Украински депутат: Залужни се е съгласил да стане посланик във Великобритания

Украински депутат: Залужни се е съгласил да стане посланик във Великобритания

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Депутатът от Върховната рада Евгений Шевченко заяви, че главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний се е съгласил да напусне поста в армията и да започне дипломатическа кариера като най-вероятно ще бъде назначен за посланик във Великобритания. Според депутата главнокомандващият може да подаде оставка през следващите дни.

"Искам да кажа, че според моята информация Залужний се е съгласил да заеме поста посланик във Великобритания. Най-вероятно ще отиде там, а ние знаем, че хората, които са били изпращани като посланици - това е политическа пенсия, никой никога не се е връщал, такава е традицията в Украйна. Така че тук ще разочаровам тези, които са фенове на Залужни", каза Шевченко в интервю за директора на Украинския институт за глобални стратегии Вадим Карасев.

В същото време депутатът отбелязва, че ако Залужни все пак не отиде във Великобритания, той има големи шансове да успее в политиката след оставката си. "Ако той отиде като посланик, тогава сто процента Залужни губи политическите си шансове. Ако не замине, а остане в Украйна и започне да гради политическа кариера, разбира се, има шансове, и те не са малки, а големи", добави Шевченко. Според него оставката на върховния главнокомандващ може да се очаква около 8 февруари, "плюс-минус няколко дни".

Ден по-рано украинският президент Зеленски призна в интервю за италианския телевизионен канал RAI, че обмисля промени във военното ръководство на страната. На 29 януари в украинските средства за масова информация и в социалните мрежи се появиха съобщения, цитиращи източници за оставката на Залужни. Твърди се, че на този ден Зеленски е предложил на главнокомандващия на ВСУ да подаде доброволно оставка. Според бившия депутат от украинския парламент Борислав Береза на Залужний е бил предложен постът на посланик в европейска държава, но той е отказал.

В украинските средства за масова информация и социалните мрежи все още се спекулира със съдбата на Залужни. Украинските издания свързват уволнението на главнокомандващия с провала на лятната "контраофанзива" на украинските въоръжени сили и политическите амбиции на Залужний. Някои чуждестранни средства за масова информация потвърдиха информацията за предстоящата оставка, като се позоваха на свои източници.

Източник: ТАСС

 

 

Коментари

  • Ghost

    05 Фев 2024 17:42ч.

    За офанзива Залужни явно няма войски, но за преврат са му напълно достатъчни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А дали

    05 Фев 2024 20:58ч.

    Всъщност не се знае кой е по-голям нацист, Загрузни или Зеленчука? Загрузни го шиткат при ингелизките идиоти.Априори Зеленски е конюнктурен нацист поради конкретните обстоятелства, иначе в дългосрочен план евреите може и да му резнат тиквата. А дали американците не разчистват терена от откачалки за евентуални преговори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Фев 2024 17:28ч.

    Там обаче дават новичок на новодошлите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Фев 2024 18:21ч.

    Колко ли са го молили за да се съгласи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лорд Чембърлейн

    05 Фев 2024 19:11ч.

    Ох, какво ли не бих дал да видя посланик Залужни на дипломатически прием у крал Чарлз III да си бъбри светски с посланиците на Русия и Беларус, докато в същото време китайският посланик им прави селфи за спомен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Плутон /Хадес/

    05 Фев 2024 19:56ч.

    А няма ли да е по-целесъобразно да пратят Залужни посланик там, където в момента изпълнява дипломатическа мисия Евгений Пригожин? Тоест в моята държава. Чудесно назначение за посланичество е това - място злачно и покойно... И за Николай Денков сме запазили посолство: два метра на метър и половина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Р–днес

    06 Фев 2024 0:12ч.

    Русия е събрала огромна полева армия, за да атакува Купянск, - сп.Forbes. Според изданието РФ е съсредоточила там около 500 танка, повече от 600 бойни машини и около 40 хиляди войници в Купянското направление. Целта е да се възвърне територията на Харковска област, която руснаците изоставиха през есента на 2022 г. Послеслов: Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Съединените щати няма да се намесват в решението за освобождаването на Валери Залужни, от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Владимир Зеленски планира да обвини главнокомандващия въоръжените сили на Украйна, Валерий Залужни за катастрофата на руския самолет Ил-76, за да избегне пряка отговорност. Това мнение изрази колумнист на в."Политика". Според него Зеленски и неговият антураж искат да избегнат отговорност, като я „прикрият“ с искане за оставката на Валери Залужни. Същият е обвинен в трагичното недоразумение с авиокатастрофата с ИЛ-76, настоявайки за международно разследване на падането. Авторът отделно подчертава, че Зеленски и началникът на ГРУ на МО на Украйна, Кирил Буданов са загубили своята политическа ориентация и искат не мирни преговори, а продължаване на войната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи