, че даже и проф.Витанов не успява да изчисли навреме математическите модели. Краваоеврогейците още не разбират какво става, ама и те ще усетят скоро. А лайнато и ес с отчаяни опити да заблудят хората, че усраина ще влезе в лайнато. Всуе. Сметката е без кръчмаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    15 Юни 2023 19:57ч.

    какво са освободили тия хохли бе, това си е руска земя, населена с руснаци, ще ги преместят в кашони в киев ли? дрън-дрън!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    15 Юни 2023 19:59ч.

    В същото време Подоляк твърди, че контраофанзивата не е започнала още... Те просто проверяват кое гори по-добре - Леопардите или Абрамсите. Засега Абрамсите имат леко преимущество в скоростта и интензитета на изгаряне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • домачине

    15 Юни 2023 20:02ч.

    Тотална шизофрения около информационната политика на укрохунтата. Взаимно си прихващат болестите със Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    15 Юни 2023 20:14ч.

    „кохортата“ от безродници отново ни вкара във фашисткия алианс на 50 страни, воюващи срещу православна Русия... а полуделият от безнаказаност касапин на украинския народ - евро-атлантическият (перманентно дрогиран) евреин Зеленски се кани в близко време да преименува Киев на Кибург - за да не знаят новите поколения корените си, за да забравят езика си, за да предадат предците си и да изгубят напълно връзката си със славянския род...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хабиби

    15 Юни 2023 22:51ч.

    Да.Аналозите с ВСВ,за тези,които познават историята са много смущаващи.Отново алианс на почти всички европейски страни срещу Русия с една Сърбия,която трябваше да бъде премазана предварително.Различното е,че този път намериха пълни будали в лицето на украинците,да умират за интересите на бившите европейски,имперски държави и за новата империя-САЩ.Друга аналогия е много интересна.ВСВ можеше да бъде избегната,поне с тази история,която познаваме,ако поляците не се бяха извъртяли в последния момент за така наречения коридор Данциг.Хитлер е искал,всичко на всичко транзитна железопътна връзка,дори вдигната като естакада,която да свързва Германия с бившата Източна Прусия.Поляците са били склонни да се съгласят,но в последният момент "по заповед на щуката"са променили политиката си.Интересното е,че години по-късно такава връзка е изградена между бившият Западен Берлин и ГФР/федерална Германия.В този случай "щуката"е била "за".Миналата година,март месец,Зеленски почти беше подписал прекратяването на войната,но отново едни сили,които наричаме англо-саксонски звъннаха по "червения" телефон и нещата тръгнаха към голяма война.Малцина си спомнят,че след умишленото саботиране на споразумение,министър Лавров на 5 май излезе със сензационно изявление,че генният профил на останките на Хитлер,сочат недвусмислено за еврейското му потекло и дори конкретизира,че е от северно-африканските евреи.Скандалът беше страховит!Цялата "световна демократична" общност ревна като хиляди параходни свирки и...бързо,бързо замълчаха и потулиха новината.Най-интересното беше,че "световните" медии обвиниха Лавров,че,цитирам.... "Външният министър на Русия Сергей Лавров цитира като факт конспиративната теория, че Адолф Хитлер е имал еврейски произход."Така се "пише" история.Обявяваш,че генната наука е част от конспирация и точка.Но който си го може,си го може.Наляха много пари в сериала "Слуга на народа",в който продуцент и главен герой беше самият Зеленски.Парите и разпространението в прайм-тайма беше заслуга на Игор Коломойски.Милиардера,който финансира първите истински нацистки батальони в Украйна и се снимаше с тениска,на която пишеше Жидобандера.Страхотна гавра и подигравка.Жид/евреин/и Бандера/върл антисемит/Точно това словосъчетание е квинтисенция на касапницата в Украйна.Три-четири години след приключване на ВСВ се появи нова държава-Израел.Да видим/най-вече,да доживеем/след като приключи тази война каква нова държава ще се появи на картата на Европа.След косовския прецедент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дейвид

    15 Юни 2023 20:22ч.

    100 кв.км са 10х10 или по-малко от половин София. За тази площ изгубиха над 100 танка и над 300 бронирани машини. А колко хора - нямат брой. Е това се казва голям "успех"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    15 Юни 2023 20:36ч.

    Чудя се, когато Украинците освободят Мелитопол, а това ще се случи съвсем скоро, в този сайт ще чуят ли за това ? Не, не с Леопардите. Дотогава руснаците ще са унищожили поне 200 от тях, въпреки че в Украйна всичко на всичко са 150. И не с Хаймърсите, които Коношенков отдавна унищожи, въпреки че вчера същите минусуваха към 200 ватенки в Кременная и още към 200 Кадировци нейде около Мариупол. Не, Мелитопол ще е на “добра воля”, бягайки като под Изюм. Слава !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    15 Юни 2023 20:53ч.

    Син пак се е превъзбудил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лекуващ лекар

    15 Юни 2023 21:05ч.

    Не не е, той просто от малък си е НЕНОРМАЛЕН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "а това ще се случи съвсем скоро"

    15 Юни 2023 21:03ч.

    Давай доказателствен емпиричен материал колко скоро и най вече как ще стане това, в противен случай това са голословни твърдения на един луд или дрогиран. Дори и магия да включиш, магията не действа дълго, защото нито една магия не е над разумната Воля Божия, така че по-добре си спести изказванията и се покрий!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Всяка от страните твърди, че другата е понесла сериозни загуби”

    15 Юни 2023 21:12ч.

    Руснаците показаха унищожено натовско оръжие. Търсих из нета украински снимки или филмчета за унищожено руско оръжие. Не успях да намеря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Столтенберг

    15 Юни 2023 21:14ч.

    Подготвяме всички натовски летища в близост до руската граница за пълномащабна военновъздушна операция, Балчик също е в списъка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом е Украйна

    15 Юни 2023 21:35ч.

    значи не е факт, а била казвала. Ако е Русия, тогава е факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи