Украйна и Русия си размениха близо 200 военнопленници

Украйна и Русия си размениха близо 200 военнопленници

Министерството на отбраната на Украйна съобщи за завръщането на 116 украински пленниц

Украйна и Русия размениха близо 200 военнопленници като за размяната обявиха днес и двете страни поотделно. Телата на двама британски доброволци също бяха изпратени обратно в Украйна, предаде БНР.

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак съобщи в "Телеграм", че 116 украинци са били върнати. В същото време руските информационни агенции цитират московското министерство на отбраната, според които 63 руски военнопленници са били освободени. 

"Успяхме да върнем 116 наши хора, защитници на Мариупол, партизани от Херсон, снайперисти от Бахмут (от фронтовата линия) и други наши герои", написа Ермак в Telegram. Той съобщи и за изпратените обратно в Украйна тела на британските доброволци Андрю Багшоу и Крис Пари. Бегшоу и Пари са били убити по време на опит за хуманитарна евакуация в Източна Украйна през януари, посочиха по-рано от семейството на Пари, отбелязва Ройтерс.

Министерството на отбраната на Русия съобщи още, че сред освободените руски военнослужещи има лица от "чувствителна категория", чиято размяна е станала възможна с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Руското военно ведомство каза, че всички освободени вече са на територията на Руската федерация и им се оказва необходимата психологическа и медицинска помощ, като им се дава и възможност да се свържат с роднините си, предаде ТАСС.

По данни на украинската президентска канцелария към края на декември 2022 г. около 3400 украински военнослужещи са държани в руски плен, други 15 000 души се водят за изчезнали. Към 31 декември данните са освободени 1596 души, включително военни и цивилни, освободени от руски плен.

Руската страна не е съобщавала данни за предполагаеми военнопленници, които се намират в украински ръце.

500 000 души без ток в Одеса

Одеса е без електричество от вечерта на 3 февруари заради сериозна авария в подстанция за високо напрежение. За това съобщи украинският премиер Денис Шмигал. "Ситуацията е трудна, мащабът на аварията е значителен, невъзможно е бързо да се възстанови захранването, по-специално на критичната инфраструктура", написа Шмигал в Telegram.

Спирането на тока продължава от вечерта на 3 февруари, като 500 000 души са без електричество. Авариралата подстанция преди това е била повреждана многократно от руски ракетни удари.

Шмигал е наредил на Министерството на енергетиката на Украйна да изнамери всеки наличен генератор с висока мощност в националния си инвентар и да го достави в Одеса. Външното министерство на Украйна призовава Турция да помогне на града с т.нар. кораби - електроцентрали.

Тази сутрин във всички региони на Украйна беше обявена въздушна тревога, което означава заплаха от ракетни удари. От руското военно министерство съобщиха, че силите на Москва са изтласкали украински войници от западните покрайнини на село Двуречное в Харсковска област. Съобщава се и за нанесени удари срещу украинските сили в близост до населените места Крахмалное и Брестовое.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • паф

    04 Фев 2023 20:05ч.

    щом са разследвани и не са били мародери ги връщат, няма да ги хранят както ние храним сега жените им, а доказаните нацисти - към сибирските рудници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи