Украйна и Русия се обвиниха взаимно в ООН за разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. САЩ: Не сме сигурни

Украйна и Русия се обвиниха взаимно в ООН за разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. САЩ: Не сме сигурни

Постоянният представител на Украйна при ООН Сергий Кислиця говори на извънредното заседание на Съвета за сигурност, посветено на разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Снимка: АП

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Съединените щати от своя страна казаха, че "не са сигурни" кой е отговорен, но заявиха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ, предаде Ройтерс.

Заседанието бе свикано по искане както на Русия, така и на Украйна. Двете страни вече се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена, причинило наводнения в редица населени места надолу по течението на река Днепър. В резултат има риск за общо 42 хиляди души, в райони под контрола както на Киев, така и на Москва.

На заседанието постонният представител на Украйна при ООН Сергий Кислиця обвини Русия в "терористичен акт срещу критична украинска инфраструктура", без да предостави доказателства в подкрепа на своята теза. "Физически е невъзможно да взривим по някакъв начин (язовирната стена) отвън чрез обстрел - тя е била минирана от руските окупатори и те я взривиха", заяви Кислиця.

Руският постоянен представител при ООН Василий Небензя от своя страна обвини за катастрофата Киев. Украйна се опитва да създаде "благоприятни възможности" за прегрупиране на свои военни части, за да продължи контраофанзивата си, заяви Небензя.

Попитан от репортери преди заседанието дали Съединените щати знаят кой е виновен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при ООН Робърт Уд отговори: "Изобщо не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през следващите дни." В същото време той добави, че "няма смисъл" Украйна да наводнява собствената си земя и да принуждава десетки хиляди свои жители да напуснат домовете си.

По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че световната организация не разполага с каквато и да било информация как е била разрушена язовирната стена. В същото време Гутериш обаче определи случая като "поредната опустошителна последица от руската инвазия в Украйна".

Много от страните членки на Съвета за сигурност също заявиха на заседанието, че кризата е нямало да настъпи, ако Русия не е била нахлула в съседна Украйна през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ЗИП

    07 Юни 2023 13:59ч.

    Кат, че ли е неспасяем този източен руско-украински чип.Отидоха и двете страни да се жалват в безмислената организацийка ООН.Там ще леят сълзи и сополи та барем некой барин от Уганда да се трогне... :) "Вот приедет барин - барин нас рассудит, Барин сам увидит, что плоха избушка, И велит дать лесу- думает старушка" :))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    07 Юни 2023 14:13ч.

    Така е, защото все още са човечни, не са се дехуманизирали напълно двата народа, които всъщност надълбоко са един - славянски и православен - руски народ. Западняците отдавна газят през просото спрямо всяка проява на колективизъм и човещина, в името на печалби и чисто материален интерес, или просто от горделивост и инат. Фактически големият епохален горещ сблъсък днес е между все още останали човеци (руския свят) и дяволски рептили в остатъчен човешки образ (Запада).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    07 Юни 2023 14:28ч.

    Журналист задаёт вопрос: - Вам на самом деле кажется правдоподобным, что Россия уничтожила дамбу, затопив тем самым населенные пункты, где живут этнические русские, и одновременно перекрыв водоснабжение Крыма? По-моему, тут не больше логики, чем в подрыве собственного газопровода, не находите? Джон Кирби отвечает: - Мы пока не пришли к выводам. Мы работаем с украинской стороной и пытаемся получить как можно больше информации. https://t.me/VA_Nikonov/12108

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    07 Юни 2023 14:32ч.

    Истината е лъжа, лъжата е истина. А цитираното от читател дава отговор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    07 Юни 2023 14:43ч.

    Позицията на някои, че това нямало да се случи, ако Русия не била нахлула в Украйна, само потвърждава, че им е абсолютно ясно, че именно укро-нацистите стоят зад този пореден терористичен акт и безпрецедентна провокация. Не им е за пръв път. Това е и поредното доказателство на поговорките: "Гузен, негонен бяга" и "Крадецът (в случая - лъжецът), вика "Дръжте крадеца (лъжеца)!" В такива случаи, трябва просто да си зададем въпроса "Кой има интерес?" и всичко си идва на мястото. И след като е ясно, че тези територии са под контрола на Русия и че, както Запорожката АЕЦ, така и Крим са пряко зависими от разрушения язовир и пряко засегнати от последствията, веднага следва логичния въпрос, защо Русия ще си взривява сама инфраструктурата, предизвиквайки проблеми за самата себе си?... Същия "филм" го гледахме и със Северен поток, а и много пъти преди и след това. Изобщо изобретателността на нагло-саксонските сценаристи, инструктиращи украинското актьорче, явно са на изчерпване и само доказват истеричната им безпомощност, водеща до въпиющо идиотски изцепки, които само ги дискредитират още повече пред по-голямата част от света, която много внимателно, с широко отворени очи наблюдава, какво се случва и слуша с отпушени уши, кой какво говори и казва...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    07 Юни 2023 14:50ч.

    Никой не е съборил стената. Тя се се самосрутила в следствие дългия обстрел от страна на ВСУ. Нарича се "умора на материала". Идва един момент, когато конструкцията не може да издържи и бум-тряс. До такъв извод е стигнал Юрию Подоляка: Вопрос на сообразительность. Официальная версия Москвы - дамбу Каховской ГЭС подорвал Киев. Официальная версия Киева - дамбу Каховской ГЭС подорвала Москва. Обе стороны в режиме онлайн наблюдали за дамбой и соответственно у каждой из них есть видео произошедшего. Но до сих пор ни одна из сторон этого видео не выложила. Вопрос - почему? Самый просто ответ на поверхности. Потому, что видео и заявления не стыкуются. То есть никакого подрыва не было (и об этом говорят и местные), а дамба сама начала разрушатся в следствии целой серии факторов, в т.ч. и в связи с предыдущими обстрелами. https://t.me/yurasumy/9078

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боби

    07 Юни 2023 15:15ч.

    Каховка е 6 стена от каскадата на ДНЕПЪР. Само един факт кой е подложил и подготвил срутването... Горните 5 стени под контрола на Киев изпускат последните дни максимално количество вода за да се вдигне нивото в Каховското водохранилище...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    07 Юни 2023 19:30ч.

    Подрыв плотины Каховской ГЭС осуществила Украина – секретарь Совбеза РФ Патрушев По его словам, Киев сперва произвел масштабный сброс воды на ДнепроГЭС, а затем нанес удар по Каховской ГЭС. https://t.me/OstashkoNews/76010

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглостта на хохлите няма граница

    07 Юни 2023 15:18ч.

    Но не може да е по друг начин, след като учители са им САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    07 Юни 2023 17:03ч.

    Просто няма съмнение, че делото е на украинците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи