Украинският премиер предупреди за "миграционно цунами", ако руските удари продължат

Украинският премиер предупреди за "миграционно цунами", ако руските удари продължат

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Украинският премиер Денис Шмигал предупреди за „ново миграционно цунами“, ако Русия продължи атаките си срещу гражданската инфраструктура на неговата страна, в интервю, публикувано днес, предаде Франс прес. Шмигал, който ще участва в германско-украински икономически форум в Берлин в понеделник, обвини Москва, че иска да "вкара Украйна в хуманитарна катастрофа", според откъси от негово интервю за германския неделен вестник "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтунг", видяно преди публикуването му от АФП.

„Ако в Украйна няма повече енергия, електричество и вода, това може да предизвика ново миграционно цунами“, каза премиерът.

Русия иска да "вкара Украйна в студена зима, в която хората могат буквално да замръзнат до смърт. Това може да доведе до планирана хуманитарна катастрофа, каквато Европа не е виждала от Втората световна война", предупреди той.

Украинският премиер ще има двустранна среща в понеделник с Олаф Шолц в Берлин и да участва с германския канцлер в икономически форум, който събира представители на германски и украински компании.

В интервюто си за германския вестник Шмигал призова също Берлин да достави нови боеприпаси на Украйна през следващите дни, за да отблъсне тя руски въздушни удари.

Украйна чака "с нетърпение" нови боеприпаси, които са необходими "веднага", каза Шмигал пред изданието и добави: "Става дума за броени дни".

Необходими са също заглушаващи сигнали трансмитери за противодействие срещу от "20 до 30 дрона камикадзе", които Русия използва срещу Украйна всеки ден, каза Шмигал и похвали наскоро доставените противовъздушни системи "Ирис-Т", които, по думите му, "вече са спасили много животи".

За възстановяването на Украйна Шмигал иска да използва руски активи, замразени в чужбина. Щетите от атаките на Русия в момента възлизат на „повече от 750 млрд. долара“, каза той.

В същото време има замразени руски активи на стойност от 300 до 500 млрд. долара, посочи премиерът. „Трябва да разработим механизъм за конфискуване на руски активи“, добави той.

След германско-украинския икономически форум в понеделник, на който президентът Володимир Зеленски ще направи видеообръщение, във вторник в Берлин ще се проведе и международна конференция за възстановяването на Украйна.

„Ще трябва да инвестираме много“ за възстановяването на Украйна, каза канцлерът Шолц в своя публикуван днес седмичен подкаст.

"Украйна не може да го направи сама, нито Европейският съюз може да го направи сам. Само международната общност, която в момента подкрепя Украйна, може да го направи. И трябва да го прави дълго време", увери той.

На конференция на експерти във вторник в Берлин освен Шолц и Шмигал ще присъства и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Володимир Зеленски ще произнесе и видео обръщение.

Във вторник Шмигал ще се срещне също с германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт за разговори за възможни нови доставки на оръжие, каза говорител на министерството пред АФП.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • чакайте бе, нали украйна имаше велики победи

    23 Окт 2022 9:01ч.

    Къде са тези велики победи? Пак взеха да реват за оръжия, че това, че онова.... Ама това не отива на победители.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • замразените руски активи

    23 Окт 2022 9:11ч.

    - „Трябва да разработим механизъм за конфискуване на руски активи“, добави той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, ама тези "замразени руски активи" не са живи пари, а ДЪЛГОВЕ на Запада

    23 Окт 2022 10:58ч.

    И като конфискуваш дългове какво получаваш - обещание за светло бъдеще ли? А ако ги продадеж в ааванс - я получиш и една десата от това я не... В америка има термин "боклуджийски активи"- токувиж целия Запад се предъвне в генератор на БОКЛУДЖИЙСКИ АКТИВ и кой ще му купува облигациите???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кабърчето на речта

    23 Окт 2022 9:13ч.

    има замразени руски активи на стойност от 300 до 500 млрд. долара, посочи премиерът. „Трябва да разработим механизъм за конфискуване на руски активи“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РИА НОВОСТИ

    23 Окт 2022 9:16ч.

    Украйна се готви да взриви "мръсна бомба" или "малък ядрен заряд" на своя територия! https://ria.ru/20221023/provokatsiya-1825967691.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    23 Окт 2022 11:01ч.

    Лошото е, че с тази "млъсна бомба" ще оцапат и България!!! Онези от "дай-България" ще ни почистят ли , като дават оръжие на Украина??? Или ние трябва ТЯХ ДА ПОЧИСТИМ и то веднага???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ударите

    23 Окт 2022 9:20ч.

    Нали вие украинската върхушка и тези, които ви подкрепят - САЩ, ЕС и НАТО искате невъзможното - войната да продължава до победен край за Украйна. Какво искате - руснаците да стоят и да ви чакат, естествено, че ще има удари и още не сте видели дебелия край на тоягата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искам, трябва, иначе, ви заплашва......... искам................. трябва..............

    23 Окт 2022 9:20ч.

    Укрите си бяха такива и по времето на СССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    23 Окт 2022 9:30ч.

    ''Слугата на народа'' изпраща слугите си отново на просия /обичайната/ за тях- пари и оръжие. Искали механизъм за"конфискуване" на чужди активи -това е кражба в големи размери. Фон дер... дали ще се съгласи все още е неясно...Какво става с "великите победи"на У? Има ли ги? Победителите не просят... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    23 Окт 2022 9:37ч.

    Те ви доставят оръжия, вие им доставяте мигранти и така до края на света. Танто за кукуригу, както казва народът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че защо?

    23 Окт 2022 9:42ч.

    Къде ще ходят “победителите” на Русия? За кого ги дават тогава тези милиарди САЩ и ЕС? Пак ли ще ни се натресат наглите украинки в петзвезни хотели? Ало хотелиерите, опичайте си акъла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Окт 2022 9:58ч.

    То както е тръгнало на хаирлия, Европа ще замръзне преди Украйна, та няма да има къде да се денете, в Африка не ви подкрепят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    23 Окт 2022 10:55ч.

    Ще рИвЪт, ще врещят, чичо им Сам ги ръчка да го правят, а целта му е да се изтегли от поддържането на Украйна и да го прехвърли иццяло на ЕС. Но скоро гражданите на ЕС ще изрИвЪт свирепо срещу лайненките и шолцовете и даването за киевците ще секне. После... както много пъти преди ще легнат по корем на Кремъл за милост и помощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рецепт за оцеляване на Украйна извън идеологемите на съвременния Запад

    23 Окт 2022 11:13ч.

    Въпросът се решава лесно: изоставате американците, които ви ползва за пушечно месо, и минавате на страната на Русия и Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дайбългарец Русофоб до - "Лошото е, че с тази "млъсна бомба" ще оцапат и България!"

    23 Окт 2022 13:36ч.

    Голяма работа ! Важното е на Путин да му е кисело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи