Украинският журналист Юрий Ткачов е арестуван в Одеса

Украинският журналист Юрий Ткачов е арестуван в Одеса

Главният редактор на независимото украинско онлайн издание „Таймер” Юрий Ткачов е задържан на 19 март от Службата за сигурност на Украйна и остава в предварителния арест, съобщи Съюзът на българските журналисти.

„Дойдоха за мен. Приятно ми беше да пообщуваме”. Така известнят украински журналист, живеещ в Одеса, Юрий Ткачов се сбогува набързо с читателите си, когато на 19 март служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) нахълтват в дома му, правят обиск и отвеждат Юрий, конфискувайки компютърите му и телефона му. За това съобщава украинското издание focus.ua, както и редица други медии.

Часове наред не се знае къде е Ткачов. Жена му Оксана няма връзка с него. Чак вечерта украинската правозащитничка Оксана Челишева съобщава, че по нейна информация при журналиста, който е в предварителния арест, е допуснат адвокат.

Роденият през 1983 г. Юрий Ткачов е завършил физика и икономика, главен редактор е на независимото онлайн издание „Таймер”, а също така води няколко Телеграм-канала. Една от последните му публикации е за наличието на мини в Черно море, застрашаващи корабоплаването.

Вкаран е в печално известния списък на „проруски” лица, изготвен от националистическата организация „Миротворец”, където срещу него са отправени обвинентия, че извършва „покушение срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна”.

Следилите публикациите на Ткачов след началото на руските военни действия в Украйна са категорични, че той не прави пропаганда за нито едната от двете страни на сблъсъка, а последователно осъжда войната и настоява за бързото ѝ прекратяване.

Скоро след ареста му в Телеграм се появи съобщение от името на Юрий Ткачов, че е добре и предстои да открие нови канали в тази социална мрежа.

Веднага обаче последва опровержение от жена му и негови приятели, които увериха, че това и други съобщения от негово име са фалшиви, като припомниха, че компютрите и телефона му са в СБУ.

Това бе потвърдено и от правозащитничката Оксана Челишева, която пише в своя Фейсбук профил следното:

„Важно! Всички твърдения, че Юрий Ткачов е отворил нов канал в Телеграм след уж освобождаването си от СБУ са лъжа.  Успях да се свържа с жената на Юрий – Оксана. Тя каза, че Юрий е на разпит в СБУ, а тя няма възможност да влиза в интернет ресурсите на мъжа си, защото всички негови компютри са в ръцете на СБУ. Не пускат адвокат при Юрий. (По-късно е бил допуснат, както уточни самата Челишева – б. пр.). Окзана каза, че много им е неубходимо внимание към случя.

По думите ѝ, когато Юрий отворил вратата на квартирата, той не е оказал никаква съпротив. Въпреки това служителите на СБУ го издърпали на стълбището и го накарали да легне по очи. Поискали и Оксана да излезе от каратирата. Към нея не е било приложено насилие.

Оксана твърди, че през отворената входна врата на апартамента тя е видяла как един от сътрудниците на СБУ влязъл в банята и останал там няколко минути. И именно в банята след някокло минути СБУ „открива” граната и тротилова брикета, каза Оксана. След като онзи човек излязъл от банята, Юрий и Оксана били върнати обратно в апартамента, където започнал обиск. Накарали Юрий да се съблече. Позволили му да се облече, едва преди да го отведат. Оксана каза, че те молят за максимално внимание по случая с Юрий.”

Првозащитничката Челишева съобщава в своя Фейсбук и за други арести в Одеса, извършени на 19 март. Това става в навечерието на обявеното рано призори днес решение на президента Володимир Зеленски и на Съвета за национална сигурност на Украйна да бъдат забранени 11 опозиционни украински партии – всичките обвинени, че са проруски.

Става дума за следните партии: „Опозиционна платформа – За живота”, „Партята на Шарий”, „Наши”, „Опозиционен блок”, „Лява опозиция”, Съюз на левите сили”, „Държава”, „Прогресивна социалистическа паритя на Украйна”, „Социалистическа партия на Украйна”, партия „Социалисти”, „Блокът на Владимир Салдо”.

На министерството на правосъдитео е разпоредено незабавно „да предприеме по установения ред изчерпателни мерки за забрана на дейността на посочените партии”.

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    20 Март 2022 17:25ч.

    Школата на двете юдейски Президенства е една и съща . КГБ е учител на Русия и Украйна . Такава е и армейската им подготовка, подобните униформи , самолетите, танковете, БТР -те, МТБТ-та, бандите им и прочие .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ друг

    20 Март 2022 17:54ч.

    Войната е на живот и смърт! `("борбата е безмилостно жестока, борбата както казват е епична...") какво тук значат ... някакъв независим журналист или правозащитничка... А от коя страна на барикадата си - това зависи от случайността, а не от желанието или политическата ориентация на населението.Нито от морала на ... ЕКЗЕКУТОРИТЕ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наемник

    20 Март 2022 18:06ч.

    Нищо повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    20 Март 2022 18:07ч.

    Лицето на фашизма винаги е едно и също. И добре, че я има Русия, за да размаже отново тази негова уродливо-кафява физиономия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • montag

    20 Март 2022 18:19ч.

    Едно цензурирано видео в youtube, на един британски журналист: https://www.bitchute.com/video/uYzuDIMGgIBt/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Иванов

    20 Март 2022 18:31ч.

    Ако беше в Москва щяха да го ликвидират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    20 Март 2022 18:48ч.

    Българските демократи подкрепят всички действия на укродемократите.Ние заедно вървим по стъпките на янкидемократите и евродемократите - нашия светъл и нерушим пример за подражание!Демократи от всички страни,съвоку ... сори - съединявайте се !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този украински журналист

    20 Март 2022 19:12ч.

    стана известен с това, че във всякакви обстоятелства се придържа към журналистическа обективност. Нашите журналисти в повечето медии станаха за срам около последните събития. На Дачков - респект!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    21 Март 2022 1:20ч.

    ама не са му счупили външната врата за да нахлујат при него, нали? Заштото това е челнија опит в брацката савецка РФ при посештаване на журналист-“предател“ https://novayagazeta.ru/articles/2022/03/19/nikto-v-dver-ne-stuchal-srazu-nogoi-vyshibli

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи