Украинският вицепремиер: Лидерите от ЕС да се въздържат от критични коментари за амбициите на Украйна за членство

Украинският вицепремиер: Лидерите от ЕС да се въздържат от критични коментари за амбициите на Украйна за членство

Украинската заместник министър-председателка Олга Стефанишина призова лидерите от Европейския съюз да не отправят "отрицателни послания" за перспективите на Украйна за членство в общността и каза, че не вижда сериозни пречки за започване на официални присъединителни преговори още тази година, пише в. "Файненшъл таймс".

В интервю за изданието Стефанишина заяви, че Киев действа много бързо по политическите реформи. Според нея обаче някои страни не искат да бъдат "притискани да вземат решения", а други свързват процеса с настоящото състояние на разширяването на ЕС към Западните Балкани.

"Силно призовавам европейските лидери и различните служители да подхождат много предпазливо към, да кажем, отправянето на отрицателни послания", заяви тя.

Лидерите от ЕС се въздържат от критични публични коментари за амбициите на Украйна за членство, но някои столици в неофициални разговори критикуват както Киев за това, че очаква процесът да бъде завършен бързо, така и ръководителите на ЕС заради насърчаване на тези надежди, отбелязва вестникът.

Украинският премиер Денис Шмигал казва, че предвижда двегодишен график за присъединяване на страната му към ЕС. Дипломати обаче предупреждават, че говоренето за такъв ускорен процес ще породи фалшиви надежди сред украинците, посочва изданието.

Запитана дали има опасност украинците да се разочароват, ако стане ясно, че страната едва ли може да се присъедини към ЕС до 2026 г., Стефанишина отговори, че процесът прилича на "изяждане на слон", което трябва да се прави на части, а не наведнъж.

"Първата част на слона е започването на присъединителни преговори", каза тя. "Украинският народ ще разбере на всяка крачка от пътя какви са сложностите, но на този етап няма значителни пречки от гледна точка на започване на присъединителни преговори", заяви Стефанишина, която отговаря за въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция.

Някои дипломати от ЕС предупреждават, че макар Украйна бързо да извършва реформи в съдебната сфера, ще бъдат необходими години, за да се установи дали има истински напредък в борбата с корупцията, посочва вестникът.

Лидерите от ЕС признаха в изявление след своята среща миналата седмица, че Украйна полага "значителни усилия" във връзка с реформите, но не дадоха колективна оценка какъв напредък е постигнала страната, отбелязва "Файненшъл таймс".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • хрътката

    13 Фев 2023 13:10ч.

    Пълен абсурд! От друга страна, вече може да се е случило някакво разместване на пластовете и да са взети някакви решения, за които ние - гражданите, още не сме в течение. Приказките на Стефанишина са арогантни и безогледни! Самонадеяна източна грубост и директност! Повествова като личност, която е много влиятелен член на някакъв йерархически по-високопоставен орган. Да не би пък това да е сигнал, че ЕС е понижена в ранг?! От дирекция в ОТАН, станала на Отдел? А пък Украйна, макар е неформален член на нито едно от двете, е издигната в някакъв специален, по-висок ранг, заради носените тегоби във войната. ОТАН - нещо като политическо крило на нов, все още неназован западен субект, а У е военна организация на терен??! ЕС има новоотредена роля - ще получава фактури?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бившата УССР е повишена в бъдеща Хазария

    13 Фев 2023 13:14ч.

    Ционисти, хасиди, ония от вавилонския плен, абе избраните народи където си оставят ръцете, все със Холокост свършват нещата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повествова като личност, която е много влиятелен член на някакъв йерархически по-високопоставен орган.

    13 Фев 2023 14:57ч.

    Тя , естествено, не е член. Но е радиоточка, рупор на този Орган. И той се казва Дийп Стейт , и целият ЕС е в подчинено и надупено положение пред този Орган.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мона

    13 Фев 2023 13:12ч.

    За съжаление укрите са силно зомбирани и не стават за никакво сътрудничество. Тяхната територия е ТЕАТЪР , терен на бойните действия между Брит.империя и Руската империя. Просто ги използваха като пушечно месо , защото сами се съгласиха повечето. Опитват и България да я направят участник във техните простотии, но засега нямат резултат със българите и няма да имат. Просто българите са друго тесто, не са овце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фиба

    13 Фев 2023 13:13ч.

    Съзтезание по наглост с бързи смени на водачеството. Познайте с кого.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Фев 2023 13:16ч.

    Тъй-тъй, моме! От тях акъл - ньет! От тях се искат пари, оръжие, муниции и да приемат бежанци,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МихДен

    13 Фев 2023 13:20ч.

    Ако Вова беше мъж и ги бе изравнил със земята първите 2 седмици, сега нямаше да се налага да слушаме нагли и безочливи разсъждения от под-човеци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не става така. Щеше да влезне в капан. Издръжката на англосаксонското изчадие щеше да легне върху руския бюджет, отделно ония имаха готовност да започнат партизанска война

    13 Фев 2023 13:27ч.

    При сегашния начин за всичко в бившата УССР плащат САЩ и васали, отделно потенциалните иначе партизани биват удобно организирани на групи и водени пред артилерията за логаритмуване. Няма нужда да се ловят един по един из немалката страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • започването и завършването

    13 Фев 2023 15:56ч.

    Точно това му обяснявах с малко по-увъртени думи тая сутрин, обаче той продължава да си вярва, че причината била в "мекия" Путин. Когато си умен, последното нещо което правиш, е да се надървиш. А някои са свикнали с това да почнат, затова и бързо им отиват главите на кино.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Фев 2023 13:24ч.

    безсмислено е да се отрича зависимостта на Европа от САЩ - на територията на европейските страни има стотици американски военни бази, обекти и съоръжения. и ако до неотдавна САЩ “препоръчваха” на Европа да извърши нещо, то сега направо й го заповядват...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    13 Фев 2023 13:24ч.

    Егати комикса - присъединяване на малко нищо към голямо нищо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    13 Фев 2023 13:38ч.

    НАГЛОСТ! Абсурс д вече трябва да са въобще разговорите с тези пионки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Фев 2023 14:08ч.

    Само дето все още не сте се натресли за членство на планетата Нибиру, ама и за там не е ясно дали ставате! Нерешени говеда никъде не ги искат, само са използвани за лични геополитически цели, а после - на бунището за гниене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Христов

    13 Фев 2023 14:22ч.

    Здравейте.Може ле да попитам,коя е тази външна министърка ,че още не е качила на влака и дава разпореждане за други държави.Представете си ако тази държава бъде приета в ЕС,ами тя утре направо ще издава заповеди какви и отърва,ще блокира всякакви инициативи по всякакъв повод,щом не и изнася.Такава държава с профашиски елементи и насторения не трябва изобщо да се допуска да си мисли за това.Жалка картинка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    13 Фев 2023 16:29ч.

    Главен вариант на Вашингтон за Европа е европейските страни от НАТО да се ангажират пълноценно в реални бойни действия с Русия, а англо-сащците да им гледат сеир както през 20-и век. Натам трябва да ги завлекат със словесно подритване и обиди агентурата на янките в Киев и Варшава. Отатм е арогантното й лаене срещу управниците в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи