Учени от Станфорд платили гаранцията на Сам Банкман-Фрайд

Учени от Станфорд платили гаранцията на Сам Банкман-Фрайд

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Двама представители на университета Станфорд - бивш декан и водещ учен, са платили гаранцията на основателя на фалиралата криптоплатформа "Еф Ти Екс" (FTX) Сам Банкман-Фрайд, за да бъде пуснат от затвора, предаде ДПА.

Лари Креймър и Андреас Пепке платили съответно 500 000 и 200 000 долара, а останалата част от сумата - най-голямата в съдебната история на САЩ за гаранция преди началото на процеса, дали родителите на Банкман-Фрайд - Джоузеф Банкман и Барбара Фрайд.

Самият Банкман-Фрайд, който беше освободен под домашен арест и ще пребивава до началото на процеса в дома на родителите си, опитваше да запази в тайна имената на Креймър и Пепке, но те бяха разкрити от Федералния съд в Манхатън.

Банкман-Фрайд твърди, че е невинен по обвинения в мултимилиарди измами заради фалита на криптоплатформата. Федералните власти твърдят, че той е отклонявал средства на свои клиенти към личния си криптохеджфонд "Аламида рисърч" (Alameda Research) и е крил дарения на политици.

На 12 декември м.г. Сам Банкман-Фрайд бе задържан от бахамската полиция по искане на американската прокуратура, а молбата му за освобождаване под гаранция е отхвърлена с мотива, че има голяма опасност да избяга. 

На 22 декември властите на Бахамските острови заявиха, че Сам Банкман-Фрийд е екстрадиран за САЩ.

На следващия ден стана известно, че той е освободен срещу рекордната гаранция от 250 милиона долара. Съдът приел гаранцията, защото Банкман-Фрайд се съгласил на екстрадация и защото смята, че няма риск обвиняемият да избяга, както и че не представлява опасност за обществото.

Прокурорът на Южния окръг на щата Ню Йорк обяви, че на основателят на FTX са отправени обвинения в електронна измама, престъпен сговор с цел електронна измама и пране на пари наред с редица други обвинения. Ако бъде признат за виновен, той може да получи 115 години затвор.

Федералните власти твърдят, че той е отклонявал средства на свои клиенти към личния си криптохеджфонд "Аламида рисърч" (Alameda Research) и е крил дарения на политици.

Прокурор Николас Рус нарече предполагаемите престъпления на Банкман-Фрайд "измама с епични размери".

Доказателствата срещу Банкман-Фрайд включват показанията на множество сътрудници и свидетели от FTX и неговата фирма за крипто търговия Alameda Research, както и криптирани текстови съобщения и десетки хиляди страници финансови документи.

 

Източници: БТА, dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Правдев Н.

    16 Фев 2023 17:58ч.

    Ако този „богоизбран“ е измамил свои съплеменници ще го натикат в панделата, както навремето натикаха Мадоф. Ако е измамил само гои, сигурно ще го оправдаят. Така се раздава правосъдие в “най-демократичната”страна на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи