Украинските бежанци саботират преместването си от морските хотели

Украинските бежанци саботират преместването си от морските хотели

Транспортирането на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на страната започва с фалстарт. Това обаче не се дължи на властите и институциите, а на самите бежанци. 200 души трябваше да отпътуват от жп гарата във Варна за Рибарица и Паничище, на място обаче са се появили само петима души.

Украинските бежанци са били анкетирани преди дни и категорично са заявили, че няма къде другаде да отидат. Затова беше създадена стриктна организация, бяха осигурени още четири вагона към бързи влак Варна-София.

Автобуси чакаха тази сутрин пред хотелите в Златни пясъци, за да ги отведат до варненската жп гара. От там хората следваше да бъдат превозени с влакове до Дупница и Плевен, съответно с дестинация Паничище и Рибарица. 

 

В последния момент почти всички от тези бежанци са се отказали да се преместят във вътрешността на страната, заявили са, че ще се приберат в родината или пък ще си намерят квартири край морето, ще отидат при приятели.

Това поставя цялата кампания по транспортирането на бежанците под въпрос. 18 000 души трябваше да бъдат преместени, засега не е ясно как ще продължи кампанията.

Преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни бази трябваше да започне в неделя сутринта. Украинците да бъдат извозени с автобуси от хотелите, в които се намират, до жп гари и ще използват редовните влакове на БДЖ. На част от влаковете ще има прикачени допълнителни вагони, които да се ползват от бежанците. След стигането до финалната гара, те отново ще бъдат извозени с автобуси до държавните бази. Очаква се преместването да приключи до 1 юни.

В петък правителството взе решение да предостави 5 млн. лв. от европрограмата "Транспорт и транспортна инфраструктура" на "БДЖ - Пътнически превози", за да вози безплатно с влак и автобус украински бежанци, които се намират под временна закрила в България, до местата, където е решено те да бъдат настанени. 

Средствата ще се използват за разходи по разселване и вътрешен транспорт на лицата под временна закрила, след първоначалната фаза на приемане и настаняване.

В събота стана ясно, че малко над 500 са хотели са заявили желание да участват в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден, след 31 май. Хотелите, които ще приемат бежанци, са не само по морето, а и в цялата страна.

До момента у нас са влезли 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни, и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични заболявания.

Част от хората, избягали от войната в Украйна, изразяват обаче и недоволство от базите, в които са настанени. В колцентровете до момента са постъпили искания от бежанци, че задължително трябва да има месо в менюто и сешоар в стаите, някои пък искали да са на първа линия на морето.

 

Източници: бТВ, mediapool.bg, БНТ

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    29 Май 2022 11:37ч.

    Саботират? Това е смешно. В Англия ги гонят от домовете и те ВЕДНАГА излизат и се озовават на улицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото имат статут на гости на частни лица.

    29 Май 2022 11:51ч.

    Така трябваше да направим и ние, ама щяха ли да ни позволят? Спомням се на дебата за Истамбулската конвенция как английската посланичка разпалено убеждаваше че трябва да я ратифицираме и като я запитаха дали те са я приели, тя отговори че да, по принцип са я приели, но първо ще адаптират законите си към нея за да стане официален факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бежанци с претенции

    29 Май 2022 11:48ч.

    Е сюжет от научнофантастичен филм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антъни Билнкин

    29 Май 2022 12:45ч.

    Предлагам Сатанинските Античовешки Щати да ги откарват с обратните полети на транспортните си самолети доставящи оръжие, направо в Бевърли Хилс, а може и в Гуантанамо !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    29 Май 2022 11:53ч.

    Тепърва ще разберат всички, че си сложиха таралеж в гащите. Някои държави вече се усещат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • потънала гемия

    29 Май 2022 11:56ч.

    Тези навлеци, дето ги пуснахме тука такъв номер ще ни извъртят, че ще се чудим как да се спасяваме. Да не говорим за украинската мафия, тя вече е у нас и работи. Така е, когато властта е над@пена на САЩ, а населението се е над@пило на властта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • като майка и дете

    29 Май 2022 12:49ч.

    Не случайно урките са любимците на рептилите отвъд Голямата Локва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поне на един рибен ден да се съгласят

    29 Май 2022 11:57ч.

    спомням си че, май сряда, в СССР се ядеше риба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Екстремента Кирчо

    29 Май 2022 11:57ч.

    В мрежата се говори за Експеримента Просто Киро, грЯшка това е ЕКСТРЕМЕНТА Просто Киро . . . . . . . . Вещицата урежда един след друг Екстрементите - след Киро идва Бастуна а над всички се извисява ОН ПреЦидента . = = = = = = = = Колонията за жалост на малкото останали незомбирани люде се управлява от Екстременти ! . . . . . . . Който не вЕрва да хваща гората .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Написано е така

    29 Май 2022 12:03ч.

    Че да внушава омраза. Което можеше да се очаква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    29 Май 2022 12:09ч.

    А как да е написано ? Не искат да ходят в курортите Рибарица и паничище, а искат Златни пясъци. На бежанците от Сирия някой такива екстри да им е предоставял? Щели да си наемат квартири, ами като могат да си наемат квартири, защо им се плаща престоя ? В Германия всички с автомобили над 7500 евро са длъжни да си ги продадат и да живеят с тези пари, тук такова нещо няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти сериозно ли вярваш

    29 Май 2022 12:11ч.

    на статиите в Гласове?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що ?

    29 Май 2022 12:12ч.

    Идва ти неканен гост. Подслоняваш го, храниш го, поиш го, обгрижваш го по-добре от себе си… А той ти вика че си “тъп циганин” и не ще да си ходи ! Какво да изпитваме ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи ти самият си подслонил, хранил, поил, обгрижвал по-добре от себе си

    29 Май 2022 12:33ч.

    А те са те нарекли тъп циганин за благодарност? Преразказваш. Но това не е от русофилството на българина, драги. Това е типичното байганьовско сметкаджийство, известно още като прочутото българско гостоприемство. И не е от днес. Такива сме с всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Написано е така 29 Май 2022 12:03ч.

    29 Май 2022 12:39ч.

    Ти колко украински гражданки и/или граждани си подслонил у дома си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А щото по света не си правят сметката

    29 Май 2022 12:42ч.

    и в Англия не ги гонят на улицата, ако и да за закърмени с евро-атлантическите ценности и не са чували за Бай Ганьо. И да се оплават в тубата, не им пука, те са си вързали гащите, дали са им само статут на гости на частни лица. И тука има такива, пишат тука, да ги примат по английски за своя сметка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да,вярвам на “Гласове” и на Дачков

    29 Май 2022 13:08ч.

    а ти можеш веднага да приютиш 2,3 семейства от тази нагла паплач зовяща се украини!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ти сериозно ли вярваш 29 Май 2022 12:11ч.

    29 Май 2022 16:41ч.

    А ти като не вярваш, чий го дириш тука? Фашисоидни сайтове в Булгаристан като за тебе бол!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега стана ли ви ясно че…

    29 Май 2022 12:08ч.

    Когато руснаци описват в интернет, че това е нагло, нахално, арогантно племе… не пишат от омраза ! Ами са им сърбали попарата ?Нека сега видим и в ЕС каква сган подкрепяме !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Расата им е такава, нали? Унтерменши.

    29 Май 2022 12:10ч.

    И после къде бил нацизмът. В главите ви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви унтерменши не са

    29 Май 2022 12:17ч.

    Това са дефектни руснаци , руснаци с повреда в главата, която ги кара да се обявят за АНТИруснаци ! Същото като с македонците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жертви на информационната война

    29 Май 2022 12:34ч.

    каквито бяхме и ние след промените, макар че никъде не са ни посрещали така, нито пък така сме плюли по домакините. Ама като гледаме македонците, явно става дума за различни по интензитет информационни войни, за сърцата и умовете. Както Нюланд се похвали, похарчили са 5 мрлд. за нея в Украйна, не става дума за едно радио като Свободна Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zet

    29 Май 2022 12:36ч.

    Е ся вече разбрахте ли що Владимирович нападна тия хлебарки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ги е нападнал както напада САЩ и НАТО

    29 Май 2022 12:49ч.

    ами се чуди как да мине с по-малко жертви и от двете страни. Това наистина е нещо ново, а и самата Украйна не е обявила война на Русия, какво й пречи? Дано постепенно всичко да се уреди с минимални жертви и загуби. Времето ще покаже кой крив, кой прав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Той не ги нападна

    29 Май 2022 13:58ч.

    Чисти ги от руската земя. Дезинсекция прави .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един път поне написахте ли за бежанците в Полша, в Словакия?

    29 Май 2022 12:09ч.

    Колко са там, как се справят домакините. Не. Но за Англия как здраво пипала и ги изхвърляла, както никога не го е правила с африканци, индийци и пакистанци, това да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    29 Май 2022 12:15ч.

    "В колцентровете до момента са постъпили искания от бежанци, че задължително трябва да има месо в менюто и сешоар в стаите, някои пък искали да са на първа линия на морето." А тези "колцентрове" защо не оправдаят името си и не започнат да раздават тояги?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    29 Май 2022 12:18ч.

    Защо да се местят украинците ?! Та те са дошли на море. Сега просто ще се изнесат и ще си плащат за апартамент, но пак на морето. Имам познат хотелиер, който ми каза, че от месеци наред има чуството, че живее в Украйна, а не в България. Лично аз повече на почивка на нашето море НЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сьоренсен

    29 Май 2022 12:23ч.

    "Горда стара планина...." "Душу й тіло ми положим за нашу свободу, И покажем, що ми, браття, козацького роду».

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    29 Май 2022 12:27ч.

    Кофти хора са българите. Развалят безплатния престой и почивка на отрудените украинци. И имат наглостта да питат защо и от къде им се плаща масрафа на последните. Лоши хора, ей....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те го пуснàли зорлем у собата...

    29 Май 2022 12:37ч.

    ...но драпа на миндери да се кàчи. ХУПЦА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    29 Май 2022 12:40ч.

    Стига сте ги ухажвали бе, депортирайте ги от страната към САЩ и Англия, като не искат. Мислете за народа си, за пенсионери, за социално слаби. Ама тях ги натирвате да не ви се моткат из краката, защото мислите само за пари и слушате какво ще ви заповядат началниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    29 Май 2022 12:55ч.

    Абе кой е луд, от Златни пясъци и Варна, да отиде горе на Паничище у гората при мечките, бе? Или някой е пълен идиот, или гледа на тия хора с очите на "европеец-харвърдец" - т.е. мисли ги за някакви славянски унтерменши и втора ръка, дето може да ги подметаш нагоре-надолу като добитък? Много ясно, че никой няма да се яви. Дори тия петимата са някакви Гюро Михайловци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трезвеник

    29 Май 2022 18:36ч.

    Точно сега е времето да се качат в планината, защото в украинско са само поля и блата. Е, вероятно и море няма скоро да видят като гледам как вървят бойните действия. Но бежанецът, истинският, трябва да се радва, когато има покрив, легло и храна, защото неговите съграждани спят и раждат в мазетата. Та казвам- стига с претенциите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак е добре,

    29 Май 2022 13:04ч.

    че не искат и джакузи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А млади камериерки

    29 Май 2022 13:05ч.

    не искат ли?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    29 Май 2022 13:07ч.

    Пуснали тарля под одъра, а той се качил на одъра...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Според очакванията

    29 Май 2022 13:43ч.

    Кой е лудият - този, дето изяда 10 зелника или този, дето му ги дава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълна подкрепа !

    29 Май 2022 13:55ч.

    Единствено за бесарабските българи, бежанци ! Урките с претенции - домой !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Май 2022 14:12ч.

    украински бежанци първо гласуваха за порошенко после за наркомана и накрая ние ще им плащаме сметката които не мисли с главата си да се връща да взема оръжието и да си прочисти държавата от бандеровци азов и кои знае още какви терористи а някои да се изправят пред съда

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХОХОЛ в Европе

    29 Май 2022 14:57ч.

    „Связаться боже упаси С тремя — жидом, хохлом и ляхом“. Коварен жид, хотя и слеп, Кичливый лях — похуже бл…и, Хохол же съест с тобою хлеб И тут же в суп тебе нагадит». («Хохлы», Т. Г. Шевченко, 1851 год)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Man_out

    29 Май 2022 15:23ч.

    Там где хохол прошел еврею делать нечего.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А е толкова просто, да се провери на кое семейство бежанци по колко монголо-бурято-путлеристи е прибел мъжът им и така да се настаняват в луксозни хотели

    29 Май 2022 16:34ч.

    по морето , които иначе се ползват само от мутри и путлеристи. Това ще бъдат и първите истински стъпки за депутлеризацията а България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • броилка

    29 Май 2022 16:58ч.

    А със съветски катюши не искаш ли да те подпукаме, гиди жювотно седесарско дръгливо?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташунко Сапа

    29 Май 2022 17:00ч.

    Момче! Ходи се лекувай при д-р Гълъбова! Гладкият ти мозък се е полирарл окончателно и безвъзвратно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам какви кътюши сънувати

    29 Май 2022 17:01ч.

    След като Съветската армия е стисната здраво в железните клещи на Пентагонат и само въпрос на време същата да се обърне и да тръгне назад към Москва, както е правила не веднъж в историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Огнян Стоименов

    29 Май 2022 23:44ч.

    Пич! На к' ви амфетамини си,че дрьсиш тез тьпотии? Сменяй дильра веднага,или те пращам при Кадиров немедленьо. Ти си жальк чикиджия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    29 Май 2022 17:03ч.

    Наглеци! Нали виждат как се държат и посланикът им, и външният им министър, а пък за зеленски с белото, да не говорим! Но как во може да се очаква, след това посрещане от българските властаници, каквото го няма в никоя друга държава към укринците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    29 Май 2022 21:00ч.

    Луд изяжда и два зелника, стига да има кой да му ги даде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    30 Май 2022 4:19ч.

    Не бива да се превръщаме в зверове. Да, има държащи се нагло но има и хора нормални наистина бягащи от ужаса на войната. Ако някой има претенции - работата е ясна. Но с какво съм аз по-добър от нацистите ако дишам омраза срещу цял народ? Всеки да отговаря за себе си, всекиму според делата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    30 Май 2022 4:20ч.

    Да, има доста нагли изпълнения, те ще си отекат както са дошли. Аванта тук няма да има. Трябва да се отървем от марионетките предатели час по-скоро. Нека си пазим родината и вярата и традициите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    30 Май 2022 8:46ч.

    Българщината тук е лъснала в цялата си прелест...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    30 Май 2022 9:42ч.

    Много готин форум, особено коментарът на кЪтюшите! Така не се бях смяла отдавна, а статията е доста поучителна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи