Уилям Бърнс: Технологичната надпревара на САЩ с Китай ще бъде определяща за бъдещето на ЦРУ

Уилям Бърнс: Технологичната надпревара на САЩ с Китай ще бъде определяща за бъдещето на ЦРУ

Нестихващата технологична надпревара на САЩ с Китай ще определи бъдещето на ЦРУ, заяви директорът на службата Уилям Бърнс на изслушване в американския Сенат, предаде Ройтерс.

"Смятам, че технологичната революция е не просто главната арена на съревнование с Китай", каза той. "Тя е и основният определящ фактор за нашето бъдеще като разузнавателна служба."

Тези думи на Бърнс идват след огласената наскоро от американската разузнавателна общност Годишна оценка за заплахите, в която Китай недвусмислено беше посочен като най-голямата заплаха за националната сигурност на САЩ.

В доклада се казваше, че Пекин активно използва киберсредства за наблюдение на американци, постига успехи в кражбите на интелектуална собственост и притежава възможности да се сдобива с чуждестранни технологии.

Директорът на ЦРУ беше изслушан в Конгреса заедно с директорите на останалите разузнавателни служби на САЩ на заседание, посветено на международните заплахи за американската национална сигурност.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Бъдещето на ЦРУ е неотделимо от бъдещето на САЩ

    09 Март 2023 10:11ч.

    След време тия трибуквени съкращения ще говорят нещо само на професионалните историци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов

    09 Март 2023 10:44ч.

    Покъртително признание за наличието на замразени до сега стратегически Хай-Тек Умове в една разузнавателна служба. Дошло е време всичко свързано с бъдещите технологии, водещи към Светлото бъдеще, да излизат единствено и само от тази (една от 15-тина подобни служби) на хегемона. Тайна е все още, къде и как се е подготвяла тайната армия специалисти, учени и технически кадри на ЦРУ в САЩ, както и предполагаемото им безбрежно количество и качество! Желаем собствени успехи на предният фронт на технологиите, науката и техниката. Явно този път, Пробивът за към бъдещето, е решено да стане със собствени сили. Защото предният пробив, след ВСВ бе подсигурен, лежи и бе захранен от победените и завладени държави в Европа и Япония, предимно от стотиците хиляди отвлечени от Германия хора зад океана. Отделен важен фактор бяха секвестираните над 450 000 патента, изобретения и технологии, башка демонтираните заводи само от разрушена Германия... Подробностите за корените на вече разклатеното могъщество на "хегемона" не са крити, но и не е бит тъпана от къде идват те. Идват от и чрез работата на тези 15-тина сец. служби. Радостно е сега вече, че след краят на започналото и вървящо ново преформатиране на света, с краят на тяхно еднолично владичество над планетата, са осъзнали вече как и къде се крият корените на Успеха: - във собствените сили, а не в грабене постиженията на другите народи. Не, че това не продължава и сега. Но все пак: - успех в осъзнаването, намерението и новото Начало!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи