Украинското посолство в Белград инструктирало в. “Вечерни Новости” как да говори по-правилно за конфликта с Русия

Украинското посолство в Белград инструктирало в. “Вечерни Новости” как да говори по-правилно за конфликта с Русия

Посланикът на Украйна в Белград Володимир Толкач

Автор: Владислав Наков. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Редакцията на сръбския вестник “Вечерни Новости” е получила имейл от украинското посолство в Белград, озаглавен „Списък с препоръчителна терминология за руско-украинската война“ и таблица с „правилни“ и „неправилни“ думи и изрази, които, според тях трябва да се използват в медиите.

“Това е речник, по който вече се работи. Уж е въз основа на практиката на западните медии. От тяхна гледна точка това е желателно да пише в „Новости“, което показва истинското лице на режима в Киев и истинското лице на тези, които го подкрепят“, каза главният редактор Милорад Вучелич.

В таблица се посочва, че е грешно да се пише "украинска криза, украински конфликт или война в Украйна", а правилното е  "агресивната война на Русия срещу Украйна или руската агресия срещу Украйна".

“Сякаш режимът в Киев, който е любимец на Запада и който намира невиждана в съвременния свят медийна подкрепа, наред с едновременната драстична русофобия, достигнала до лудост, трябва да го утвърди всеобщо. Те дори не се срамуват от това. И това, което също е важно, е, че политическият и медиен Запад  се придържа към тези разпоредби” - казва Вучелич.

“Оказва се, че това, което е изпратено до редакцията на “Новости” като желан разказ, всъщност е начинът, по който функционират западните медии”, добавя той.

Бившият главен редактор на "Политика" и колумнист на "Неделник" и RT Balkan Лиляна Смайлович обаче отбелязва, че в "инструкциите" има още по-грандиозни неща.

“Получихме от Министерството на външните работи на Украйна не само „правилната терминология“ на едно място, но в това съобщение се казва още, че това е „правилният разказ“. Така че министерството казва: „препоръчваме ви да мислите правилно и говорите правилно“. А в документа има чудовищни ​​твърдения, от които следва, че всеки руски гражданин е военнопрестъпник, стига да подкрепя Путин“, обяснява Смайлович.

“В документа, от друга страна, не се казва как се формират критериите за определяне на руските граждани, подкрепящи Путин. Военнопрестъпници ли са всички руски граждани, които не са гласували за Навални или всички, които не са демонстрирали публично срещу войната? Всички руснаци ли са легитимни военни цели в такъв случай?”, пита се Смайлович.

Според нея е учудваща и забраната да се казва, че Украйна има нужда от примирие и че са необходими мирни преговори. Вместо това от министерството казват, че трябва да се казва, че всеки мир е неприемлив, че всяко примирие е неприемливо, докато Украйна не победи, тоест докато не освободи всяка педя от територията си.

“Представете си, че това се иска от Сърбия, която принудена от бомбите на НАТО, се изтегли от Косово и го остави на войските на НАТО! Това означава, че сега трябва да популяризираме аршин за Украйна, който не можехме и не трябваше да прилагаме у нас“, казва Смайлович.

“Документът не казва какво се случва с тези, които не го прилагат и които не използват „правилния разказ“, добавя тя с надеждата, според нея, че тези, които отказват да използват инструкциите на украинското министерство, няма да да бъде включен в списъка на небезизвестния украински сайт "Миротворец", който публикува имената на хора, обявявено за врагове на Украйна.

“Сръбските издания на "Таймс" и "Ал Джазира" твърдят, че този предполагаем правителствен списък е направен в сътрудничество с украинските служби за сигурност, които през последните месеци видяхме, че имат дълга ръка. И ние знаем, че някои хора от този прословут уебсайт са били убити още преди да започне войната в Украйна“, отбелязва Смайлович.
Според нея обаче най-важната новина в Сърбия трябва да бъде, че само "Вечерни новости" информираха обществеността, че са получили списъка с украинските искания, въпреки че украинското посолство заяви, че го е изпратило и до други медии.
Бившият главен редактор на най-престижното седмично списание в Сърбия “НИН” проф. Слободан Релич нарече документа: Аматьорството на киевската военна пропаганда

Писмото на украинските власти до сръбските медии, оповестено от "Новости", не трябва да се драматизира. Когато американците започнат война където и да е, учат медиите как да говорят и пишат за събитието. Тук е необичайно, че украинците го правят изключително небрежно.”

“Това, което прави украинското МВнР, неговите куратори го правят по-изтънчено: канят журналисти на брифинг, ядат нещо, пият и внушават на журналистите, че могат „свободно“ да изберат какво им казват хората от Пентагона. Ще получат и материали. А всяко отклонение е недемократично, нецивилизовано и какво ли още не. Украинците дори нямат този авторитет, не са обучени на тези умения и тогава изглежда така - като натиск, наивна простащина и общо взето ще имат слаб или никакъв резултат. Фактът, че са се сетили с година закъснение, показва аматьорство, а военната пропаганда не може да си позволи това”.

Превод: Владислав Наков, Фейсбук

 

 

 

Коментари

  • Веска

    30 Апр 2023 19:56ч.

    Е, българските мисирки отдавна ползват правилния речник, при това без да им се нарежда, без брошурки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    30 Апр 2023 22:02ч.

    "Въшката като се наяде излиза на челото" Българска Народна Поговорка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    30 Апр 2023 22:05ч.

    От друга страна трябва да де поучим от случилото се с украинците. В никакъв случай да не допускаме някой да всява омраза и извращения. Защото те водят до реки от кръв и пълна разруха, както духовна така и материална. Да се държим здраво о нашата бащина вяра Православието и добрите ни традиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    30 Апр 2023 23:00ч.

    И сърбите теглиха една попържня на хохлите и си го....в другия крачол. Сърбия не се интересува от вашата цензура укри, има си проблеми с Косово в момента. Изобщо защо хохлите си мислят, че цял свят трябва да се занимава с тях и всички да са им длъжни? Занят ли те колко подобни конфликта се водят в момента в света (последния в Судан), и че там измират много повече хора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    01 Май 2023 9:18ч.

    Наставленията на украинското посолство не ме учудват особено, макар че би трябвало да знаят, че сърбите никога няма да се вържат на техните и на американските им покровители номера. Онези бомбардираха преди 24 години Сърбия, избиха сума ти невинен народ, сега се разпореждат какво да пишат по вестниците си. Действително нахалството им край няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-фрапиращо е,

    01 Май 2023 11:10ч.

    че министерството на външните работи на украината/окраината на Русия не е пуснала инструкциите до сърбите на руски език, който се говори в украината успоредно с измисления "украински език", а ги написало на чуждия за славяните английски език. Което за нас, българите, означава само едно - украината/окраината, в която гори пожарът на гражданската война, след извършения с помощта на САЩ, Израел и целия колективен запад фашистки преврат от февруари 2014 г., се е самоизключила от старобългарската и от Източната християнска цивилизация, завещана на Новгородска и Киевска Рус от Първата българска държава. За разлика от украината/окраината на Русия, в самата Русия и дори в Сърбия и в другата измислена държава - РСМ - старобългарският език, наричан още и църковно-славянски, е на почит и се използва в служба на Бога, - нашият триединен Бог - Отец, Син и Свети Дух, който изхожда от Отца. Показателно за горното са гоненията на православните християни от страна на фашисткия укро-ционистки и укро-нацистки режим в Киев, връх на които е окупацията и одържавяването за музей на най-големия православен манастир в украината/окраината - Киевската лавра на Украинската православна Църква към Московската патриаршия. Крайната цел на фашисткия укро-ционистки и укро-нацистки режим в Киев е манифестиран в You tube и е създаването на територията на украината/окраината на Русия на антихристиянска и паразитна талмудо-хазарска държава, която самите талмудо-ционисти и сатанисти са кръстили "Небесен Ерусалим", като подигравка с пророчеството на Св. апостол Йоан - "Откровение". Според талмудо-сатанистите, новата юдео-хазарска държава върху украината/окраината на Русия трябва да включва следните области: Днепропетровска (Днипро), Запорожка, Николаевска, Херсонска и Одеска + Крим. Гражданската война в украината/окраината между руснаци и руснаци с промито от сатанинската западна пропаганда укро-нацистко самосъзнание се води, за да се обезлюдят горните области от славянското православно население, а преселването на юдео-хазари от Израел в Одеса е от 2017 г., както се хвалят талмудо-ционистите в You tube... На всеки от 600-те хиляди „праведни евреи” (талмудо-сатанисти) по света, трябва според талмудо-сатанистите, да робуват по 2800 роби, а крале, президенти и министър-председатели да се надпреварват да им целуват пантофите…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи