Убиха с камъни студентка християнка в Нигерия заради пост в социалните мрежи

Убиха с камъни студентка християнка в Нигерия заради пост в социалните мрежи

Снимка: архив

Стотици демонстрираха в Сокото, Северозападна Нигерия, в знак на протест срещу ареста на двама студенти след убийството на студентка християнка, обвинена в светотатство, предава БТА.

Десетки студенти от школата „Шеху Шагари“ пребиха в четвъртък с камъни Дебора Самюъл, после изгориха тялото й, след като прочетоха неин коментар в социалните мрежи, сметнат за обида на пророка Мохамед.

Полицията съобщи, че е арестувала двама мъже и търси други заподозрени за убийството, заснети на видеозапи, обиколил социалните мрежи.

Млади мюсюлмани реагираха днес, като излязоха по улиците на Сокото, настоявайки заподозрените да бъдат освободени.

Някои демонстранти се насочиха към двореца на Мохамед Саад Абубакар, султан на Сокото и висш ислямски авторитет в Нигерия, който заклейми убийството и поиска виновниците да бъдат съдени. Тълпата искаше полицията да спре преследването на лицата, идентифицирани като участници в убийството, заяви за АФП Ибрахим Аркила, местен жител.

Силите за сигурност, охраняващи двореца, настояха демонстрантите да се разпръснат, но те станаха неконтролируеми, посочи Бубе Андо, живеещ наблизо.

Полицията и войниците хвърлиха гранати със сълзотворен газ, стреляха във въздуха и успяха да разпръснат тълпата, добави той.

После разгневеното множество тръгна към центъра на града, където се опита да разграби магазини – собственост на християни, но силите на реда го разпръснаха, каза друг местен човек, Фарук Данхили. Според него градът вече се е поуспокоил.

 

Коментари

  • Ursula fon L

    15 Май 2022 10:54ч.

    О, това с тези диваци е ужасно! Но какво можем да направим , когато Украина се бори и за тяхното бъдеще в наци зоната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    15 Май 2022 10:59ч.

    Проф. Нейл Фергюсън, историк, Харвард: "Русия, някога един от големите центрове на литературата и музиката, страната на Тургенев и Чайковски, изглежда все повече като една Нигерия, само че със сняг."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия ще се опита да вземе под контрол алтернативните източници на газа за ЕС

    15 Май 2022 11:05ч.

    Москва е заинтерсована да инвестира в строителството на най-дългия в света подводен газопровод Нигерия - Мароко. Проектът е част от европейските планове за намаляване на зависимостта от синьото гориво от Русия за сметка на доставки от Египет, Израел, Сенегал, Ангола и Нигерия, отбелязва Абдел Хаким ар-Рувейда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия проявява силен интерес да финансира газопровода от Нигерия до Мароко и Европа, с обща дължина от 5660 км, което го прави най-дългият в света

    15 Май 2022 11:08ч.

    Проектът е на етап инженерна разработка на проекта. В администрацията на президента на Нигерия планират да започнат строителството до месец май 2023 г., преди приключването на неговия президентски мандат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    15 Май 2022 11:09ч.

    Нигерия е богата на природни ресурси. След дълъг период на политическа нестабилност, днес страната е една от най-големите икономики на Африка и е сред най-бързо развиващите се страни в света. Тя е регионална икономическа и военна сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    15 Май 2022 11:10ч.

    Нигерия притежава най-големите залежи на природен газ в Африка и седмите по обем в света, както и десетите по големина в света залежи на петрол. Тя е най-голямата страна членка на ОПЕК и е на пето място по изнасяното количество петрол в света, задминавайки страни като Иран, Ирак и Норвегия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това поредната колония на рашистите ли ще бъде, завладяна първоначално с обещания за инвестиции, а в последствие с хибридни атаки, включително с военните главорези от ЧВК на Путин?!

    15 Май 2022 11:13ч.

    Освен горивните ресурси, Нигерия разполага с големи находища на калай, желязо, олово, ниобий и цинк. От неизкопаемите ресурси, страната има огромни по площ плодородни равнини и голям хидроенергиен потенциал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    15 Май 2022 11:11ч.

    Естествено нито Папата, нито ЕС, нито САЩ имат против да се убиват християни.За християни правата на човека не важат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи