Украински товарен самолет е летял девет пъти от Варна и Бургас с "продукти, свързани с отбраната"

Украински товарен самолет е летял девет пъти от Варна и Бургас с "продукти, свързани с отбраната"

Украинският самолет на летище Варна на 21 април т.г.

Украински товарен самолет Ан-12 е летял девет пъти от полското летище Жешов до Варна и Бургас в периода 24 февруари - 10 май тази година с "продукти, свързани с отбраната".

Това показва справка, предоставена на "Дневник" от Министерството на външните работи (МВнР) по Закона за достъп до обществена информация.

Самолетът е собственост на украинската компания Motor Sich, един от най-големите производители на двигатели за самолети и хеликоптери в света. Той е летял до Варна на 20 и 21 април тази година, а от там обратно до Жешов, който се намира на 78 км от границата с Украйна. Дружеството има и собствена авиокомпания за гражданско и товарно въздухоплаване.

За полетите българското външно министерство е издало две дипломатически разрешения 

се разбира от предоставената справка. Документът се изисква при прелитане на чуждестранен самолет с военно оборудване през въздушното пространство на България. Разрешението трябва да бъде предварително съгласувано с министерствата на отбраната и транспорта и информационните технологии, от които също е нужен положителен отговор на искането за прелитане.

В същия период - между от 24 февруари и 10 май, са били издадени още седем дипломатически разрешения за полети на самолет, собственост на Motor Sich, от и до летище Бургас.

Те са осъществени на 24 и 28 февруари, на 2, 6, 9, и 12 март, както и на 27 април, сочи справката, предоставена на "Дневник". От нейното съдържание обаче не става известно дали разрешенията са за същия самолет, който е кацал във Варна, или за различни.

Според отговорите на въпросите, изпратени до външното министерство, изпълнените полети са били с цел "позициониране и изпълнение на товарни полети". Уточнява се, че както от Варна, така и от Бургас

превозените товари са били "продукти, свързани с отбраната".

Данни от платформата за проследяване на полети FlightRadar24 показват, че на 21 април единият от двата самолета, получили дипломатически разрешения от МВнР, е излетял от Бургас около 1 ч. след полунощ и 20 минути по-късно е кацнал във Варна. В 4 часа сутринта същия ден самолетът е излетял за Жешов в Полша. Върнал се е във Варна няколко часа по-късно.

След 24 февруари 2022 г. летището в Жешов се превърна в едно от най-оживените в Полша. То е сочено като основна логистична база при прехвърляне на оръжието, осигурено от Съединените щати и Европейския съюз за отбраната на Украйна във войната с Русия. Знак за ролята му беше посещението на американския президент Джо Байдън, който се срещна там с полския президент Анджей Дуда и с американски войници, дислоцирани в Полша.

Няколко дни след потвърдените от властите полети от Варна и Бургас - на 24 април, на летище София беше заснет самолет Ан-124

на украинската компания "Антонов" - държавна компания за транспорт на свръхтежки товари или военна техника. Машината е най-тежкотоварният серийно произвеждан самолет в света. За пристигането му имаше съобщения в социалните мрежи.

 

Източник: "Дневвник"

 

Коментари

  • Краината

    18 Май 2022 8:58ч.

    Ще бъде поделена между полша, румъния и русия. Полша отдавна се надява да си вземе териториите, възгледите на Букурещ за земите на Молдова и Приднестровието са известни, Русия ще си вземе източните територри с руско население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    18 Май 2022 9:09ч.

    + Унгария

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украинците нямат нито принос, нито вина. Всичко е заслуга на царе и Бащи на народите

    18 Май 2022 9:10ч.

    Както частите от Полша и Унгария, така и частите от Русия. За последните причината е друга. Там целта е била контрол над непослушните потомци на Батька Махно. Същото са направили с Казахстан и с Прибалтика. Съответно местно баселение е преместено в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Съответно местно баселение е преместено в Русия."

    18 Май 2022 9:28ч.

    Малко повече подробности - периодът от време, брой на преместените...?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като се месим,

    18 Май 2022 11:05ч.

    дето не ни е работа, сега ще си патим. Лошото е, че ще си пати народът, а конкретните виновници дали пак няма да минат между капките?? Народе, защитавай си интересите, стига си разчитал на случайности! Стига си блеел, овцете само ги колят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    18 Май 2022 11:43ч.

    Милицията на ДНР и ЛНР намира и показва оръжието, което отнема на хохлите. Между него има много произведено в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    18 Май 2022 12:46ч.

    значи за 3 месеца на 2022 сме изнесли оръжие за 1 милиард от този милиард сега ще се вземат за пенсии значи затваряме си очите за оръжието в името на кокала а къде калкулирате газта и тока в този миш маш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи