Украинска делегация идва в София, за да договоря военната помощ

Украинска делегация идва в София, за да договоря военната помощ

България има най-голямата мощност за ремонт на бронетанкова техника още от Варшавския договор, твърди зам.-министър на отбраната

Украинска делегация идва в България, за да каже какво точно може да й предостави България като военно-техническа помощ. Това съобщи зам.министърът на отбраната Йордан Божилов по БНТ. "Още другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави в България и каква техника ще бъде ремонтирана. Словакия вече започна ремонт на бронетанкова техника. Войната ще бъде дълга", каза той.

Ден по-рано и военният министър Драгомир Заков даде да се разбере, че се чакат украински представители. „Ще водим конкретни разговори с какво точно можем да им съдействаме, в какъв аспект“, каза министърът, като натърти, че посещението ще е работно и неофициално.

Само преди три дни, в името на спасението на управляващата коалиция, парламентът отказа да предостави официално оръжие на Украйна, но даде на правителството ограничен мандат за действие – евентуално да даде ''военно-техническа помощ'' на Киев. Това стана заради съпротивата на БСП, която дори заплаши да напусне управлението. След това беше постигнат компромис, иницииран от ПП. С него се предвиди именно предоставянето на военно-техническа помощ, която да се изразява в ремонт на украинска бойна техника. Нещо, което според много експерти, трудно може да бъде практически осъществено.

Сега Божилов твърди, че министерството на отбраната ще направи всичко възможно, за да изпълни решението на Народното събрание за ремонта на украинската бойна техника.  „В България е изградена най-голямата система за ремонт на бронетанкова техника още от времето на Варшавския договор. Това са 7 завода на ТЕРЕМ. Те са ремонтни заводи, които не произвеждат боеприпаси. Там и в момента се ремонтират и модернизират българските танкове“, заяви Божилов, подчертавайки, че България има капацитет.

Йордан Божилов обяви, че самолетите, с които се охранява българското въздушно пространство, са много стари, но техниката не е приземена. Според него за България е много важно да има авиация, защото охраната на въздушното пространство изисква това.  „Трябва да поддържаме нашата авиация. Нашите самолети са стари, тяхната поддръжка ставаше в Русия. Сега в тази обстановка това не е възможно. Изправени сме пред дилема“, каза Божилов.

"Ако дадем българските бойни самолети на Украйна, това означава да останем без способности. Ние задължително трябва да имаме самолети, защото България е външна граница", подчерта още Божилов.

"Нашата задача е да ги използваме толкова дълго, докато дойдат новите F-16. Ние разчитаме и нашите съюзници. Вървим към придобиване на нова техника, имаме договор за покупка на нови 8 самолета. Спекулация и фалшива новина е, че няма да дойдат и ще бъдат предоставени на Украйна, те ще пристигнат в началото на 2025 г.", заяви зам.министърът.

България е в ситуация на усилена бдителност, както са и всички натовски държави. Много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения, информира още той. Според него единственият начин, за да се спре войната в Украйна е Русия да се изтегли. В противен случай войната ще бъде дълга. „Русия трябва да се върне към принципите на международното право. Всичко друго вещае дълготрайна нестабилност в региона“, посочи Божилов.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • предлагам

    07 Май 2022 12:31ч.

    да посрещнем нацистите подобаващо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това правителство ЕФЕКТИВНО ни включва в списъка от 40 (четиресет) държави,

    07 Май 2022 16:25ч.

    които предоставят военна помощ на Украйна в койфликта и с Русия, нашата двойна освободителка. Изпреварващата акция на Русия не променя същността на отношенията им - НАТО и световният кабал се стараха години наред да ги принудят да направят първата стъпка към СВЕТОВЕН конфликт, основната цел на който е режимчейндж и разпадане на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Условията, които Русия поставя пред НАТО

    07 Май 2022 16:29ч.

    са ясни и не е трудно да се изпълнят - ЗАЧИТАНЕ на правата на рускоговорящите в Източна Украйна, Украйна вън от НАТО или други военни организации (както Финландия и Швеция след ВСВ), неразполагане на биологични лаборатории в близост до Русия... Нали точно това е "демокрацията" - зачитане интересите на всички?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По нещо да личи, че всички българи искаме неутралитет?

    07 Май 2022 21:50ч.

    Как така се случи, че въпреки това, керванът си върви? Защо никой не чува думите на Главнокомандващия на БА, президента Р. Радев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре, де

    07 Май 2022 12:36ч.

    Тази помощ не беше ли съгласувана преди решението на парламента? Не трябваше ли депутатите да бъдат запознати каква точно помощ искат украинците и каква можем да им предложим преди да решат как да гласуват? Ех, Корни, Корни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    08 Май 2022 10:29ч.

    Още рано сутринта в деня след ,,историческият " парламентарен цирк борд Антонов АН-124-100 с полет от Бургас за Гжежов заобикаляйки Сърбия , Черна Гора ,Словения и Унгария . Нали не си мислите , че е бил натоварен с коледни играчки .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПАК ЛИ, БЕ ?

    07 Май 2022 12:39ч.

    УРКИ ВЪН ! Не искаме фашисти в страната си !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    07 Май 2022 12:40ч.

    Такива са посоките след войната - Украйна - Запада, Русийката - Еритрея, Сирия и Венецуела.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Твоята посока е Белене

    07 Май 2022 13:06ч.

    Присъда - обществено полезен труд. Ще строиш руската АЕЦ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    07 Май 2022 13:18ч.

    Нищо няма да остане от Усрайна, за да се запътва накъдето и да било. То и Запад може да остане само като посока :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    07 Май 2022 15:32ч.

    Майна (известен и като Владимир Владимирович Путлер, Бандеровка), искам да разбера колко вземаш за "тролски" работен ден ? Да ти съберем пари и да се махаш от тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна я РАЗЧИСТВАТ от ... украинците

    07 Май 2022 16:35ч.

    като избиват едновременно и руснаци, и украинци... Точно както нас ни разгонихя от България преди 32 години, само че по-тарикатски, без война, само с де-индустриализация и целенасочено поддържана хронична мизерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "в името на спасението на управляващата коалиция,"

    07 Май 2022 12:41ч.

    куклите на конци на американскто посолство бяха наведени, гащите им бяха свалени и бяха помазани с вазелин отзад, с обещанието, че няма да боли! Дори ГЕРБ и ДПС са със свалени гащи и намазани с вазелин дупета :))) В името на американското посолство и на оцеляване на Кирчо, Кокорчо, Славиту болноту, кака Курни-БСП , облещената тапа и мравоядът Бойкики от ДБ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цветисто сравнение...

    07 Май 2022 16:45ч.

    Но самият Петков изказва опасениятяа на господарите си - "падане на правителството, служебен кабинет, следващи избори, в които на власт ще дойде "Възраждане'и някои други нови партии... " https://youtu.be/geL8nk6skGU Това се опитват да предотвратят с извънредните писма от Украинското посолство и обтекаемата формулировка на военната ни помощ за Украйна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Договарят?

    07 Май 2022 12:49ч.

    Спрете да унижавате интелекта на българите, това не идва от харвардско "образование", а е природна даденост. Ще се договаряме? И с какво мислим че ще способстваме? Говорим за оръжие, а иначе сме света вода ненапита, най-хрисимите и най-мирните. Срам и позор. Близки са ни и двете страни, вместо да вземем инициативата и да се опитаме да им осигурим преговори в България, ние ще разпалваме конфликта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Посещението на управляващата коялиция в Киев

    07 Май 2022 16:50ч.

    постигна целта си. Тези младежи, невидяли разруха през живота си, нито военна обстановка, свикнали на живот в подредения Запад, да бъдат потресени от жертвите на ЕДНАТА страна в конфликта. Защо не отидоха в Донбас, да видят там следите от 8-годишен арт. обстрел на жилищни райони, където загинаха 14 000 -16 000 мирни украинци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    07 Май 2022 12:51ч.

    Защо не попитат българите, какво мислят за предоставянето на военна помощ? Нали се предполага, че това правителство изразява волята на българския народ? Или те се допитват единствено до американското посолство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защото предварително знаят отговора на питането си

    07 Май 2022 16:55ч.

    и не искат да го чуят нито те, нито козяците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    07 Май 2022 12:53ч.

    Никъде не прочетох украинска делегация да отиде в друга държава да крънка помощ! Значи ние сме нещо по-особено. Какво ли е то?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидия

    07 Май 2022 15:20ч.

    Ами просто сме по-продажни от всички останали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Украйна се стичат безпрецедентни суми

    07 Май 2022 17:01ч.

    50 Милиарда USD само от САЩ, и милиони от другите Западни държави. Целта е не да им дадем ОЩЕ наши пари (след като метнахме 1 427 МИЛИОНА лв) в европейския фонд за помощ, плюс по 40 лв. НА ДЕН / бежанец (Колко са сега детските надбавки на българско дете - 40 лв/месец?). Украинските "бежанци" с джиповете теглят и харчат по мин. 1 милион лв на ден, хора... А да се замесим и ние в този конфликт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    07 Май 2022 13:08ч.

    С какви пари ще се извършват ремонтите? Украинците ще плащат ли или ще теглим кредити за слава на украинските герои?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блокада

    07 Май 2022 13:15ч.

    Време е да се блокират всякакви комисии и искания. Физически, с армия, полиция, силово, каквото и да е. Абе в тая държава само пикльовци ли има?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да им е сладко

    07 Май 2022 13:25ч.

    Ще хапнат от тортите на премиершата. Дано да се нахранят, да не се налага “да ги нахраним” ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    07 Май 2022 13:26ч.

    Договарят означава "купуват" и вземат. А, не "ремонтират". И к'ва стана тя? Всичко "нашо "що е годно в Украйна. После - покупки "втора ръка" и "комисионни". Обаче Живота е кратък . И никой не е завлачил Отвъд нищо,което да му послужи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    07 Май 2022 13:27ч.

    Докога ще търпим тези наглеци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    07 Май 2022 13:29ч.

    Наци, гоу хоум..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак ли?

    07 Май 2022 13:48ч.

    Тия. докато не запалят всичко около себе си, няма да мирясат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    07 Май 2022 14:18ч.

    Нинова да им опече питка за добре дошли, въпреки че трябваше да хвърли кърпата и да развали тази седянка на не особено добронамерени към България лица. Ние украинска делегация не чакаме, ние чакаме кирчо и сие да се махат, и да се започва нещо по-смислено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вирусолог

    07 Май 2022 14:19ч.

    Който кани такива гости носи лична отговорност за техните деяния според Закона. Същите такива гости от афгански, погански и други произходи къде са сега ? Народът е Домакин в собствената си държава. Гостите се съобразяват с Домакина. Такъв е Закона. На който не му харесва Закона , да си ходи .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    07 Май 2022 14:20ч.

    Искаме още помощ, защото получената от братските пертньорски страни след среща с руските ракети твърде скоро се превръща в скрап и я изпращаме в Германия за рециклиране!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    07 Май 2022 14:27ч.

    Покрай ремонтираните ще заминат и нашите танкове, уж като ремонтирани украински

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече е договорено да предадем на Украйна всички инструменти на гвайрдейския духов оркестър, включително и Йерихонската валдхорна. Това особено ефективно звуково оръжие.

    07 Май 2022 14:36ч.

    Разработка е на БАН и казанлъшката фабрика "Кремона". Предизвиква унищожителен резонанс в облъчвания със звуковите й вълни обект. Украйна ще получи и партитури на Дико Илиевите хора, чиито лад оситурява най-подходящите честоти за унищожаване на живата сила на противника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидия

    07 Май 2022 15:01ч.

    Отлична идея, предлагам заедно с предложената техническа помощ да им изпратим и нашето правителство, с което ще осигурим пълна и безвъзвратна капитулация на Украйна! Амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    07 Май 2022 15:10ч.

    Думата „помощ“ означава ли, че не само ще ги въоръжаваме, но и ще заплатим от нашия бюджет това безумие? Защо в последно време в новините никога не присъства темата с плащането, непрекъснато разни хора „ще правят“ нещо, според политическите изявления, но все не се разбира кой плаща сметката за тези многобройни активности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лидия

    07 Май 2022 15:19ч.

    Означава, разбира се! пак ще теглим заем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    07 Май 2022 15:27ч.

    Добре, но нали почти всички партии НЕ одобряват финансовата политика на ПП, включително ГЕРБ, шоумена, БСП, Възраждане. Как в условията на демокрация партия, която дори вече не е първа по рейтинг се разпорежда с подобни ресурси, това би трябвало да не е възможно на практика - да теглиш пари от чуждо име си е престъпление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    07 Май 2022 15:25ч.

    В продължение на години вашите укро нацисти убиваха и разрушаваха Донецк и Луганск, а сега се оплаквате и искате! Какво искате?! В евангелието от Матея пише - Ние ви пеехме тъжни песни, вие не ридаехте, ние ви свирехме вие не танцувахте, . .а сега идвате, плачете и искате! Не сте си изплатили греховете, марш в Украйна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    07 Май 2022 15:34ч.

    Защото с тях е работено отвън, получили са подкрепа и указания как да НЕ се стигне до нормални взаимоотношения. Затова народите не бива толкова много да се мразят взаимно, част от замисъла на кукловодите е точно този, да ги насъскат и да ги сблъскат челно. Нищо чудно едни и същи сили да са подкрепяли едновременно и Русия и Украйна да се ненавиждат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    07 Май 2022 15:36ч.

    Също както в България управляват заедно и протестираха заедно сили, които са едните за Украйна, другите за Русия, Радев им е президента и знамето и на едните и на другите . Засилват се заедно, захранват се заедно, а конфликтът и разделението в обществото расте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    07 Май 2022 17:22ч.

    Този път съм съгласен с написаното напълно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алфонс

    07 Май 2022 15:36ч.

    За запада е ясно че дърпат дявола за опашката, но защо българите им играят по свирката ? толкова ли нямат национално достойнство ? толкова ли нямат българите разум ? Ние европейците виждаме българите като достойни и умни хора и вярваме че не са изкукали толкова че да участват във ТСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защото официалните лица, поставени

    07 Май 2022 17:16ч.

    да изразяват мнението на България нямат същото разбиране за национално достойнство, както народа, "гласувал им" това доверие. Липсва им чувство за принадлежност. За тях най-важно е да "отворят" българската държава за бизнес и чужди "инвестиции", да станем част от "демократичния свят"... И ревностно изпълняват това 'поръчение'.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • научете се да отказвате на САЩ

    07 Май 2022 15:46ч.

    Откажете им и изобщо не ги приемайте. не ни набутвайте в кървавата касапница. не сме ви длъжни с нищо, натикахте ни в това нато и тоя ес без наше знание. Слушайте мъдрите хора, защото ако не ги послушате, шепа управнци ще поемете кармата на целия български народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отечествен фронт

    07 Май 2022 16:13ч.

    Рубладжийските отпадъци нямате думата къде ще членува България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не могат, заради стипендиите,

    07 Май 2022 17:20ч.

    с които са отишли да следват в Харвард. Там един семестър струва около 40 000 USD, мислите ли, че са ги платили? Не са, СЕГА изплащат личните си задължения, с насочване на нашите съдбини в политически правилната посока...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • утечестве фронт на умиргащите за САЩ

    07 Май 2022 19:17ч.

    Отечествен фронт 07 Май 2022 16:13ч., марш веднага в окопите на Донбас да помагаш на жалките укропи и да спасяваш демоскръцията. Какво правиш още тука, кого ще поучаваш на чужд гръб?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    07 Май 2022 16:13ч.

    Навремето в Япония излезе една книга на Акио Морита(президент на Сони между другото) "The Japan that can say NO", която разбуни духовете на Запад и показа че японците няма сляпо да играят по свирката на американците, а ще си гледат интереса. Ех, де да имахме поне един двама такива държавници..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Армаментариуме,

    07 Май 2022 18:31ч.

    право думаш. Аз съм чел само биографичната книга на г-н Морита за създаването на SONY и изграждането на бизнеса през годините. Този човек е започнал от по-малкото, с много труд, работил е и през войната, за да създаде фирмата символ на Япония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смърт на фашизма

    07 Май 2022 17:57ч.

    Помощ за неофашисти, наркомани и бандеровци - категорично НЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    07 Май 2022 20:08ч.

    За да бъде пълна андрешковщината на режима у нас, е хубаво да договорят и резервни части от Русия. Така коалицията ще остане вечна, до излизане в пенсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грешка в timing-a

    08 Май 2022 0:22ч.

    Ще се изненадат, че вместо с пушки и бомби, ще трябва да се прибират с един болюк техни съграждани тунеядци - здрави и прави дезертьори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи