Украинските служби обвиниха олигарха Коломойски, близък до Зеленски, за присвояване на над 1 млрд. долара

Украинските служби обвиниха олигарха Коломойски, близък до Зеленски, за присвояване на над 1 млрд. долара

Игор Коломойски наблюдава как служители обискират дома му

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След претърсване в дома на бизнесмена Игор Коломойски, Службата за сигурност на Украйна обяви, че е разкрила схема за присвояване на 40 млрд. гривни (над 1 млрд. долара) в "Укрнафта" и дъщерното й дружество "Укртатнафта".

"Службата за сигурност на Украйна разкри мащабни схеми за присвояване на 40 млрд. гривни от бившето ръководство на ПАО "Укрнафта" и ПАО "Укртатнафта". Установено е, че незаконните механизми са били съчетани с укриване на данъци и легализиране на престъпно придобити средства", се казва в доклад в канала му в Telegram в сряда.

По-рано "Вести" съобщи, че СБУ е извършила обиски в помещения на Коломойски, който е собственик на "Укрнафта" и "Укртатнафта".

Според украинските медии къщата на Коломойски вече е била претърсвана във връзка със случая "Укрнафта" още миналата есен. През октомври 2022 г. Игор Коломойски бе извикан на разпит в киевския офис на Националното антикорупционно бюро. В средата на септември детективи от НАБУ претърсиха вилата на Коломойски в курорта Буковел. Служителите на реда иззеха документи, а също така изтеглиха съдържанието на комютърни дискове. Самият бизнесмен заяви, че "не е чувал за това". Претърсването се отнасяше до случая на присвояване през 2015 г. на имущество и пари на "Укрнафта" за почти 13 милиарда украински гривни (325 млн. евро).

Фирмата произвежда 90% от петрола в Украйна и е един от най-големите собственици на бензиностанции. "Укртатнафта" притежава най-голямата петролна рафинерия в страната, разположена в Кременчуг (тя беше затворена малко след началото на войната поради поражения от обстрел).

Преди това Игор Коломойски бе съсобственик и на двете компании, но през ноември 2022 г. те бяха национализирани. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обясни това с необходимостта да се „осигурят спешните нужди на отбранителния сектор“. Коломойски престана да бъде доларов милиардер след национализацията, пише украинското издание на списание "Форбс".

През юли 2022 г. в Украйна се появи информация, че Зеленски е лишил Коломойски от гражданство. Тази информация не бе потвърдена официално.

Кой е той?

Игор Валериевич Коломойски (укр. Ігор Валерійович Коломойський; роден на 13 февруари 1963 г., Днепропетровск, Украинска ССР, СССР) е украински олигарх, политически и обществен деец.

Основател е на най-голямата индустриална и финансова група в Украйна "Приват", представена в банковия сектор, нефтохимията, металургията, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, въздушния транспорт, спорта и медиите.

Заемаше осмо място в класацията на най-богатите хора в Украйна (2020) със състояние от 1 милиард долара. Председател бе на Днепропетровската областна държавна администрация (2 март 2014 г. - 24 март 2015 г.). Президент на Обединената еврейска общност на Украйна, вицепрезидент на Футболната федерация на Украйна, член на настоятелството на Еврейската общност на Днепропетровск, бивш ръководител и член до 2011 г. на Европейския съвет на еврейските общности, президент на Европейския еврейски съюз (EJU). От 1995 г. той е гражданин на Израел, което заяви в Лондонския арбитражен съд през 2007 г., и на Кипър, което самият той потвърди пред Радио Свобода.

Коломойски се сочеше за приближен на президента Володимир Зеленски. Той притежава телевизионния канал, който излъчваше шоуто на Зеленски преди да бъде избран за президент през 2019 г. Коломойски и други олигарси подкрепиха Зеленски за президент в съперничеството му с Петро Порошенко. 

На американски прицел

Държавният секретар Антъни Блинкън обяви на 5 март 2021 г забрана Коломойски и семейството му да влизат в САЩ. Олигархът бе обвинен, че е участвал в мащабни корупционни схеми докато е бил губернатор на Днепропетровска област през 2014 и 2015 г.

„Той е участвал в корупционни актове, които подкопават върховенството на закона и вярата на украинското общество в демократичните институции и обществени процеси, включително като е използвал своето политическо влияние и публична служба за лична изгода“, каза Блинкън.

Игор Коломойски бе включен в черния списък по раздел 7031 (c) от Закона за Държавния департамент, външните операции и свързаните програми, който позволява на САЩ да забранят издаването на визи на чужденци, замесени в „значителна корупция“ или „грубо нарушение на правата на човека“.

И други обиски

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Държавното бюро за разследване (ДБР) извършиха днес обиски в дома на бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков във връзка със закупуването на френски хеликоптери, съобщи "Украинска правда".

Разследването е свързано с инцидент в Бровари край Киев на 18 януари, когато хеликоптер падна върху детска градина. Загинаха 14 души, включително ръководителят на МВР на Украйна Денис Монастирски и първият му заместник Евгений Енин, които бяха в машината.

Служители на Държавното следствено бюро извършват също обиски в столичната данъчна служба, съобщиха на сайта "Укринформ" от пресслужбата на бюрото. „Държавното бюро за разследване провежда следствени действия в Главното управление на Държавната данъчна служба на Киев“, казаха от ведомството.

Разследва се неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет чрез злоупотреба с власт от представители на данъчните власти. Злоупотребата е за повече от 30 милиарда гривни (750 млн. евро).

Източници: ТАСС, segabg.com

 

 

 

 

Коментари

 • С.А.М.

  01 Фев 2023 15:38ч.

  Опашката се къса от гущера или гущера си къса опашката, не знам кое е по-правилно в случая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хоп, бушончено изгорЕ

  01 Фев 2023 18:05ч.

  а Зелето цЕлото в бяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако перифразираме:

  01 Фев 2023 19:32ч.

  Революцията изяжда децата си- Зеленски изяде баща си! Хлъц!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А милиардните сметки на сем.Зеленски ?

  01 Фев 2023 19:41ч.

  И вилата в Тоскана? За кога???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  01 Фев 2023 15:44ч.

  това май е описано някъде от класиците. зеуеното зе или си повервА, или некой му придърпва конците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще му духнат под опашката, ако не се изплати на правилните хора

  01 Фев 2023 15:49ч.

  Преразпределение на заграбеното, нищо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  01 Фев 2023 16:05ч.

  ето това прави със " спешните " помощи украинската мафия! путин е прав! бой, бой и само бой до крак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин Й. В.

  01 Фев 2023 16:06ч.

  Воруют бляд, воруют

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  01 Фев 2023 16:53ч.

  Дори на украинците държавата, която е във война , работи по-добре от нашата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  01 Фев 2023 16:56ч.

  Паяците в буркана се самоизяждат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  01 Фев 2023 17:02ч.

  Зеленски прави това, което му разпоредят американците. А на американците им трябват пари, за да финансират войната в Украйна. Така че те ще се постараят чрез Зеленски да приберат цялото имущество и пари на олигарсите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Феликс Едмундович

  01 Фев 2023 17:11ч.

  Ще има да падат министерски хеликоптери. Или някой friendly fire "прильот". Или старичок в питието. За украинския министър на отбраната Резников става въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  01 Фев 2023 17:15ч.

  Коломойски е този , който финансира полка Азов и зверствата в Мариупол от 2014 година

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CHIK CHIRIC

  01 Фев 2023 17:21ч.

  Кога ще обвинят Зеленски и шайката му?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  01 Фев 2023 17:22ч.

  Милиардерът се облякъл като някакъв квартален алкохолик с анцуг от втора употреба

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  01 Фев 2023 17:30ч.

  Гледам - те го почнали оттук-оттам още юли миналата година, сега значи само проверяват схватливо ли е дедото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Фев 2023 17:46ч.

  Коломойски - тва е добре. Но Арсен Аваков - още по-добре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен че с удоволствие западните

  01 Фев 2023 19:18ч.

  "партньори" ще прилапат награбеното от Коломойски, се появяват и ковентари, че става въпрос за ПР-акция, с която да отклонят вниманието на наивните украинци от колосалните загуби на "жива сила" и насилствената мобилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  01 Фев 2023 20:16ч.

  "Коломойски се сочеше за приближен на президента Володимир Зеленски." Не беше ли Зеленски приближен на Коломойски? Има разлика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Фев 2023 0:09ч.

  загрижили се рашистите от форума за корупцията в Украйна-гледайте къде назад(=по-зле) от БГ се намира в класацията любимата ви Унгария на Орбан и още по-любимата ви Рашистка Фашагия на джуджето-окупатор. Но понеже за такива статии и класации ще отрежат рублите на нЕкои другари, не можете да го прочетете в техните газети https://www.transparency.org/en/cpi/2022

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nmp

  02 Фев 2023 3:22ч.

  Tapunger

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Фев 2023 3:27ч.

  дебил, напиши нещо по темата, и не се издавай, че си Tapunger

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Фев 2023 8:16ч.

  Ами онуй горното, кво общо има с темата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи