Туск заяви, че Полша вече няма да доставя оръжия на Украйна безвъзмездно

Туск заяви, че Полша вече няма да доставя оръжия на Украйна безвъзмездно

Полша вече не може да доставя оръжия на Украйна безплатно и ще предоставя на Киев военна помощ на търговска основа. Полският министър-председател Доналд Туск заяви това по време на посещението си в Киев на съвместна пресконференция след разговорите си с украинския президент Володимир Зеленски. Видеозапис от пресконференцията беше публикуван в канала на украинския президент в Telegram.

"Постигнахме взаимно разбиране по отношение на финансирането на помощта, защото беше възможно да се оказва помощ без пари, но е ясно, че някои възможности се изчерпват", каза той, визирайки сътрудничеството на двете страни във военната сфера. "Полша е готова да подкрепи Украйна с оборудване, ще продължим да търсим съвместно финансиране и да използваме различни търговски възможности."

От своя страна Зеленски заяви, че Украйна ще купува оръжия от Полша на кредит.

През септември 2023 г. тогавашният полски министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че Варшава вече не доставя на Киев никакви оръжия. По-късно тогавашният говорител на полското правителство Пьотр Мюлер разясни думите на Моравецки, като посочи, че полските власти предават на Украйна само онези оръжия, чиито доставки са били договорени по-рано. След тези изявления на полската страна украинският министър на отбраната Рустем Умеров потвърди, че Украйна продължава да получава оръжия от Полша, без да уточнява дали става въпрос за нови доставки или за получаване на по-рано договорени оръжейни пратки

Коментари

  • ?????

    23 Яну 2024 9:34ч.

    Оръжие срещу Лвов. Всъщност няма да е лошо поляците да си вкарат таралеж в гащите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано трите най-западни области на бившата УССР да компенсират хиената на Европа за Силезия и Данциг

    23 Яну 2024 12:07ч.

    Не им трябва излаз на море, че почват да се самозабравят. То и с Румъния същата работа май. Дано Буковина смекчи тъгата на мамалигарите по Трансилвания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сиренцето е с пари

    23 Яну 2024 10:00ч.

    Както се очакваше, поляците предадоха клоуна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    23 Яну 2024 10:17ч.

    Както се пее в една песничка, "развод ми дай и не ме мъчи"... ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    23 Яну 2024 10:59ч.

    "От своя страна Зеленски заяви, че Украйна ще купува оръжия от Полша на кредит." А кредитът ще го даде ЕС. И едва ли има трезвомислещ човек, който смята, че Украйна ще си върне кредитите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диван Лостов

    23 Яну 2024 12:02ч.

    Кой връща кредити в днешно време. Защо ти е кредит, който трябва да се връща. Питай Асен Василев и Киро ако не ми вярваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за предателите само народен съд

    23 Яну 2024 12:37ч.

    Единствено българските пачаври и боклуци от властта дават мило и драго, т.е. всичко и то безплатно на укрофашестите пренебрегвайки тотално българите, които не само са най-беднште европейци, но и изчезват заради техните безнаказани кражби на милиарди и явна работа в полза на чужди интереси и против българите и България

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи