Украинска ракета е паднала на територията на Беларус

Украинска ракета е паднала на територията на Беларус

Украинска ракета от зенитно-ракетен комплекс С-300 падна на територията на Беларус, съобщи беларуската агенция БелТА, цитирана от световните агенции.

Инцидентът е станал днес между 10:00 и 11:00 ч. За произшествието е бил незабавно информиран държавният глава Александър Лукашенко.

По информация на агенцията се разглеждат две версии: "падането на ракетата на територията на Беларус е аналогично на неотдавнашния инцидент в Полша" и това, че ракетата е била свалена от противовъздушна отбрана на Беларус.

На мястото работят специалисти от Следствения комитет, министерството на вътрешните работи и на отбранителното ведомство. Засега няма сведения за пострадали.

Ройтерс отбелязва, че падането на ракетата е станало по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната, и допълва, че към момента, когато е станало това, 10-11 ч. Русия е изстрелвала десетки ракети по Украйна.

БелТА посочи, че ракетата е дошла от украинска територия и публикува снимка, за която отбелязва, че на нея са показани разпръснати отломки от ракета С-300 в земеделска нива.

С-300 е система за противоракетна отбрана от времето на Съветския съюз, използвана от Русия и Украйна. Миналия месец, ракета, за която се предполагаше, че е изстреляна от същата система, падна в Полша.

Киев използва комплексите С-300, за да прехваща руските ракети, а Русия изглежда използва преработени ракети С-300, за да атакува наземни цели - нещо, което според анализатори може да е признак, че запасите ѝ от ракети намаляват.

Минск позволи на Москва да използва територията на Беларус като плацдарм за инвазията в Украйна през февруари, но настоява, че не участва във войната и че не възнамерява да участва и за в бъдеще.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Зелен чорап от нато

    29 Дек 2022 17:03ч.

    Снимката над стататията е много подходяща..... Зенитния ракетен комплекс С-300 точно така изглежда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ще да се преработения С-300

    29 Дек 2022 17:25ч.

    който се споменава в статията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    29 Дек 2022 17:59ч.

    Статията направо чупи тъпомера. А, завършека и ( преработената С-300, за ,,наземни цели", щото запасите свършили ..... ) направо е грандиозна тъпня за кретени. Здравейте идиоти ! Потрес ! Потресаващи журналистически фейкове. ГЛАСОВЕ, що публикувате таквиз тъпизми, бе ?!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    29 Дек 2022 19:44ч.

    В един руски Telegram канал бяха публикували изявления на официални лица, че руските ракети свършват - от март до ноември. Средно бяха по 3 на месец. Гледам, че журналистите от БТА са се позасрамили и са минали на намеци вместо директни твърдения за края на руските ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кажете на Путин, щото той изглежда не знае,

    29 Дек 2022 20:05ч.

    че ракетите му свършват и така ще си пуца, докато изравни Укробандерия със земята!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Батька да не скатава

    29 Дек 2022 20:36ч.

    Явно иска да мине метър, но разшири ли се конфликта с НАТО - той ще бъде първият пострадал ! И без това са му наложени всички санкции , както на Русия - защо не открива "Втория Фронт" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зд-зд

    29 Дек 2022 20:42ч.

    Ракетите не падат, а ги изстрелват. Бомбите падат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • боец

    29 Дек 2022 20:44ч.

    Снимката не е на С 300 , а на ПТУР /Противотанкова Управляема Ракета/. И не е от украинските сили, а е от руската армия. Доколкото се вижда, това е ПТУР "Корнет".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Редакцията , не за първи път...

    29 Дек 2022 20:47ч.

    Ви ставаме военни консултанти . Но всичко безплатно е до време ... :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урайна незабавно да се обяви за "дъжава", подкрепяща тероризма

    30 Дек 2022 2:17ч.

    за преден път тия наркотизирани нацисти, без каквато и да е провокация, нападат съседни демократични държави. Първо, жертва беше членът на НАТО Полша, сега и мирна и демократична Белорусия! За тези международни украински терористи трябва да се организира една неоторизирана от ООН операция "Шок и ужас', предвождана от демократичните и миролюбиви хамриканци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи