Уикилийкс: "Специалните" връзки между Бокова и Авдеев притеснявали американците

Уикилийкс: "Специалните" връзки между Бокова и Авдеев притеснявали американците
Ирина Бокова е “относително слаба” кандидатура за генерален директор на ЮНЕСКО, миналото й може да бъде притеснително, както и връзката й с руския министър на културата и бивш посланик във Франция и България Александър Авдеев. Това е написала бившата посланичка на САЩ в ЮНЕСКО Луиз Оливър в доклад до Държавния департамент от 24 юни 2008 г., броени дни след старта на кампанията за избор на нов шеф на световната организация, според информация в днешния брой на в. "Труд". Документът е публикуван в сайта “Уикилийкс”. Посланичката не уточнява точно каква е била връзката между Ирина Бокова и Александър Авдеев.
<p>Но посочва, че заради силните исторически обвързаности между България и Русия Москва най-вероятно ще подкрепи българската дипломатка за високия пост. &ldquo;Тази подкрепа обаче най-вероятно ще върви с определени условия&rdquo;, пише Оливър.</p> <p>Авдеев бе посланик у нас през 1992-1996 г., а Бокова по това време беше за 4 месеца (ноември 1996 &ndash; февруари 1997 г.) външен министър в правителството на Жан Виденов. По-късно двамата се засичат в Париж като посланици на страните си. Руският дипломат бе там през 2002&ndash;2008 г., а Ирина Бокова през 2005&ndash;2009 г.</p> <p>Кандидатурата на Бокова бе издигната официално от правителството на тройната коалиция на 29 май 2008 г., а кампанията продължи година и 4 месеца до инфарктния избор чак на пети тур от изпълнителния съвет на ЮНЕСКО на 22 септември 2009 г. с 31 срещу 27 гласа.</p> <p>Още през пролетта на 2008 г. обаче вече е било ясно, че основният й конкурент &ndash; египетският министър на културата Фарук Хосни &ndash; няма да бъде подкрепен нито от САЩ, нито от Франция, които имат решаващ глас в ЮНЕСКО, става ясно още от доклада на Оливър. Тя цитира разговор с френската посланичка в организацията и бивша евроминистърка на Франция Катрин Колона, която я уверила, че президентът Никола Саркози е оттеглил подкрепата си за Хосни. Причината била скандалното изказване на египтянина, че ще изгори всички книги на иврит в Александрийската библиотека.</p> <p>Затова въпросът бил кой ще е основният му конкурент, когото да подкрепят Вашингтон и Париж. Оливър, в чиято биография пише, че е била в борда на Американския университет в Благоевград, нарича издигнатите кандидатури &ldquo;относително слаби&rdquo;, включително тази на Бокова.</p> <p>Затова САЩ трябвало да окуражават издигането на колкото се може повече номинации, особено тази на бившия колумбийски президент (1998-2002 г.) Андрес Пастрана. &ldquo;Ако бъде избран неподходящ човек, ЮНЕСКО лесно ще се политизира&rdquo;, пише американската дипломатка.</p> <p>В крайна сметка при гласуването, което беше тайно и не стана ясно кои точно държави са я подкрепили, Бокова имаше осем конкуренти, като най-силните бяха египтянинът Фарух Хосни и тогавашната еврокомисарка по външните работа Бенита Фереро-Валднер. Русия издигна собствен кандидат &ndash; зам.-външния министър Александър Яковенко, срещу избирането на когото бе обещала $ 20 млн. на ЮНЕСКО, но той отпада още на първия тур.</p>

Коментари

  • ацетон

    20 Апр 2011 23:01ч.

    Тайно гласуване - валднер неочаквано се отказа (вероятно е взела в брой)и печките в ус са получили пликчета и ето ти го иринчето началник на юнеско. поредната паразитна организация убежище за печки и всякаква гад включая комуняги. и всичко за сметка на сащ и големите западни страни. пълна идиотия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • schwarz

    21 Апр 2011 4:25ч.

    Уикилийкс: &quot;Специалните&quot; връзки между Бокова и Авдеев притеснявали американците ================= Че е за притеснение, за притеснение. Ама не е само това за притеснение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Ацетон

    21 Апр 2011 4:34ч.

    Ацетон, това явно е любимата ти напитка. Ти си пълен тъпанар! Така плюехте и по Батето, като го разкараха западняците от МОК. Само че на негово място не сложиха друг българин, нали. Мърльо, с мърльовците. Само за да си против &quot;комунистите&quot; си готов да заплюеш и майка си сигурно. То вие, герберите така избрахте и лидера си Боко. Срам, Българийо, срам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи