Украйна и Западът обсъждат да поканят Русия на среща за мир

Украйна и Западът обсъждат да поканят Русия на среща за мир

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна и чуждестранните ѝ партньори биха могли да поканят Русия на бъдеща мирна среща, на която да бъде обсъдено прекратяване на продължаващата вече две години руска инвазия, съгласно условията на Киев, заяви днес високопоставен украински официален представител, цитиран от Ройтерс.

Швейцария ще бъде домакин на среща на върха за обсъждане на визията за постигане на мир на украинския президент Володимир Зеленски, която след това би могла да бъде предадена на Русия по време на втора среща на по-късна дата, каза ръководителят на канцеларията на Зеленски Андрей Ермак.

"Може да има ситуация, в която ние заедно да поканим представители на Руската федерация и на тях да им бъде връчен планът, в случай че този, който представлява страната агресор в този момент, наистина би искал да сложи край на тази война и да се върне към справедлив мир", заяви Ермак по време на излъчена по телевизията конференция в Киев.

Зеленски за първи път обяви своята формула за мир на среща на върха на Г-20 през ноември 2022 година. Формулата предвижда да бъде възстановена териториалната цялост на Украйна и пълно изтегляне на руските войски.

Киев настоява, че няма да разговаря с Москва, докато всички руски войски не напуснат украинската територия.

Кремъл казва, че към момента няма основа за мирни преговори между Русия и Украйна и че мирният план на Киев е абсурден, тъй като изключва Русия, припомня БТА.

Половината от обещаните западни оръжия се доставят със закъснение, каза министърът на отбраната

Половината от западните оръжия, обещани на Украйна, се доставят със закъснение, заяви днес украинският министър на отбраната Рустем Умеров, цитиран от Франс прес.

"Към настоящия момент ангажиментът не е синоним на доставка, 50 процента (от оръжията, за които са поети) ангажименти, не се доставят навреме", заяви министърът на форум, посветен на втората годишнина от руската инвазия в Украйна.

Заради тези закъснения "губим хора, губим територии", допълни той. Украинската армия, изправена пред изключително трудна ситуация на фронта, тъкмо се изтегли от своя бастион Авдеевка след месеци ожесточени боеве, изтъквайки недостига на хора и боеприпаси.

През последните дни украинският президент Володимир Зеленски многократно настоя пред западните си съюзници да доставят военната помощ навреме. Той призова за повече боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана и изтребители на вчерашното виртуално заседание на Г-7. Според него забавените доставки на оръжия са допринесли за провала на контранастъплението на Киев през лятото на 2023 г.

Премиерът Шмигал поиска от САЩ икономическа помощ в размер на $11,8 милиарда през тази година

Украйна очаква да получи икономическа подкрепа от САЩ в размер на 11,8 милиарда долара през тази година, заяви днес нейният министър-председател Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

Киев е изправен пред недостиг на 37 милиарда долара в бюджета през 2024 г. заради продължаващата две години руска инвазия и разчита на западните партньори за тази жизненоважна помощ.

Шмигал изрази надеждата по време на форум в Киев, посветен на втората годишнина от руското нашествие, че американските законодатели ще одобрят дългоочакваната икономическа и военна помощ. "Дълбоко сме убедени, че САЩ няма да изоставят Украйна", каза той, имайки предвид помощта от 60 милиарда долара, блокирана от месеци в американския Конгрес, предаде Франс прес.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Ретранслатора

    25 Фев 2024 17:39ч.

    Четох до "съгласно условията на Киев"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опа

    25 Фев 2024 17:40ч.

    хахахаха ,чесно и аз така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо,

    25 Фев 2024 17:47ч.

    ще еволюират и до другите условия. Въпросът е какво ще е останало от народа тогава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този "високопоставен" служител е нарушил указа за забрана на преговори и е рискувал много

    25 Фев 2024 17:53ч.

    А че е "някакъв" "знак" е добре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъъъ, не става!

    25 Фев 2024 18:13ч.

    Доколкото знам победителите канят победените (на място и във време за които решат), а не обратното! През май 1945г. когато немската делегация начело с Кайтел влязла в помещението където щяли да подписват акта за капитулация и видели там французите, спонтанно възкликнал: Тези пък, какво правят тука, нали ги победихме!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само пълна и безусловна капитулация на Запада може да бъде приета от Русия

    25 Фев 2024 18:29ч.

    Разпускане и разоръжаване на НАТО, ЕС се самозакрива изплаща репарации и контрибуции колкото му кажат, итегляне на всякакви пиндостански войски от континента, абдикация на оня маймун в Лондонабад и разделяне на Западен Пакастан на няколко републики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минск- 3 , за ментарджиите

    25 Фев 2024 18:40ч.

    Москва отдавна ги кани, но и не ляга за унижение. СПРЕТЕ БОМБИТЕ пръво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • честно

    25 Фев 2024 20:30ч.

    то па един народ, внушиха им ,че са "арийци" и са нещо повече от съседите си руснаци, да сърбат това, дето са си надробили. Не ми пука за тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    25 Фев 2024 20:37ч.

    Единственият точен мирен план за Укрорайха в този момент, е хвърлянето на бялата кърпа! Но има един проблем, в Киев вече бели чаршафи никъде не се продават. Със закон са забранени и задължително трябва да са цветни, по възможност в жълто и синьо !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    25 Фев 2024 20:47ч.

    Доколкото разбирам, западните гниди искат, докато руската делегация чака в коридора да подпише капитулацията си и нервно пуши, те щели да се отнесат хуманно с тях, като им дадат по чаша студена вода от швейцарските Алпи !!! А след карая на преговорите НАТО ще бъде обявено за престъпна организация и много евроатлантици, включително мустакати млади майки, ще намажат въжето, ще се казва в заключителното комюнике от срещата !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    26 Фев 2024 0:35ч.

    не от добро сърце, а заради тоталният успех в битките за Русия се заговорят за мир.....руснаците се прекараха предните години и сега мир ще има когато превземат оста "Кировград-Киев-Приднестровие" /това се разбира от хиляди форуми за войната на руски език/, това ще е новата граница, ако не ги принудят да превземат цялата т.нар. уСрайна, осрана от фашаги-националисти!!!!!!! НАТО се ОСРА и в уСрайна!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Домакин да е Северна Корея

    26 Фев 2024 1:18ч.

    Изобщо не се шегувам! Тая измислена Швейцария, със застаряващо население да си я пазят за гостите. в Давос

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    25 Фев 2024 17:44ч.

    Чудесна идея. Значи Путин да забрави всичко което е казал и правил и да се съгласи да капитулира докато държи инициативата на бойното поле. После да каже "руснаци, извинявайте за стотиците хиляди убити и ранени и майната му на Крим, Донбас,Харков и Запорожие, ще минем без тях, а жените ще родят нови войници" и всички ръкопляскат щастливи . И говорят сериозно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Киев настоява, че няма да разговаря с Москва, докато всички руски войски не напуснат украинската територия".

    26 Фев 2024 0:57ч.

    Направо висша математика за олигофрени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Фев 2024 17:45ч.

    Статия - буламач. Нищо не се разбира кой какво иска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съгласен

    25 Фев 2024 17:54ч.

    Но все пак дано има такова нещо - някой нещо да е казал в Украйна за преговори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Протакват, заблуждават

    26 Фев 2024 1:20ч.

    Кой ги знае, сигурно се надяват да се създаде проблем за Русия в друг район и да ги омаломощават още и още. Е те тогава няма да мога да разбера търпението на Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голямата шахматна дъска

    25 Фев 2024 17:53ч.

    Това е по-скоро намек към Русия, да приеме смирението, след като в директния двубой е ясно, че малкото петле губи двубоя, ала му се иска да се оттегли с поне известно запазено достойнство. Та намекът е за бъдещо съглашателство при определени условия. Само че Украйна тук е пешка, бъдещите отстъпки ще ги прави Западът като играещ партията с Русия, дори и в условията на преговори. А те, западнярите, какво искат? - От горещо стълкновение се крият, искат и от преговорното да се скрият. Откъдето и да ги погледнеш, женчовци и недъгави шахматисти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А т.нар. Запад има ли нещо, с което да не е излъгал Русия?

    25 Фев 2024 18:04ч.

    Защо някой от руска страна трябва да му вярва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано искат да подготвят украйнците за това, че ще има преговори

    25 Фев 2024 17:56ч.

    Т.е. дано искат преговори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    25 Фев 2024 17:57ч.

    Само не е ясно докато руската делегация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    25 Фев 2024 18:00ч.

    Само не е ясно докато руската делегация чака в коридора да подпише капитулацията и нервно пуши ще се отнесат ли хуманно с тях да им дадат по чаша студена вода от Швейцарските Алпи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    25 Фев 2024 18:09ч.

    По вероятно украинската делегация да почака, докато я извикат да подпише капитулацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    25 Фев 2024 21:06ч.

    Да не намерят някой вагон на руската делегация, като парижкия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джугашфили

    25 Фев 2024 23:05ч.

    Само, че не поясни за кой от двата вагона говориш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато западната граница ба Русия стане ...

    25 Фев 2024 18:20ч.

    Полша, тога и, може би, ще има преговори за мир! Обаче! С кого ще преговарят? "В това е въпросът", според др. Хамлет! Анадънму????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    25 Фев 2024 18:43ч.

    Няма да го доживееш боклук рублофилен, чугун непоръбен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евродрисня, не съм много сигурен, че ти ще преживееш събитията след капитулацията на Запада

    25 Фев 2024 18:47ч.

    НАТО ще бъде обявено за престъпна организация и много евроатлантици, включително мустакати млади майки, ще намажат въжето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    25 Фев 2024 19:06ч.

    Хей европедерасчето, нещо май очакванията ти се разминават с реалността, а? Почвай да си пиеш редовно лекарствата и се готви за неизбежното което те очаква теб и целия "цивизован" запад! Много мъка ви очаква, много!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    25 Фев 2024 20:01ч.

    И Брежнев чакаше и тутраканската селищна система, но колхоза капитулира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евродрисня, засучи мустак и ходи да кърмиш на Киро копелето

    25 Фев 2024 20:23ч.

    Айде къш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КО СТАНА

    26 Фев 2024 1:26ч.

    мършояд хомосексуален? Нещо си се озлобил. Разбра ли най-сетне накъде отиват нещата? Слава Усраине, ще викаш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    25 Фев 2024 18:22ч.

    Ще стане, ама догодина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    25 Фев 2024 18:23ч.

    Преговори със сигурност ще има. Когато страните спрът да изискват безусловна капитулация от отсрещната. За начало да спре клането е успех

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чърчил

    25 Фев 2024 18:23ч.

    Има вечни интереси, дори Русия и Украйна да се прегърнат, ние ще измислим нов конфликт с други под светлината на прожекторите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АМОН

    25 Фев 2024 18:29ч.

    "Киев е изправен пред недостиг на 37 милиарда долара в бюджета през 2024" ТАЗИ БИТКА Е ТОТАЛНО ЗАГУБЕНА ОТ УКРАЙНА!! Украйна ще е христоматиен пример как се губи война, заради липсата на пари!! ВСИЧКО Е ПАРИ, А НЕ ЖЕЛАНИЕ ЗА ЗАЩИТА НА РОДИНАТА!! Как ще реагират оставените без пари УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ!! Най близката им цел ще е КИЕВ!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лозунгът на укронацистите

    25 Фев 2024 18:56ч.

    Западът и Украйна искат Русия да се изтегли от руски територии, присъединени юридически към Руската федерация, но какво ще стане с населението, заради което Путин започна освободителната специална военна операция. Ще се приложи един от лозунгите на укронацистите, скандиран по митингите след 2014 г.: "Чемодан, вокзал, Москва!", така ли? Нали този лозунг докара месомелачката за Украйна и грешката на Путин беше, че не се намеси още тогава, щеше да има по-малко жертви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Фев 2024 18:59ч.

    Първо на Зеленски трябва да му отлепят един голям съсирек, ама голям, след това, може би, евентуално, когато отмине тригодишният вселенски траур, Путин може да почне да разсъждава, кога ще им дойде времето на преговорите. Може би, към началото на следващия му мандат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влади

    25 Фев 2024 19:08ч.

    Като видяха...дебелия, укрофашистите започнаха да се ослушват за....мир?! Краварите винаги са си гледали материалния интерес, така че и този път ще извъртят нещата към "мир". Русия НИКОГА не трябва да се съгласява на такъв мир, според техните условия! Дори и заради паметта на хилядите руски момчета, загинали в Операцията за освобождаване на исконните руски територии от Азовско и фашистко влияние!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    25 Фев 2024 19:36ч.

    Хахахах, че то в един момент ще стане така, че те ще дойдат и без да ги каните,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    25 Фев 2024 19:37ч.

    ...и тогава няма да има "условията на Киев" - като ти заврат дулото на пистолета в ухото, подписваш каквото ти кажат !!! Победеният изпълнява условия, не ги поставя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приятелите

    25 Фев 2024 20:08ч.

    На Украйна, искат да победят Русия, на всяка цена. Т.е. искат да ограбят Русия на всяка цена. Войната е средството за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    25 Фев 2024 20:16ч.

    Пълна дивотия! Специалната военна операция не бива да спира, докато границата на Русия не опре в границата на Полша! Нищо друго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    25 Фев 2024 20:45ч.

    Ти си по пропаднал и от мужиците, които са напълно наясно, че 4те западни области не са за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уродливост

    25 Фев 2024 21:05ч.

    Двугънков, днес не си спирал да дрънкаш глупости. Да не би да не ти дадоха пенсията тоя месец, та си толкоз озлобен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    25 Фев 2024 21:00ч.

    След като събудиш бога на войната Русия, остава само да береш плодовете на собствената си глупост. В Русия вече никой не иска мир, народа иска мъст а главорезите поле за изява. Кошмарът за евро педалите ще е значителен .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    25 Фев 2024 21:08ч.

    Очаквам скоро нердовете на Кадиров да се усетят, че в рая са останали само кози и да подкарат овдовелите и осиротели руски курвенско славянски брантии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    25 Фев 2024 21:11ч.

    И твойта не е лесна. Непрекъснато да си със себе си. По цял ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    25 Фев 2024 23:03ч.

    Не само е, но в половината от времето е и против себе си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    26 Фев 2024 10:14ч.

    Мирните преговори са забранени със закон в Украйна, нищо че според проучване 70% от населението на страната иска мирни преговори. Толкова за т.нар. демокрация. Тука в нас е подобно, демокрацията е цъфнала, но референдумите са забранени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поредната измама като Минските споразумения

    26 Фев 2024 16:24ч.

    Русия в никакъв случай не трябва да се хваща на този капан . Защо не поискаха примирие до момента, а го искат сега - когато са пред пълен разгром. На укрите примирието им е нужно, за да се въоръжат добре от Запада и да почнат отново войната. Сега е моментът да се сложи край на това изкуствено раково образувание Украйна, заради което страда цяла Европа. Най-малкото Русия да си вземе Крим, Донбас, Луганск, Одеса и други нейни изконни територии, а освен това да създаде огромна буферна зона под свой пълен контрол. Ако се вържат на лъжите на Зеленски и направят примирие, тези ще точат преговорите нарочно поне две години, а през това време ще се въоръжават с нови оръжия. Или се предават напълно и приемат условията на Русия, или никакви примирия. Иначе ще им коства страшно много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dgd

    26 Фев 2024 16:42ч.

    Москва не вярва на сълзи. Особено, ако са крокодилски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи