Украинското разузнаване: Русия разполага в Беларус 20 хил. мобилизирани

Украинското разузнаване: Русия разполага в Беларус 20 хил. мобилизирани

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Русия разполага в Беларус 20 000 мобилизирани, което застрашава и Украйна, и суверенитета на самата беларуска държава. Това съобщи в телевизионно предаване Андрий Юсов от пресслужбата на украинското военно разузнаване ГУР, предаде УНИАН.

"Задачата, която си поставя режимът на Путин, е да въвлече пълноценно Беларус директно в боевете срещу Украйна. (Беларуският президент Александър) Лукашенко засега се противи. Но виждаме, че натискът се засилва", коментира говорителят. И заплахата не е само за Украйна. Така се увеличава окупационнният корпус на територията на една независима държава. Това е натиск и върху самия Лукашенко - това е щик, който може да бъде "за" или "против" него. Това, естествено, е сериозна сила, обясни Юсов.

Разузнаването изтъква, че Украйна научава предварително за подобни действия и намерения на Беларус.
"Днес можем да констатираме, че Лукашенко не смята засега да въвлича армията си в пълномащабна операция", допълни представителят на ГУР.

Лукашенко, лоялен към агресивната политика на своя единствен съюзник Владимир Путин, още от първите дни на руското пълномащабно нашествие в Украйна предостави на Кремъл възможността да използва военните бази на Минск. Именно от беларуска територия танковете на Русия пробиха границата с Украйна. От Беларус се водят ракетни обстрели на украински градове. Редовната беларуска армия в момента не участва пряко в инвазията в Украйна, но според някои експерти това е въпрос на време. Москва продължава да вербува за войната отделни беларуски "доброволци", напомня УНИАН.

Бежанците от Украйна със статут на временно защитени в Европа вече са почти 4,2 милиона. Това съобщи на сайта си Върховният комисариат на ООН за бежанците. Към 30 септември броят на регистрираните по този ред бежанци е достигнал 4 183 000 души.

Най-голям прираст на приетите бежанци от Украйна през последния месец показват:
- Полша (почти 56 000);
- Германия (към 39 000);
- Чехия (около 15 000);
- Великобритания и Румъния (близо 11 000);
- Нидерландия (близо 11 000 за два месеца).
По данни на ООН най-много бежанци със статут на временно защитени има в Полша - 1 409 000 души.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Укронацисти, напълнихте ли памперсите?

    02 Окт 2022 20:11ч.

    Нали цялото НАТО е с вас, еврогейският съюз - също?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    02 Окт 2022 20:48ч.

    За половин година не можах да видя статистическа разбивка за бежанците по области, които са напуснали, да се види каква част са от зони на военни действия и каква - не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи