Украинският посланик за военната помощ: Представили сме 30 артикула, които могат да ни помогнат

Украинският посланик за военната помощ: Представили сме 30 артикула, които могат да ни помогнат

Украйна иска и очаква от България да й предостави военна помощ главно за противовъздушна охрана. В списъка са зенитно-ракетни комплекси С-300, минохвъргачки, гаубици, снаряди, верижни машини, съобщи в интервю по БНТ украинският посланик Виталий Москаленко. В последния списък, който предоставихме, има над 30 артикула, които може да ни помогнат във войната, каза посланик Москаленко. Следвайте "Гласове" в Телеграм

"В списък до Министерството на отбраната сме посочили повече от 30-на артикули, където има и средства за противовъздушна отбрана, което е най-необходимо сега. Както знаете, заради бомбардировките и обстрелите с ракети и дронове е крайно необходимо такова оръжие. С-300, както и зенитно-ракетни комплекси, установки. Актуален остава и въпросът с доставката на гаубици от 152 мм, самоходни артилерийски установки, снаряди, минохвъргачки и др.", изреди ги Москаленко.

"Списъкът е доста широк, разнообразен и смятам, че в много точки може да бъде удовлетворен", заяви посланикът на Украйна, който предполага, че страната ни разполага с голяма част от артикулите в предоставения на МО списък. "По-рано сме давали заявка за хеликоптери и за самолети Су-25 и МиГ-29. Всички въоръжения, с които разполага България от времето на СССР, за нас, за Украйна са крайно необходими", допълни посланик Москаленко.

Москаленко съобщи още, че Киев се е отказал от ремонта на военна техника в нашите заводи, каквото решение гласува минвалото Народно събрание.

По думите му, неговата страна е преценила, че сама ще може да си ремонтира повредената в боевете с руснаците техника. Причината, по думите на посланика, е не недоверие, че ние няма да можем да ги ремонтираме качествено, а заради факта, че с транспортирането ремонтът би отнел повече време, отколкото ако се прави на украинска територия.

"Много внимателно наблюдавах дебатите в парламента за продоставяне на военна помощ на Украйна и смятам, че решението, прието от народните представители, е много правилно, важно и навреме най-после", изказа задоволство от решението на 48-ото Народно събрание, което депутатите, без тези от БСП и Възраждане", гласуваха с внушителното мнозинство от 175 гласа.

"Един ексминистър на отбраната каза, че според това споразумение ние сме разчитали да се ремонтират танкове, които трябва да получим от една съседна страна, която има в наименованието си "Северна" (Северна Македония). Те предадоха на Украйна танкове Т-72, но тяхното реновиране и довеждане до кондиция бе осъществено в украинските предприятия - разказа Москаленко. "Идеята беше точно тази техника да се ремонтира в българските предприятия. Оказа се, че възможностите за ремонт в България не бяха изгодни, заради дългите срокове - за месец-два да ремонтират 1-2 бройки. Може би българските предприятия биха ги направили качествено, но за много дълго време, с големи трудности... А ние каква друга техника да ремонтираме тук? Гаубиците сами ги ремонтираме, защото да ги доставиш  България и после пак назад - не е изгодно."

Какво е готова да предостави България ще стане ясно до месец, тогава Министерство на отбраната ще представи с какво разполага. Но министърът на отбраната Димитър Стоянов, бивш служител на президента Радев, вече два пъти каза, че очакванията трябва да са консервативни и че България няма да даде зенитно-ракетни комплекси, а само боеприпаси. 

Посланик Москаленко разказа също така, че във връзка с енергийната криза в страната му след руските ракетни обстрели по критична инфраструктура е поискана от България и помощ под формата на електрогенератори. Но все още няма решение.

"Министерският съвет трябваше да разгледа въпроса преди седмица, но бе отложен за следващата седмица", допълни Москаленко.

 

Източници: БНТ, "Сега"

 

 

 

Коментари

  • окраїнска шлюха

    05 Ное 2022 20:12ч.

    а силиконови артикули има ли в списъка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искат дрога

    05 Ное 2022 20:16ч.

    Не са уточнили каква

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиот

    05 Ное 2022 21:17ч.

    От нас само твойте топки в устата може да искаш да ти поставим, друго който ти даде ще свърши като теб, като му дойде времето...скоро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На наркомани нищо не може да им се помогне

    05 Ное 2022 20:15ч.

    Колкото украинците, толкова и руснаците сте ни кръв! Ако сте решили да служите на американците избивайки собствения си народ, това си е на вашата съвест! Заключвайте посолството и се махайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко е вярно, незнам, но казват че точно Никита Хрушчов е замесен в смъртта на Сталин

    05 Ное 2022 20:17ч.

    А после Берия е отстранен с лъжливи недоказани твърдения пак от Хрушчов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти

    05 Ное 2022 20:21ч.

    Този защо се държи така, сякаш е свикнал да им угаждат на прищевките оттук? Какво друго се изнася тихо-мълком? Много подмолно и коварно ни превърнаха в украинска област и то без както винаги с референдум!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кул Еба

    05 Ное 2022 20:22ч.

    От десет години големият проблем на България е Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милко Балев

    05 Ное 2022 20:32ч.

    Артикул 1 - ген атанасов в пълно бойно снаражение трепе русняци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • червените пенции со зеленьете чорапе се прокъсват от злоба

    05 Ное 2022 20:35ч.

    тракат с чейънета и бастунье и люто кълнат Демокрацията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти и за фронта няма да ставаш, лювбеобилний демократик

    05 Ное 2022 20:53ч.

    Акъла ти не ти достига да разбереш, че това е чужда война, за чужди интереси, в която и руснаци, и украинци и ние сме за курбан! Жалка работа, наркоманска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПФУУУ

    05 Ное 2022 20:55ч.

    Да се пръсват от злоа, че си толкова тъп ли ?!? Едва ли. На никой не му дреме за твоята тъпотия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    05 Ное 2022 20:53ч.

    Предлагам начело на помощта,която ще замине да са всички гласували това срамно решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    05 Ное 2022 21:28ч.

    Дано в МО имат останал здрав разум и не позволят на политиците да им диктуват какво ще ''подарят'' на У! С.Събев днес по Нова Нюз обясни как можем да подарим 30-40 танка, ЗРК... Ония от парламента, които гласуваха "за" да съберат пари/лични/, да купят оръжие, което лично да доставят на приятеля си от ул''Банкова" в Киев...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    05 Ное 2022 21:29ч.

    Искаме, искаме, искаме...в Етиопия се води жестока война с над 2 милиона досега загинали. Но, не, само в Покраинината е.... Този агент да се изгони начаса. Той от къде има списък какво имаме? Къв си ти, че да искаш бе?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изумително добре осведомен гост

    05 Ное 2022 21:42ч.

    за съдържанието на нашите военни складове, и колко е наясно от какво имаме/нямаме нужда!!!... И този изключително грозен нахалник си другарува с "ген. Атанас Атанасов, който беше шеф на парламентарна комисия по национална сигурност, както и шеф на българското контраразузнаване" от ДъБъ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Исай

    05 Ное 2022 22:14ч.

    Е, как няма да е осведомен когато НАТО- то му дава данните, а ние послушно сме им ги предоставили. Блинкен стои над всички, а над Блинкен стои синагогата. Територията Украина трябва да се освободи, защото климатичните и демографските промени в близкия изток се влошават, а на ония им писна от горещините всякакви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой замислял ли се е как успяха и успяват да живеят в Донбас при непрестанен обстрел от укрите?

    05 Ное 2022 22:09ч.

    Донбасовци не трепнаха и демонстрираха твърдост и непреклонност вече над 8 години. Защото знаят какво щеше да ги постигне, ако се бяха предали. Нацистите щяха да ги изтребят до крак. Както направиха бандеровци с поляците. Милиони поляци са убити от бандеровци и въпреки, че сега големи полски територии и градове са в пределите на Украйна, поляците в Украйна са по-малко от българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как живяха ли? В мазетата, целият вход - там, на походни лела

    06 Ное 2022 8:00ч.

    там се раждаха и прохождаха децата им без разходки в парка или поне в градинката пред входа... Че и живи ги гориха в профсъюзния дом, и "няма виновни" за престъплението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черния

    06 Ное 2022 8:03ч.

    Обстрелите са провеждани от руските окупатори. Те дори видеа си качваха за да се хвалят с постъпките си. Ето го например, един "Герой на русията" : https://youtu.be/BRWQPibzEH8

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • filankishiev

    05 Ное 2022 22:15ч.

    Аркадаш, на вас не само тези 30 артикула, а вече нищо и никой не може да ви помогне да се самозатриете от картата на света......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предлагам

    05 Ное 2022 22:26ч.

    българската "помощ" за укрите, неонацисти, да е предимно DILDOs... може с сильо-жълто, но най-вече в черно - евро(зад)атлантическо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкаджиите искат Ганьо да

    05 Ное 2022 22:28ч.

    стои като сърбите на два стола и накрая да падне на земята. Абе, не ви ли увряха празните тикви, че с Русийката е свършено

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти и Ганьо не си, толкова си елементарен

    05 Ное 2022 22:48ч.

    Неутралитет като швейцарците не може ли? Другите държави вече заявиха, че нямат възможност да изпразват складовете си за тия наркомани, даже и някои производители не са съгласни тяхно оръжие да се изпраща в Украйна от други държави закупили тяхно оръжие, ама нали някои са пишмян демократи, ама от слугите, не от финансовите акули оттатък, пищят и лъжат на умряло! Нищо за наркоманите Зеленски, Арестович, Гордон и вся наглая сволоч там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вече очаквам украински протест

    06 Ное 2022 6:47ч.

    пред президентството с 2 плаката: "Изпратете гаубиците по списъка!" и "Не ни пука, оставаме в хотелите!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ппппп

    05 Ное 2022 22:39ч.

    този едеот от де знае с какво разполагаме, може би от архивите на съветската армия, я да си признае, кой нашенски педал му е подал информацията, онова куче на ген. атанасов, или дпс-арите те си падат по онзи списък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 50 артикула

    05 Ное 2022 23:26ч.

    Абе може и да ви помогнат тези "артикули" в краткосрочен план, но в дългосрочен си създавате непримирими врагове в лицето на българският народ, нацистки нещастници такива. И ще загубите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://www.youtube.com/watch?v=pjZZusU0nkk

    05 Ное 2022 23:32ч.

    Докога ще се избиват взаимно братя! Огледайте се, вразумете се, в чий ръце сте станали мишени! Спрете се, изгонете Зеленски, изгонете цялата тая наркоманска ненаситна пасмина! Спрете се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черния

    06 Ное 2022 8:10ч.

    Братя бяха, допреди единия да забие нож в гърба на другия. През 2014-та единия "брат" пожела да заграби чуждото и посегна на другия. А тая година директно му заби нож в гърба, след като почти година се кле, че това са само интриги, целящи да ги скарат. Такива грешки си имат цена и тя не е никак малка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами ако искаме да си ги запазим

    06 Ное 2022 0:01ч.

    За историческия музей. Ама че са нагли. А посланика е за изгонване. Но няма мъже с топки да си вършат работата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предлагам

    06 Ное 2022 0:03ч.

    Знамето им от столична община да се свали, и да се даде на генерал Атанасов, да си го сложи у дома. Тъкмо ще се знае къде живее, и хората ще изразяват демократичното си отношение към него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде спи ДАНС?

    06 Ное 2022 0:51ч.

    Този посранник защо не е изгонен за шпионаж? Според базедовото генералче, бил абсолютно осведомен за оръжейните наличности в българската армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господине Радев,

    06 Ное 2022 2:33ч.

    Вашият служебник по вънкашните афери защо още се тутка да обяви тази кулебяка за персона нон грата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    06 Ное 2022 3:04ч.

    Вярно ли у че този шпионин имал няколко имота по морето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    06 Ное 2022 3:10ч.

    Страшна наглост. .!Нашият министър на отбраната каза много ясно, че зенитно-ракетни комплекси няма да даваме, и въпреки това укр. посланик си ги иска, все едно не е чул или въобще не му пука. Разпорежда се с нашите оръжия като с бащиния, избира си, каквото му хареса и се кани просто да си го вземе и да си го отнесе, при това без да среща никаква съпротива от собствениците/с много малки изключения/.Държи се с нас като с пълни идиоти и очевидно има право. Преди да ни вземат оръжията, хотелските бази и сума ти пари, явно са ни взели акъла, свободната воля, съвестта и елементарния инстинкт за самосъхранение. Как и кога го постигнаха, не знам, но вече спокойно могат да ни изгонят оттук. Този народ е парализиран.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврова

    06 Ное 2022 4:48ч.

    Веднага да се поправи глупавия закон за винетките ! Има хора с 8000 лв глоба.Един СМС решава проблема бе мухльовци .Народе!!!! Затова москаленко се държи така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • DADI

    06 Ное 2022 7:28ч.

    Човека знае какво има в склада и какво ни е нужно.Тази информация му е предоставена от братската страна САЩ.Всъщност Украйна е военното формирование на САЩ за война с Русия. БЪлгарските политици от предатели на народа си станаха и международни предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • черния

    06 Ное 2022 7:58ч.

    Украинците искат помощ, за да защитят народа си и държавата си от руските нацисти. Съвсем очаквано, българските нацисти са на стараната на руските си господари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Черен ли си, бял ли си Господ знае.

    06 Ное 2022 8:48ч.

    Но, със сигурност си от тези, за които един физик написал, че глупостта им е безкрайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    06 Ное 2022 20:05ч.

    Ако някой иска помощ, той уважава и се съобразява с този, от когото я иска, приема неговото решение, не го изнудва и не с е опитва да се разпорежда със собственото му имущество. Не е нацист този, който отказва да бъде изнудван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изявите и на Москаленко, и на сънародниците му

    06 Ное 2022 8:25ч.

    са част от проекта за поляризация на нашето фрагментирано общество. Веществата, с които ежедневно ни ръсят като хлебарки, сигурно също са специално избрани в тази посока... Както в Канада пък ги ръсят със субстанции и кипи борба с новия RSV https://en.wikipedia.org/wiki/Respiratory_syncytial_virus... Слава на Бога!!! В "Модерна" скоро ще изнесат на пазара новата си ваксина против RSV, за най-уязвимите - асматиците - деца и безполезни пенсионери! Борбата с пЛандемията продължава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ;-)

    06 Ное 2022 10:50ч.

    А кондоми дали влизат в този списък, щото ще ви трябват, че кадировци като дойдат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядосан

    06 Ное 2022 11:02ч.

    Абе, храни куче да те лае! Тези танкове които им дарила Северната Македония, не са ли тези, които глупавата България дари на Северната Македония???? Заради тази огромна ГЛУПОСТ, получаваме и подобаващо отношение от макетата!!! Защо никой, ама никой не повдигна въпроса???? Журналистката можеше, поне да попита нахалния посланик, извесно ли му е същността на македонската помощ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хомо Фобски

    06 Ное 2022 13:21ч.

    Форумът е фрашкан с полюции на укрокраварскоевропейски пидараси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи