Украйна арестува Михаил Саакашвили

Украйна арестува Михаил Саакашвили
Украинските власти арестуваха бившия губернатор на Одеска област и лидер на опозиционната партия „Движение на новите сили” – бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, и го обвиниха в опит за сваляне на конституционния ред в страната, съобщи бТВ.

 

Снимка: "Ройтерс"

 

Саакашвили е обвинен по чл. 1, раздел 256 на украинския Наказателен кодекс за съдействие на участници в престъпна организация и за укриване на тяхната дейност чрез предоставяне на помещения и чрез други средства. Ако вината му бъде призната, Саакашвили може да бъде лишен от свобода от три до пет години.

По-рано днес Службата за сигурност на Украйна (ССУ) извърши обиск в жилището на Саакашвили в Киев. Тогава бившият грузински президент се покатери на покрива на сградата и оттам започна да вика срещу президента на Украйна Петро Порошенко, като го нарече крадец.

В отговор на призива му неговите привърженици да оказват съпротива на властите, край сградата се събраха няколкостотин души, които влязоха в сблъсъци със силите на реда. Един човек пострада, предаде ТАСС.

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., след като беше президент близо десетилетие. Той бе назначен за губернатор на украинската Одеска област, но напусна поста през 2016 г., оплаквайки се, че неговите усилия за изкореняване на корупцията са били възпрепятствани от властите.

Украинското гражданство на Саакашвили бе отнето тази година, докато той бе извън Украйна.

Саакашвили се върна в страната през септември, след като негови поддръжници пробиха полицейската охрана на полско-украинската граница.

 

 

Коментари

 • OLD

  05 Дек 2017 13:15ч.

  Четох някъде това чудо : "Да го екстрадират в съседката си на изток и ще си решат проблема с майдан № 2 . Може и без вратовръзка, ако им позволят господарите-спонсори / щото може да е още тяхен "кучи син" ?" Кой знае, кой знае : кой брат, кой бляд ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И защо зорлем от клоун го превърщат...

  05 Дек 2017 14:18ч.

  ...в мъченик!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи