Училището към руското посолство ще отвори на 15 септември, Митрофанова свика родителска среща

Училището към руското посолство ще отвори на 15 септември, Митрофанова свика родителска среща

Външно на Теодора Генчовска всъщност успяло да запази от изгонване 25 учители

Училището към руското посолство ще работи и през започващата през септември учебна година въпреки изгонените от България руски дипломати.

Този ангажимент е поела посланичката Елеонора Митрофанова на свикана от нея родителска среща, разказаха пред “24 часа” участници в разговора. Посланичката успокоила родителите, сред които има и много българи, че учебна година ще има.

В началото на юли правителството на Кирил Петков изгони 70 дипломати и служители на руското посолство.

Страната напуснаха общо над 185 руснаци, сред тях и много преподаватели в руското училище. Реално в посолското школо почти не са останали преподаватели и то бе затворено, без да има информация дали ще отвори наесен.

Заради затварянето на училището председателят на АБВ Румен Петков се срещна тогава с посланик Елеонора Митрофанова. Десетина майки и бащи, шокирани, че децата им остават без училището си, се бяха оплакали на Петков. Той бе сред най-бурните критици на решението на правителството за прогонването на дипломатите, участва в организирането и на протеста пред посолството, преди семействата на руснаците да отпътуват.

Училището към руското посолство ще отвори за новата учебна година

След изгонването на руските дипломати и затварянето на училището Митрофанова дори заплаши с пълно закриване на посолството в София. В последните две седмици обаче руската посланичка стана доста по-мека в изказванията си в очакване на служебния кабинет, който тази седмица започна мандата си. Русия не може просто така да загърби отношенията си с България, заяви Митрофанова в интервю за агенция ТАСС в края на юли.

“Отношенията се поддържат само на техническо равнище, ние работихме по освобождаването на българските моряци, които бяха затънали в Украйна, договаряхме прелитане на самолети, решавахме въпроса за работата на училището към посолството на Русия, което въпреки цялата сложност на ситуацията все така продължава работата си в София в пълен обем. Но

нормален диалог, по-точно диалог изобщо между България и Русия няма”, разказа Митрофанова пък пред телевизията “Россия 24”.

Министерството на външните работи на България всъщност е съдействало на руското посолство да запази 25 от учителите в посолското училище. Това става ясно от стенограма на заседанието на Министерския съвет на 28 юли, в която се обсъжда закриването на българското консулство в Екатеринбург.

“За щастие обаче, ние успяхме да им окажем съдействие те да запазят 25 души, местни лица, като част от училището, което имат в България. Това ни дава възможността съответно ние да имаме същия брой лица, които да са обслужващ персонал в Москва. Тъй като разбирам, че спрямо поредната група от нови неприятелски държави, които бяха обявени преди няколко дни, те имат претенции спрямо техния обслужващ персонал. Така че ние в този случай имаме един положителен и изпреварващ ход”, докладва на заседанието зам.-министърката на външните работи Ирена Димитрова.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Това пък вече

    04 Авг 2022 9:46ч.

    Изобщо не ни засяга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Авг 2022 9:47ч.

    "Митрофанова свика родителска среща" На която ще се обсъди проблемът с доставките на газ от Газпром. ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    04 Авг 2022 9:53ч.

    Викайте си внуците от фалирала Германия и ги записвайте в това училище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самурай Джак

    04 Авг 2022 10:07ч.

    Менте, как е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    04 Авг 2022 12:25ч.

    Добре е, самурай Ак - на теб преведоха ли ти копейките ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    04 Авг 2022 11:42ч.

    Дори не бях попадала на сайта на училището, а те имали и детска градина, че и балетна школа! Най-после една наистина добра новина! Добре, че не е успяло и тях да затрие кухото хейтърче Киро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    04 Авг 2022 12:56ч.

    Поздрав и безкрайно уважение на скъпите ми учштели - българи и руснаци от 35-а руска езикова гимназия в София в кв. "Лозенец" на ул. "Милин камък" ! Пожелавам на всички деца такива учители!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    04 Авг 2022 12:57ч.

    Пояснение: Никога не ми мериха полата, косата, не ми говориха за политика и пр. Никога на никого не се скараха за многото бели, които, разбира се, правехме, винаги ни оправдаваха. Само безкрайна любов и знания от тези хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пусть всегда будет солнце! Пусть всегда будет Россия!

    04 Авг 2022 13:40ч.

    Пусть всегда будет солнце! Пусть всегда будет Россия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакви посолства и консулства на Россия у нас! Време е за сливане с великата, братска Православна страна!

    04 Авг 2022 13:59ч.

    Никакви посолства и консулства на Россия у нас! Време е за сливане с великата, братска Православна страна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи