Убиха Красимир Каменов-Къро, съпругата му, детето им и детегледачката в ЮАР

Убиха Красимир Каменов-Къро, съпругата му, детето им и детегледачката в ЮАР

Красимир Каменов-Къро, съпругата му, детето им и детегледачката му са разстреляни в дома им в ЮАР,  предава БНТ.Засега българските власти отказват официална информация.

Бизнесменът Красимир Каменов по прякор Къро беше обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол по искане на българските власти. Каменов се издирва по подозрения за заплаха за убийство, изнудване и убийство.

Той е обвиняем в подбудителството на бившия полицай Любомир Иванов, който беше застрелян в столичния квартал „Лозенец“ миналата година.

Любомир Иванов беше разстрелян пред дома си в София на 25 март. Иванов е бивш шеф на "Криминална полиция" в едно от столичните районни управления, напуска системата през 2014 г. През 2018 г. го издирваха с Интерпол като участник в престъпна група за производство и продажба на нелегални цигари.

"Блиц" припомня, че Къро е сред малцината останали „големи фигури“ от криминалния свят на мутрите от зората на демокрацията. Може би една от причините да остане недосегаем е и тази, че от доста време не живее в България, а в ЮАР, понякога и в Дубай. Парадоксално, но изглежда дори и оттам, въпреки разстоянията съумява да контролира хората си у нас. Всичко това дава основание да се приеме, че Къро е един от последните донове на родната „Коза Ностра“.

Започнал като част от групировката ВИС и стигнал дотам - със собствения си глас да „поръчва“ главния прокурор на страна член на Европейския съюз, в която съдебната власт трябва да е независима, а върховенството на правото - основна ценност. 

Официалният бизнес 

Името на Красимир Каменов-Къро се свързва със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси у нас. Твърди се, че свързани с него фирми държат концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието.

Последното показва и същината на проблема. Плажните концесии се определят с решение на правителството. И след като вече три десетилетия наследници на някогашните ВИС и СИК държат най-известните и посещавани български плажове, то явно проблемът е в държавата или в тези, които я управляват. За Къро се смята, че контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София.

Ъндърграунд 

Неофициално името му се свързва с наркотрафик, но доказателства за това никога не са представяни. Поне не са известни. И това е логично. Малцина са тези, които са били готови да се изправят срещу Къро. Казват, защото бил много суров, много отмъстителен и жесток.

Други му преписват „бащинството“ на легендарната „Бригада на чуковете“ – мутри, станали известни с жестоките си методи за контрол над наркодилърите и особено на онези от тях, които пробват да работят като независими пласьори и са известни в тези среди като „шанаджии“. 

И понеже говорим за „Коза Ностра“, най-големите й печалби се свързват с контрола върху каналите на наркотици от Латинска Америка към Европа. Смята се, че Къро също има размах в тази посока, а теориите на конспирациите достигат дотам, че му преписват закрила на най-влиятелните служби в света, контролиращи пазарите на наркотици от маковите полета в Афганистан до джунглите в Колумбия.

Обвинението

От миналата седмица Красимир Каменов-Къро, макар и задочно, вече е обвинен като поръчител на убийството на Любо Полицая. Покушението срещу бившия полицай от софийското Шесто РПУ - Любомир Иванов, бе извършено на 10 май м.г. в сутрешните часове пред блок в кв. „Лозенец“.

Убийство, кадри от което всеки може да види в платформите за споделяне на видеосъдържание. Работното обвинение е, че физически извършител на убийството е Кристиян Илиев, а Боян Табаков. Първият е под домашен арест, а вторият на свобода отскоро срещу 10 000 лв. гаранция.

Мотивите според разследващите бяха показателни за отмъстителността на Красимир Каменов – Къро.

Списъкът

И макар да е обвинен за поръчителството само на убийството на Любо Полицая, оперативната информация на службите приписва на Къро доста солиден списък от поръчкови убийства. Но към момента нито едно друго не е потвърдено със сигурност. 

Едно от убийствата, което трябва да бъде извадено от шкафчето със студените досиета, е това на Георги Василев през 2005 г. Става въпрос за бившия шеф на „Паркинги и гаражи“ в София. Предполагаемият мотив е, че Василев не е бил съгласен ВИС да контролира най-големите паркинги в столицата. 

През март 2013 г. Стойчо Стоилов, търговец на зеленчуци, бивш служител на ветеринарния пункт на митницата в „Свиленград“ е пребит до смърт пред дома си в столичния квартал „Редута“. Подозренията са, че поръчката за побоя е свързана с т.нар. „златен гьол“, контролиран от Къро на българо-турската граница. 

Същата година, но в началото, на стълбите пред Съдебната палата в София, докато се движи с охраната си, е прострелян Златомир Иванов – Златко Баретата. Подозренията са, че между Къро и Баретата е имало спор именно за контрола по българо-турската граница, като Златомир Иванов също искал да влезе в бизнеса с проверката на земеделска продукция, внос от Турция.

Началото на 2020 г. недалеч от дома си жестоко е пребит журналистът Слави Ангелов. В съдебна фаза е делото за побоя, по което са подсъдими трима – двама близнаци и още едно лице. Всичките имат връзки с футболни агитки и са смятани за хора именно на Каменов. И макар още в началната фаза на разследването да се смята, че именно той е поръчител, до момента обвинение в тази посока няма.

През април 2021 г. на Околовръстното шосе е прострелян търговецът на автомобили Николай Драгополов. Няколко месеца по-рано собственикът на автокъща губи 8 луксозни автомобила, които са запалени, защото е отказал да плати рекет от 1 млн. лв. на хора на Красимир Каменов. Интересно е, че Къро не е подозиран за ликвидирането на Драгополов, а друг човек, с когото убитият е имал пререкания. 

Преди 13 месеца в покрайнините на София бе убит Боби Белята – Борис Борисов. Начинът, по който е ликвидиран, говори, че той се е познавал с убиеца си.  

Нито едно от тези убийства не е доказано, че е поръчано от Красимир Каменов - Къро, но името му е свързано с всичките жертви. 

 

Коментари

 • рукола Z

  25 Май 2023 16:47ч.

  Аууу, Киро и КОКОРО останаха сираци ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  25 Май 2023 16:49ч.

  Сега ще минат под крилата на БОКО... удобно, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сретан Йосич

  25 Май 2023 16:47ч.

  Ортаците на Боко кехая си заминават един след друг, неговото време наближа !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГражданинНаРепубликата

  25 Май 2023 16:58ч.

  Нещо общо с разходката на нашият елит до Южна Африка наскоро?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Намекваш за другарят ни

  25 Май 2023 17:20ч.

  Радев ли?Немой така че Григор Здравков ще му се разтреперят мартинките предвид неговите разкрития за тъмното настояще на индивида президент по съвместителство Радев!0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///

  25 Май 2023 17:40ч.

  Официално имаше огромна бизнес делегация. Все пак това не е убийство, а аквириране на бизнес и ликвидирането му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България

  25 Май 2023 17:20ч.

  също скоро ще се издирва с интерпол...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дойде им времето.

  25 Май 2023 17:32ч.

  Те самите остаряха и загубиха жизненост като мафиоти. Бих предложил да пратим Бойко на екскурзия в ЮАР, до колкото става ясно там се грижат добре за пенсинното осигуряване на родните мафиоти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  25 Май 2023 17:39ч.

  Защо и детето, бе, уроди? Насилието над дете е най-долната постъпка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А аз се чудя: Защо детегледачката?

  25 Май 2023 18:01ч.

  Нацитата в Украйна са децата и внуците на недоубитите нацисти след войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Защо и детето, бе, уроди?

  25 Май 2023 18:28ч.

  1. Без свидетели! 2. Елиминиране на всякакво бъдещо отмъщение (вендета).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • политически боклук

  25 Май 2023 17:40ч.

  Излезе информация, че след разкритията на Гешев, Красимир Каменов - Къро е изявил желание да помогне на Гешев в борбата му срещу "политическия боклук" в парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ддд

  25 Май 2023 18:34ч.

  Два въпроса: 1. Какви разкрития е направил Гешев? 2. Къде е излезла информацията, че "Къро е изявил желание да помогне на Гешев..."?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страполена Кирува

  25 Май 2023 17:49ч.

  А аз се чудя зеленочорапния цървул чий го диреше в ЮАР преди2 седмици?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  25 Май 2023 17:56ч.

  Той е главният заподозрян за поръчител! https://afera.bg/заговора-на-къро-ако-пуснат-моите-р/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  25 Май 2023 18:52ч.

  През ЮАР се осъществява реекспорта на българско оръжие и боеприпаси за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За оная част от Русия, дето напоследък й викат Украйна?

  25 Май 2023 21:31ч.

  ???????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  25 Май 2023 18:53ч.

  Тежки обвинения, нито едно от които не е доказано: предполага се, има съмнения, има подозрения - дъра бъра два чадъра!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди 100 години са били "безотговорни фактори"

  25 Май 2023 21:33ч.

  ........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  26 Май 2023 17:37ч.

  Добрият Месия от Банкя обърна палачинката, започна мафиотската му саморазправа срещу всеки който знае нещо за престъпленията му! Първата жертва е Къро! Колко ли още ще има? Няма такава държава, няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи