Украински ЛГБТ войници се надяват, че службата им променя обществените нагласи

Украински ЛГБТ войници се надяват, че службата им променя обществените нагласи

Украинци участват в гей парад под защитата на полиция за борба с безредиците в Киев, 16 юни 2024 година. Снимка: AP

Няколкостотин украински военни от ЛГБТ общността и техните поддръжници участваха във вчерашното шествие в центъра на Киев, за да поискат повече права и да привлекат внимание към факта, че служат на страната си във войната срещу Русия, предаде Асошиейтед прес. Служители от посолството на САЩ в страната и от няколко посолства на европейски страни също присъстваха на шествието.

Военнослужещите, мнозина от които носеха нашивки с дъги и еднорози на униформите си, призоваха правителството официално да им даде правото на партньорство. Те нарекоха събитието "шествие на гордостта", но то беше лишено от празничната атмосфера на събитията в мирно време и се проведе под дъжда и под засилена полицейска охрана на фона на заплахи от контрапротестиращи.

Смята се, че участието на ЛГБТ общността във въоръжените сили е допринесло за промяна в обществените нагласи към еднополовите партньорства в социално консервативната страна, посочва АП.

"Ние сме обикновени хора, които се борят наравно заедно с всички останали, но сме лишени от правата, които имат други хора", заяви Димитрий Павлов, войник, който се движеше с бастун в ръка.

Активисти агитират за правни реформи, които да позволят на хора в еднополови партньорства да взимат медицински решения за ранени войници и да уреждат погребения на жертви на войната, която започна преди повече от две години.

Според тях заздравяването на правата на хомосексуалните ще допринесе за допълнително разграничаване между Украйна и Русия, където правата на ЛГБТ общността са строго ограничени.

Организаторите бяха изпитали трудности при организирането на проявата. Градските власти отклониха петиция да бъде позволено тя да се състои в метростанция. Шествието беше осъдено от клонове на украинската православна църква.

"Това събитие е част от ляво, радикално политическо движение и цели да наложи политическа идеология и също така да разруши институцията на семейството и да отслаби украинското общество в условията на война и отблъскване на руска агресия", се казва в изявление на църквата.

Полицията установи кордони в центъра на Киев, за да предпази участниците в шествието от контрадемонстрация. Както участниците в ЛГБТ шествието, така и контрапротестиращите поискаха чужди страни да помогнат на Украйна във войната ѝ срещу Русия и скандираха "Въоръжете Украйна сега!".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • rusnak

    17 Юни 2024 8:12ч.

    Не само хохлы, но хохлы пидеры.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълен потрес

    17 Юни 2024 9:55ч.

    Еднополови двойки искали да вземат ранени войници!!!!!🤔 Потвърждение на поговорката, че болен се е*е на легло! Не им стигат на войниците страданията, че са ранени, ами и пиндосите ще издевателстват над тях!😠😠😠

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    17 Юни 2024 10:04ч.

    Перфектната армия на бъдещето ...........................................и световния мир !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    17 Юни 2024 10:29ч.

    Тия 500К трупове ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    17 Юни 2024 8:59ч.

    Цял свят им се подиграва на "ценностите"! Освен т.н. Запад, където ЛБГТ е норма, отклоненията от която се наказват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еха

    17 Юни 2024 9:00ч.

    Тази на снимката е от тежката артилерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    17 Юни 2024 9:57ч.

    И поема по няколко дебели снаряда едновременно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настоящие боевые пидорасы

    17 Юни 2024 9:11ч.

    Священный Фиванский отряд нервно курит в сторонке

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Во тебе и Сердючка

    17 Юни 2024 9:28ч.

    сучка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    17 Юни 2024 9:23ч.

    Искандера лекува това заболяване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Груйо Ъ.

    17 Юни 2024 9:41ч.

    “Служители от посолството на САЩ в страната и от няколко посолства на европейски страни също присъстваха на шествието” Ето, най-важните поддръжници и подстрекатели са били там. Украйна го поема в пълен обем. Ех, какво обогатяване с хомо, би-трибинар и мулти сексуалшзъм…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    17 Юни 2024 11:10ч.

    Това са моите колеги,дано и мен ме мобилизират на фронта скоро заедно с Нов Кмет,на софийския гей прайда ще очакваме повиквателни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпроси

    17 Юни 2024 11:11ч.

    Срещу кого, какво, къде и как се борят тия войници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    17 Юни 2024 11:17ч.

    Война е . Хора умират. Те за любов говорят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    17 Юни 2024 11:27ч.

    Христо, това не е любов, а содомия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кировец

    17 Юни 2024 13:05ч.

    Би Би Си имаше подобна пропагандна статия малко след началото на войната, как украинските куиър войници се борели за оцеляването си, воювайки с Русия и тям подобни. Подлагам на сериозно съмнение, че в дълбоко консервативната Украйна съществуват и двама педали в армията. Най-вероятно просто ги няма, а това са кьорфишеци за кретените на запад, за които присъствието на хората на дъгата е мерило за демократичност и развитие. Добре, че хората на азбуката са свещените крави на запада и новия им богоизбран народ, иначе какво ще да стане с тримата от тях в Украйна при режим, в който няма свобода на словото, свобода на събиране, свобода на опозиция, някакви отворени граници и свобода на вероизповеданията? Трюдо и Макрон нямат отговор, ама някой с една йота акъл в главата има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ail

    17 Юни 2024 13:25ч.

    Ето такива извращения им занесоха сащ и англия в уССрайна - извращения, затова водиха борби с християнската църква! А тези ненормалници от снимката - да заминават за фронта, а не да се излагат, че са психопатно ноненормални подчовеци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи