Украинският премиер: Няма нито една електроцентрала, която да не е поразена от руски ракети или дронове

Украинският премиер: Няма нито една електроцентрала, която да не е поразена от руски ракети или дронове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският министър-председател Денис Шмигал обяви, че руската инвазия в Украйна е довела до създаване на минно поле с обща площ 250 000 кв. км, което е 40% от територията на страната, която официално е 603 000 кв. км.

"В момента това е най-голямото минно поле в света - добавя Шмигал в интервю за южнокорейската агенция "Йонхап". - Това не само затруднява пътуването на хората, но причинява големи смущения в земеделието, което е една от основните ни индустрии. Размерът на минното поле от 250 000 кв. км е по-голям не само от целия Корейски полуостров (около 221 000 км2), но и от Лаос, Румъния (всяка около 238 000 км2) и дори от Великобритания (около 244 000 км2)).

Дори и без мините, нанасящи безразборни щети, цивилните райони са най-силно засегнати от войната, казва още Шмигал в първото си ексклузивно интервю за азиатска медиа от началото на войната на 24 февруари 2022 г.

„Русия се насочва към инфраструктурата в гъсто населените райони - твърди той, отбелязвайки, че 70% от щетите са върху жилищни квартали. - Индустриални комплекси, като химически и стоманени заводи, както и пътна инфраструктура, са сред другите целеви обекти [на руските удари]".

Шмигал добавя, че Украйна е претърпяла огромни икономически щети от войната. Миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е спаднал с 30,4% спрямо 2021 г., а към началото на юни 2022 г., според Световната банка, общите икономически загуби са възлизали на $350 млрд. Украинският премиер прогнозира, че общите загуби от войната ще достигнат $700 млрд. тази година.

"Въпреки това украинската икономика работи. Правителството изплаща всички заплати и пенсии без забавяне. Разработваме програми за безвъзмездни средства за малкия и среден бизнес", казва още премиерът.

Според него 50% от електропреносните мрежи на страната са били повредени при 11-те масови въздушни нападения и 14 вълни от атаки с дронове от октомври насам.

„Няма нито една електроцентрала, която да не е поразена от руски ракети или дронове - допълва Шмигал. - Целта на Русия е да премахне всички енергийни мрежи на Украйна и да принуди нашите хора да избягат, като им оказва психологически натиск."

Относно опасенията, че войната ще се удължи много, Шмихал подчерта необходимостта от запазване на санкциите срещу Русия и подпомагане на Украйна. И специално посочва важността на санкциите върху търговията с газ и петрол и блокирането на доставките на оръжия и части за Русия, като каза, че всички световни компании трябва да се оттеглят от Русия.

Шмигал също така призова за финансова помощ, за да се помогне на Украйна да премине през зимата и да възстанови своята електроенергийна, пътна и водна мрежи. 

„Не знаем кога войната ще приключи, но е сигурно, че ще си върнем цялата земя - допълва той. - За да спечелим, санкциите са важни, но в крайна сметка те трябва да бъдат с помощта на оръжейна подкрепа“.

„За разлика от Русия, ние първо измисляме стратегии за защита на хората“, продължава Шмигал. „От началото на войната ние си върнахме 54% от територията, окупирана от Русия, и ще продължим да си връщаме окупираната земя тази зима или по всяко време. Възвръщането на нашата територия е важно, но също така е важно и укрепването на тила на фронтовите линии, за да запазим отвоюваната територия. Ние обръщаме голямо внимание на това като част от нашата стратегия за възстановяване на нашата земя“, казва още той.

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Няма нито една електроцентрала, която да не е поразена от руски ракети или дронове - допълва Шмигал...

    08 Яну 2023 14:48ч.

    Този Шмигал - Шамшал не може да е нищо друго , освен Путински Агент ! Как така Русия е поразила всички електроцентрали ? ВСУ сваля всички рушняшки ракети ! С автомати храбрата тероборона сваля всички ирански дронове ! /косачки, какво искате ?/ ... А на всичко отгоре руснаците отдавна свършиха ракетите ! Вече към 25-30 пъти ги свършват. Тогава как е възможно всички електроцентрали в Незалежная да са поразени от руски ракети и дронове ?? Я веднага СБУ да се заеме с този Шмигал-Шамшал , да го поразпитат както трябва, да си признае че е вербуван от ФСБ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как така "всички електроцентрали"

    08 Яну 2023 14:50ч.

    са поразени? Руснаците не знаят ли, че още през март им свършиха ракетите? Ах, то било фейк, пък ние да не се сетим! Мачкай, Вова, безмилостно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    08 Яну 2023 15:13ч.

    Срелят по каквото са построили, колко тъжно. Но пък плановете за възстановяване са големи, кой ли не се точи, колкото повече разрушено, толкоз по-добре за възстановителите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минобороны объявило об операции возмездия за удар ВСУ по Макеевке

    08 Яну 2023 15:26ч.

    В Telegram-канале ведомства говорится, что в ответ на преступный удар киевского режима в первые минуты января 2023 года по пункту временной дислокации ВС России в населенном пункте Макеевка ДНР командованием Объединенной группировки российских войск реализована операция возмездия. Отмечается, что в течение суток были вскрыты пункты временной дислокации украинских военнослужащих в Краматорске. В общежитии №28 находились более 700 военных и в общежитии №47 – более 600. В Минобороны добавили, что в результате массированного ракетного удара по данным пунктам временной дислокации подразделений украинских войск уничтожено более 600 военных. В воскресенье командир бригады «Восток» Александр Ходаковский, комментируя последствия трагедии в Макеевке, заявил, что за решение проблемы с размещением личного состава российских войск должны отвечать как военные, так и гражданские власти. Ранее Минобороны сообщало, что количество погибших при трагедии в Макеевке военнослужащих возросло до 89 человек. Газета ВЗГЛЯД подробно писала о том, почему «Хаймарсы» долетели до Макеевки и какие факторы могли повлиять на демаскировку военных в этом городе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007

    08 Яну 2023 16:13ч.

    "Въпреки това украинската икономика работи"...няма как икономика да работи без ток, газ и дизел. Занимават се с просия, щатите и ЕС им дават прясно напечатани пари. Загиналите са над 150к, ранените над 350к...ама тия се "грижели на 1 място за хората" ? Усещат ли се какви са глупаци, че нагломасонците ги набутаха в тая война след русофобски преврат? Държавата Украйна върви към закриване и разпарчетосване. Да си вземат поука следващите на опашката, Молдова, Грузия, Казахстан и още 2-3 немощни като обществено развитие държави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    08 Яну 2023 16:24ч.

    Как така всички електроцентрали- и атомните ли? За разлика от Украйна Русия не се занимава с миниране, но доста хора в ДНР и ЛНР бяха убити или осакатени от мините "листчета", разпръсквани с хиляди от украинските власти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Це ПЕРЕМОГА, ворог знищений

    08 Яну 2023 17:00ч.

    Ганьба москалям

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Удри, Вова,

    08 Яну 2023 17:05ч.

    по украинските кратуни !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледайте Украйна, мислете за Европа

    08 Яну 2023 18:01ч.

    Украйна е непосредственото бъдеще на Европа. От премного излишък на евроакъл, предимно зеленясал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    08 Яну 2023 18:44ч.

    Не лъжи бе, смешник! Нито една АЕЦ не е ударена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Авангард

    08 Яну 2023 19:53ч.

    Хазапската шайка изтребва православното население на Украина !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи