Уелска филхармония свали от програмата си Чайковски

Уелска филхармония свали от програмата си Чайковски

След като миланският университет "Бикока" свали от програмата си курс за творчеството на Достоевски, за да даде своя принос към санкциите срещу Русия (с което предизвика неодобрение и се наложи да ревизира решението си), подобна крайност бе регистрирана и в Обединеното кралство.

 

Филхармонията на Кардиф отстрани "неподходящи" произведения на Пьотр Илич Чайковски от програмата на свой предстоящ концерт след руската инвазия в Украйна. Събитието ще се състои на 18 март в столицата на Уелс, като вместо обявените предварително увертюра "1812" и "Славянски марш" ще звучат творби на Дворжак, Елгар и филмовия композитор Джон Уилямс, съобщава лондонското радио "Класик ФМ".

 

Увертюрата "1812" е написана от Чайковски през 1880 г. и възхвалява военните победи на Русия след Наполеоновата офанзива в началото на XIX век. "В светлината на руската инвазия в Украйна Кардифската филхармония смята, че обявената програма, която включва "1812", е неподходяща за настоящия момент – се казва в изявление на оркестъра. – Оркестърът се надява, че ще продължите да го подкрепяте и ще оцените новата програма."

 

Един от оркестрантите "има роднина, който е пряко замесен в ситуацията в Украйна и ние се опитваме да уважим това", уточни още говорител на Филхармонията пред местното издание The National Wales.

 

Според първоначалния замисъл концертът, посветен изцяло на творчеството на Чайковски, е трябвало да започне със "Славянски марш", който също е на военна тематика. После да продължи с Втората симфония - позната още като "Малоруска" или "Украинска" и считана за враждебна към Украйна, сюитата "Спящата красавица" и да завърши с увертюрата "1812".

 

"Засега нямаме планове да изпълняваме така замислената програма, посветена на Чайковски – допълва говорител на оркестъра. – Не смятаме, че се налагат промени по програмите ни от летните и есенни концерти, в които ще прозвучат произведения на Рахманинов, Прокофиев и Римски Корсаков. В обобщение мога да заявя, че това решение е изключение и е взето с най-добри намерения."

 

Въпреки това промяната бе посрещната с критика в социалните мрежи - от музиканти, политици и почитатели на класиката. Мат Дюс, бивш съветник на Бърни Сандърс по външнополитическите въпроси, нарече решението "абсурдно". "Двойно по-абсурдно", защото Чайковски еи прекарал много време Украйна и вплел в творбите си много украински фолклорни елементи и истории", пише той.


Други обаче проявиха разбиране. Композиторката на Classic FM Деби Уайзман например заяви: "Ситуацията е крайно деликатна. Разбира се, трудно е, когато на прицел са исторически фигури като Чайковски", казва тя. "Но както знеаем, музиката е изключително мощна и достига право до сърцата и чувствата на хората. Затова мога да разбера, ако някой точно в този исторически момент не иска да свири конкретни музикални произведения."

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    12 Март 2022 14:35ч.

    това са съвременните идиоти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Репресия над лице

    12 Март 2022 14:36ч.

    С нетрадиционна сексуална ориентация! Де го Екимджиев, де го Кашъмов, де го оня от БХК, ало, правозащитниците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "1812" Ало, варварите от Запад,

    12 Март 2022 14:41ч.

    През Наполеоновите войни вашата империя е била във военен съюз с Руската. Да не сте учили и Вий история във вечерни курсове за секретарки в Харвард кат нашия примиерин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прости хора,

    12 Март 2022 15:42ч.

    какво им пречи Чайковски, да не би с музиката си ще ги застреля?!? Фанатици...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Салвадор Дали

    12 Март 2022 15:59ч.

    В такъв случай картината "Шест появявания на Ленин върху пиано" трябва публично да се изгори, и всички репродукции по света да се търсят и изгарят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези явно са толку вторачени в зомбирания си пъп,

    12 Март 2022 16:44ч.

    Че не знаят как блокадният, полумъртъв от глад Ленинград е накарал едни други нацита да слушат симфония "Ленинградска" в окопите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че симфония Ленинградска да не е на Чайковски?

    12 Март 2022 17:19ч.

    Шостакович се казва авторът. Запомни го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Научи се да четеш внимателно и с разбиране, преди да почнеш да чаткаш по клавиатурата

    12 Март 2022 17:44ч.

    Запомни го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    12 Март 2022 17:11ч.

    Е това е вече перверзия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е за вярване, при цялата подкрепа за ЛГБТ?

    12 Март 2022 17:17ч.

    В какъв свят живеем?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чисти

    12 Март 2022 17:42ч.

    Идиоти. Сър !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обикновен

    12 Март 2022 17:44ч.

    Фашизъм, дами и господа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И все пак , антифашистите, осъзнахте ли, че гейовете също заслужават уважение,

    12 Март 2022 18:07ч.

    че сред тях има гении, че не всичко се свежда до сексуалните ви преживявания и нагласи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    12 Март 2022 18:10ч.

    Интересно, англосаксите още ли не са се отказали от латинската азбука - все пак Рим е бил смъртен враг на германските племена - предци на англосаксонците??? Не напразно Шпенглер преди повече от век обяви края /залеза на Запада... Остава и да ги надживеем в следващата една-две години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    12 Март 2022 22:07ч.

    Путин има трима двойници. Всеки от тях на свой ред притежава по две копия. В момента ролята на Путин се изпълнява от двойник номер 3-А. Оригиналът от края на 2020 г. живее в Благовещенск на река Амур, близо до границата с Китай. Там той гостува на 96 годишната си учинайка Хулун-Буир. Тя е роднина по трета съребрена линия на Пу И, последния император на Манджоу-Го.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи