Украинският военен министър Резников връчи оставката си

Украинският военен министър Резников връчи оставката си

Украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи днес в социалната мрежа "Екс", че е подал заявление с оставката си до председателя на парламента, предаде Ройтерс. Това е най-голямото кадрово разместване във висшия ешелон на системата на отбраната в Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари миналата година.

Късно снощи президентът Володимир Зеленски обяви, че е решил да замени военновременния си министър на отбраната и предложи за негов заместник Рустем Умеров, кримски татарин, който оглавява Фонда за държавна собственост на Украйна.

В заявлението си, в който подава оставка, Резников прави преглед на 22-месечния си мандат, като оценява яростната военна съпротива на Украйна срещу руските сили и лобистките усилия на министерството му да осигури жизненоважна военна помощ от Запада.

"Над 50 процента от временно окупираните от Русия територии са вече освободени. Всеки ден нашите защитници се придвижват напред", казва той в писмото, публикувано в платформата "Екс", по-известна с предишното си име "Туитър". "Съществува разбиране, че Украйна е щит на Европа от изток", добави той. 

Резников, който е спряган за евентуален следващ посланик на Украйна в Лондон, заяви, че според него един от основните приоритети на Киев е изграждането на дългосрочни партньорства с ключови съюзници и осигуряването на "реални гаранции за сигурност".

Министерството на Резников се сблъска с военни скандали, свързани с доставките на храна и облекло, както и с обвинения от страна на някои неправителствени организации за военна помощ, че бюрократичната тежест не е била намалена достатъчно бързо. Самият Резников отрича да е извършвал каквито и да е било нарушения.

В писмото си за оставка той заявява, че по време на неговия мандат са били реформирани процесите на снабдяване и закупуване в областта на отбраната и че е изпълнил всички задачи, които са му били при назначаването му преди 22 месеца.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • old_beggar

    04 Sep 2023 17:49ч.

    френският генерал Dominique Delavarde: “Украйна не може да проведе успешно настъпление, тъй като Русия има превъзходство в артилерията и авиацията. Русия воюва срещу НАТО, а не срещу Украйна - украинските ресурси отдавна са изчерпани. Конфликтът показа, че НАТО не може да води война с висока интензивност срещу Русия – няма достатъчно оръжия и обучени хора и единственото, което остава на алианса, е да блъфира. С изключение на васалите на САЩ, останалият свят подкрепя Москва и затова санкциите и търговското ембарго срещу Русия се провалиха.”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    04 Sep 2023 23:00ч.

    Тагарев му беше голям приятел!!!!През ден се съветваше с него!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи