Украинска ракета е паднала на територията на Беларус

Украинска ракета е паднала на територията на Беларус

Украинска ракета от зенитно-ракетен комплекс С-300 падна на територията на Беларус, съобщи беларуската агенция БелТА, цитирана от световните агенции.

Инцидентът е станал днес между 10:00 и 11:00 ч. За произшествието е бил незабавно информиран държавният глава Александър Лукашенко.

По информация на агенцията се разглеждат две версии: "падането на ракетата на територията на Беларус е аналогично на неотдавнашния инцидент в Полша" и това, че ракетата е била свалена от противовъздушна отбрана на Беларус.

На мястото работят специалисти от Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и на отбранителното ведомство. Засега няма сведения за пострадали.

Ройтерс отбелязва, че падането на ракетата е станало по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната, и допълва, че към момента, когато е станало това, 10-11 ч. Русия е изстрелвала десетки ракети по Украйна.

БелТА посочи, че ракетата е дошла от украинска територия и публикува снимка, за която отбелязва, че на нея са показани разпръснати отломки от ракета С-300 в земеделска нива.

С-300 е система за противоракетна отбрана от времето на Съветския съюз, използвана от Русия и Украйна. Миналия месец, ракета, за която се предполагаше, че е изстреляна от същата система, падна в Полша.

Киев използва комплексите С-300, за да прехваща руските ракети, а Русия изглежда използва преработени ракети С-300, за да атакува наземни цели - нещо, което според анализатори може да е признак, че запасите ѝ от ракети намаляват.

Минск позволи на Москва да използва територията на Беларус като плацдарм за инвазията в Украйна през февруари, но настоява, че не участва във войната и че не възнамерява да участва и за в бъдеще.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Зелен чорап от нато

  29 Дек 2022 17:03ч.

  Снимката над стататията е много подходяща..... Зенитния ракетен комплекс С-300 точно така изглежда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това ще да се преработения С-300

  29 Дек 2022 17:25ч.

  който се споменава в статията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  29 Дек 2022 17:59ч.

  Статията направо чупи тъпомера. А, завършека и ( преработената С-300, за ,,наземни цели", щото запасите свършили ..... ) направо е грандиозна тъпня за кретени. Здравейте идиоти ! Потрес ! Потресаващи журналистически фейкове. ГЛАСОВЕ, що публикувате таквиз тъпизми, бе ?!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  29 Дек 2022 19:44ч.

  В един руски Telegram канал бяха публикували изявления на официални лица, че руските ракети свършват - от март до ноември. Средно бяха по 3 на месец. Гледам, че журналистите от БТА са се позасрамили и са минали на намеци вместо директни твърдения за края на руските ракети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кажете на Путин, щото той изглежда не знае,

  29 Дек 2022 20:05ч.

  че ракетите му свършват и така ще си пуца, докато изравни Укробандерия със земята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Батька да не скатава

  29 Дек 2022 20:36ч.

  Явно иска да мине метър, но разшири ли се конфликта с НАТО - той ще бъде първият пострадал ! И без това са му наложени всички санкции , както на Русия - защо не открива "Втория Фронт" ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зд-зд

  29 Дек 2022 20:42ч.

  Ракетите не падат, а ги изстрелват. Бомбите падат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • боец

  29 Дек 2022 20:44ч.

  Снимката не е на С 300 , а на ПТУР /Противотанкова Управляема Ракета/. И не е от украинските сили, а е от руската армия. Доколкото се вижда, това е ПТУР "Корнет".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Редакцията , не за първи път...

  29 Дек 2022 20:47ч.

  Ви ставаме военни консултанти . Но всичко безплатно е до време ... :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урайна незабавно да се обяви за "дъжава", подкрепяща тероризма

  30 Дек 2022 2:17ч.

  за преден път тия наркотизирани нацисти, без каквато и да е провокация, нападат съседни демократични държави. Първо, жертва беше членът на НАТО Полша, сега и мирна и демократична Белорусия! За тези международни украински терористи трябва да се организира една неоторизирана от ООН операция "Шок и ужас', предвождана от демократичните и миролюбиви хамриканци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи