Украинският премиер иска страната му да стане член на ЕС след две години

Украинският премиер иска страната му да стане член на ЕС след две години

Украинският премиер Денис Шмигал си е поставил за цел страната му да стане член на ЕС след две години. Снимка: АП.

Украинският премиер Денис Шмигал има двугодишен график за осигуряване на членство на страната си в ЕС, което със сигурност ще доминира в дискусиите по време на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица - първата, която се провежда на украинска земя, съобщи „Политико“. Според изданието никой в ЕС не смята, че това е реалистично.

Еврокомисарите ще пътуват до Киев по-късно тази седмица преди срещата на върха в петък с украинския президент Володимир Зеленски и ръководителите на Европейската комисия и Съвета.

Самият Шмигал поставя труден за изпълнение краен срок. "Имаме много амбициозен план за присъединяване към Европейския съюз в рамките на следващите две години", каза той пред "Политико". "Така че очакваме, че тази година, през 2023 г., вече ще можем да проведем този предварителен етап на преговорите за влизане", каза той.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон заяви, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към ЕС, припомня „Политико“. Дори лидерите на ЕС, които подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат на срещата си на върха през юни миналата година, признават в частни разговори, че перспективата за реално присъединяване на страната е отдалечена на доста години. В крайна сметка страни кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от много години - от 1999 г. в случая на Анкара, припомня изданието.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Педро

  30 Яну 2023 9:05ч.

  Направо да влиза в еврозоната вместо България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  30 Яну 2023 9:30ч.

  Какво казват българските властници, - дупетати, президент за такова приемане за две години? Българската кривоуста министърка колко ГЛАВИ ходеше да закрива, колко уцилища, заводи, села, АЕЦ....унищожи, докато кажат - ВЕЧЕ СТЕ ЕВРОГЕЙЦИ! А тези сигурни, че америка и англия ще ги приемат в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  30 Яну 2023 9:40ч.

  До две години - я камилата, я камиларя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  30 Яну 2023 9:55ч.

  Направо да им отстъпим нашето място в ЕС. И Тогава ЕС за ни залее с милиардите за Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Яну 2023 10:42ч.

  Сорка братчед... дотогава сектата ес няма да съществува 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трън

  30 Яну 2023 10:44ч.

  Първо подводници, след това самолетоносачи и накрая в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евробалък

  30 Яну 2023 11:24ч.

  Горките украинци! Ние за 15 години в клуба на богатите не можем да се изкашляме от кризи, а те тепърва чакат да ги пуснат до реките от мед и масло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи