Учебниците за учениците стават безплатни до 12-и клас

Учебниците за учениците стават безплатни до 12-и клас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Учебниците за всички ученици от първи до 12-и клас да бъдат безплатни. Това решиха единодушно депутатите на първо четене.

В момента безплатни учебници има само за най-малките ученици. Предложението обедини депутатите от всички парламентарни групи и то мина единодушно със 178 гласа "за".

Освен за хартиените учебници, това да се отнася и за електронните, предложи Гален Монев от "Български възход". От партията на Стефан Янев щели да внесат такава променя между първо и второ четене.

Между първо и второ четене от ДПС пък ще предложат прецизиране на сроковете. Причината: необходимата сума ще е около 80 млн. лева, които не са предвидени в настоящия бюджет.

Другата причина е, че не всички учебници могат да бъдат подготвени по едно и също време. Тези по професионална подготовка биха искали малко повече време, посочи Мукаддес Налбант от ДПС.

Институционалната култура предполага първо да осигурим средства и после да предлагаме безплатни учебници, отбеляза Красимир Вълчев от ГЕРБ. Той изрази опасение, че ще бъдат "хвърлени" едни пари на училищата и на тях ще им се наложи да купуват учебници по норматив. Като проблемът е, че в начален етап учебниците са далеч по-еднакви, докато в горен курс има различни учебници за специализирани профили, някои от тях скъпи. 

МОН няма да се справи с тази задача за учебната 2023-2024 година, прогнозира Вълчев.

Денков обаче не се съгласи - в момента става въпрос за общообразователните предмети и при това положение може да се случи още от следващата учебна година.

Вносителката Корнелия Нинова заяви, че ще държи нужните 80 млн. лева да се предвидят при изготвянето на новия бюджет. И обясни, че те няма да се изплащат наведнъж, а в тригодишен срок.

 В самият законопроект пък е описано, че 80 милиона би струвало закупуването на учебници от осми до 12-и клас за първата година. И по още осем за втората и третата година от ползването им.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • Леля Фанка

    14 Дек 2022 21:03ч.

    Големите ученици като цяло нямат учебници по повечето предмети, нито тетрадки, нито дори химикали, нито раници, излишни атрибути на образованието. Популистките решения няма да променят качеството на учебния процес, който към момента е доминиран от хранене в час, гримиране, пиене на енергийни напитки, цъкане на телефон, лафче, слушане на музика и вскякави форми за изпростяване в период от дълги години. Това ще могат бъдещите граждани и работещи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми то... за такива "учебници" след "реформите", хеле пък гербавите и Денковите,

    15 Дек 2022 4:58ч.

    На децата и родителите им обезщетения трябва да им плащат. А на учителите - двойни обезщетения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мира

    15 Дек 2022 6:38ч.

    До сега безплатни са учебниците до 7 клас, а не само за най-малките. Ако наистина въпросът опира до учениците, с не да се дадат парите на издателите, то най-добрият начин е електронни учебници. Те няма да се сменят на 2-3 години като скъсани, изхабени .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логично

    15 Дек 2022 7:28ч.

    Ами, те и без друго не струват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи