Турция: Центърът на световната политика се измества на Изток, западният свят губи позиции

Турция: Центърът на световната политика се измества на Изток, западният свят губи позиции

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че светът е в процес на окончателна трансформация на международната система, в която западният свят губи централната си позиция.

"Дойдоха дните, които бележат окончателната трансформация на международната система. Появява се ново геополитическо и геоикономическо уравнение и Азия е в самия център на него. Докато западният свят губи централната си позиция, виждаме, че центърът на световната политика се измества на изток, към нашите земи на предците“, подчерта той на пресконференция в Анкара след разговори с южнокорейския външен министър Пак Чин.

Министрите обсъдиха начините за укрепване на двустранните отношения. "Пътната карта, която подписахме днес, определя институционалната рамка на нашите отношения. В следващия период ще ускорим развитието им на всички нива. Стокообменът ни расте непрекъснато. Целта ни е да достигнем 15 млрд. долара чрез балансирана търговия. Имахме възможност да обсъдихме нашите отношения в отбранителната промишленост, туризма, енергетиката и транспорта. Имаме всички възможности да развием отношенията си в отбранителната промишленост. Важен пример е проектът за танк Altay", каза турският външен министър.

Също така страните засегнаха ситуацията около КНДР. "Събитията, свързани със Северна Корея, също са в нашия дневен ред. Ангажираме се с установяването на траен мир и стабилност на Корейския полуостров. Подкрепяме усилията в тази посока", добави Фидан.

Източник: fakti.bg

 

 

Коментари

  • Бог да прости Америка

    29 Юли 2023 20:34ч.

    Тя закопа Запада със своята неподражаема краварска глупост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-скоро с лакомията си

    29 Юли 2023 21:15ч.

    а глупостта я следва. Както е казал народът: "Г*з глава затрива", при американците това има доста буквално значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Юли 2023 20:38ч.

    А ний къде сме и положителен герой ли е Гюро Михайлов?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сина Нинова

    29 Юли 2023 20:50ч.

    Кога се мести отНю Йорк в Шанхай. Кога щерката на Лавров ще се откаже от американското си гражданство и ще научи децата си на китайски ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • я да се фокусираме върху нашите щерки

    29 Юли 2023 21:36ч.

    Познавате ли някой български родител, който да се радва, че детето му е заминало в чужбина да аргатува (Да, и аз познавам много)? Колко приятели имате, които се срамуват от "успешните" си деца, макар че нямат и представа през колко унижения преминават тези добри деца докато могат да се похвалят с някакъв минимален успех? Огромен брой пенсионерки с образование в елитните ни!!!! езикови гимназии "заработват" грижейки се за европейски (а дори и гръцки) възрастни хора, често по-млади от самите тях и се гордеят че си "докарват" по още една пенсия... Сякаш цялото ни общество е загубило чувството си за човешко достойнство, с този див ламтеж и материализъм който ни завладя масово от 30 години насам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По тайния договор който беше принуден да подпише Блинкен в Китай преди месец и кусур ние сме определени за Вилает на Турция!

    29 Юли 2023 22:10ч.

    Така че налягай си парцалите, сядай да учиш турски и се учи да подаваш ибрика на бея да си подмива задника! С Днешните ни тъпи политици само това можем да удържим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свети

    30 Юли 2023 0:23ч.

    Абсолютно сте прав!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки дебил

    30 Юли 2023 16:29ч.

    ние, рашистките дебили, все още не сме видели тайния протокол, подписан от Рибентроп и Молотов през август 1939г за разпределяне плячката в бъдещата ВСВ, въпреки, че го има в нета...но сме видели "тайния договор който беше принуден да подпише Блинкен в Китай ПРЕДИ МЕСЕЦ И КУСУР ние сме определени за Вилает на Турция!" А и Дачков го е видял, тоже, затова не трие такива рашистки глупости и дезинформации

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    29 Юли 2023 20:42ч.

    Ами къде тогава сте тръгнали да се подмазвате на западняците срещу Русия??? Не мислят ли турците, че опасна игра играят??? Да не стане накрая поговорката ,, Хитрата сврака / Реджеп/ с двата крака..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те не са подмазват

    29 Юли 2023 20:48ч.

    Ердо фалира Турция след което протегна купичката към Запада за помощи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тц. Ердо ще изрита фалиралия запад максимум до година

    29 Юли 2023 21:31ч.

    Само стой и гледай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки дебил

    30 Юли 2023 16:35ч.

    стоя и гледам...и от 65 години все едно се случва-западът фалира, сгромолясва се, изгнива (като мушмулите), а все натам ги влече и турците, които драпат с всички сили да се вмъкнат в ЕС:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Турция ще търси реванш!

    30 Юли 2023 17:20ч.

    Болният човек на Босфора, който някога Великите сили делиха, се обръща срещу гробокопачите си! Какво ще получи Турция, все още не се знае?! Факт е, че част от бг политически реститутки вече си шият фесове! Темането го направиха - първа крачка отмяна на 3 - март - не просто национален празник, а сакрална дата за всеки, който се нарича българин! Българската територия може да бъде продадена, само ако затрият българското самосъзнание на племето! У нас също се води война, но за нея никой не иска да говори! После ще бъде късно!:(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    29 Юли 2023 21:23ч.

    Дивият запад е фалирал. Дивият запад се нуждае от ресурси без пари, заграбени и откраднати / както е било винаги/. Но дивият запад изпусна своите бивши колонии, които вече са развити държави и ще си отмъстят за вековете робство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ние ще се завъртим на изток

    29 Юли 2023 21:58ч.

    След като Германия мине на китайски социални помощи, ние няма да можем да ползваме германските.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    29 Юли 2023 22:16ч.

    everything comes to its time

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    29 Юли 2023 22:30ч.

    Че се мести, мести се. Че е на изток, на изток е, ама със сигурност не е на североизток. В днешно време Раша няма какво да предложи на света. Изнася все още газ и петрол, но и това е до време. СССР-то беше друга история, те изнасяха идеология и бяха един от лидерите на света. Идеологията на съвременна Раша са някакви вмирисани претоплени манджи - късносъветски пропагандни клишета гарнирани с имперски и черносотнически елементи. Объркали са посланието с един-два века, вече и негрите в Черна Африка не се връзват на подобни глупотевини. От Русия лъха на спаружено и старческа немощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Юли 2023 22:52ч.

    Раша освен суровини (не само нефт и газ, а и други), изнася много други неща. Въпросът е, за какво ѝ е да изнася? За валута - какво ще я прави? По-важно е друго - има ли неща, които да са необходими за една икономика, а Раша да ги няма? Енергийни суровини, вода, руди, дървесина, производствени мощности? Човешки ресурс, работна ръка, наука, образователна система? В състояние ли е да задоволи многостранното търсене на вътрешния си пазар, от стоки за бита, хранителни стоки, фармацевтични продукти на едно прилично ниво? В състояние ли е да осигури сигурността си - да поддържа армия, полиция, МЧС? Да осигурява армията си с оръжие собствено производство, има ли военни технологии? За идеологията. За съжаление Раша няма никаква. Дали е "старческа немощ" инвазията в Африка? Щом онез другите, младежите, се дразнят и фърлят къчове - значи не е. Преди десетина години спорих с един умен копел**к, Динаин (Д9), за ролята на Русия в Близкия Изток. А тогава беше никаква, още не бяха отишли в Сирия. Но за да го подразня (той беше произраелски настроен), или по интуиция му казах: "След 10 години, Русия ще бъде водеща по влияние в Бл. Изток". То взе, че стана. Сега е същото с Африка, само че е още по-лесно, защото се овладява централния пояс. В шаха, целта на дебюта е да си направиш хубава позиция за мителшпила, а овладяването на централните полета и линии е най-съществената част. Както казват шахматистите, Русия играе по теория, а когато играеш по теория всичко се получава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Юли 2023 23:02ч.

    Ако прехвърлим шахматната тема върху днешните събития, много от нас искат: "Белите (Русия, добрите) започват и дават мат в два хода". Не може да стане. На дъската има много материал, и трябва да се реши не шахматна задача (мат в определен брой ходове), а шахматен етюд: "Добрите (Русия) започват и печелят". В колко хода? Не се знае. Важен е изходът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    29 Юли 2023 23:40ч.

    По въпросът за вноса и износа е добре да се обърнете към опита на китайските другари. Те не са по-глупави от кремълските старчоци, а вероятно и от вас. Закачат се със Запада, словесни престелки всеки ден, но търговията и обменът на технологии си върви с пълна пара, докато в Раша лапат мухите и се утешават, че могат да са си самодостатъчни. Най-близко до самодостатъчност са в Северна Корея, но дори и те внасят ориз от Китай за да не изпукат от глад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Юли 2023 23:53ч.

    Китай и Зап. Европа - няма обмен на технологии. Много отдавна, още преди 10+ години, западните компании аутсорснаха не само производствата си, а и изследователската си дейност в Азия, Китай най-вече. Китай пари за технологии не дава и не обменя. Технологиите се раждат в производствена среда и дейност. Което изцяло обяснява защо в милата ни Родина, дето е земен рай, не се раждат технологии. Иначе аз по-горе посочих, Русия няма никаква идеология, никаква, а Китай има. Марксистка, Маоистка - не знам каква, но има. А Русия няма. И това ѝ прави проблеми. Путин се страхува от връщането на най-ефективната идеология в историята на Русия - защо - не знам. Почвам да си мисля, че е от суета, иска да остане в Историята като най-големия държавник. Малък е, в сравнение с др. Сталин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Юли 2023 22:33ч.

    Иначе казано, има ли Зап. Европа възможности, при какви обстоятелства, възможни ли са тези обстоятелства, да си върне мястото и ролята в световната икономика, които имаше преди години, или кажи ми, къдей ланшний сняг. Ако продължи да пропада, кой определя скоростта на пропадането, Зап. Европа или другите, включвайки в другите и първия ѝ приятел - Америка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • голямата далавера на западащата общност

    29 Юли 2023 23:15ч.

    Гърция, и особено островите й (Родос) изгоря от пожари тия дни и моли Русия да й помогне с модерни самолети за гасене Бе-200, обаче получава закономерен отказ, имайки предвид как гръцкото правителство изгони десетки руски дипломати и солидарно даде военна техника за милиарди на хунтата в Украйна, за да убива руснаци. Освен това, въздушното пространство на ЕС продължава да бъде затворено за руски самолети, а в страната е наложена цензура над руски медии и се отменят руски културни мероприятия. Няма гаранция, че ако руските самолети все пак стигнат до Гърция, правителството или сили на НАТО няма да ги конфискуват и предадат на Уркайна. През всичкото това време алиансът НАТО не се намесва да помага за овладяването на пожарите със свои сили, защото или нямат необходимата техника, или им струва скъпо. А ЕС доказва за пореден път, че му липсват дори и елементарни разчети и способности за управление на сили при извънредни ситуации. Жалко за туризма при нашите православни южни съседи - отива си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в същото време...

    29 Юли 2023 23:18ч.

    Въпросните руски самолети, можещи да носят на борда си до 12 т вода за гасене, от няколко дни помагат за гасенето на пожарите в турското Средиземноморие, които не са по-малки по фронт и поражения от гръцките. Но Турция на Ердоган поне доказа, че за някои работи на нея може да се разчита, докато Гърция направо слугуваше на американците в антируските си действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ работят за възхода на Изтока и пропадането на Запада

    29 Юли 2023 23:17ч.

    В стремежа си да елиминират всеки конкурент, САЩ унищожават ЕС. Западна Европа просперираше благодарение на руски нефт, газ и суровини. САЩ успяха да прекъснат тази връзка и Европа я чака бедност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Юли 2023 23:43ч.

    "Западна Европа просперираше благодарение на руски нефт, газ и суровини." Просперитетът на Зап. Европа през вековете имаше колонизаторска основа. Бих казал "хичническа", но това е слабо определение. Която и държава да вземем, без изключение, е мародерствала по континентите. Ето - Португалия. Малка, мила държавица - Еузебио, Роналдо, фадо. А що нещо е грабила през вековете - Бразилия, Африка, Азия - наистина ни е слаба фантазията. Злато, диаманти, суровини, подправки, плодове и т.н. и т.н. Счупиха им кунките, оставиха ги сами на себе си, без колонии, на една заплата, като във вица, и ето ги - доизяждат дядовото наследстство. Която и държава - the same story.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Юли 2023 23:18ч.

    и кои ще ви напада та обръщате внимание на военното сътрудничество какво става със сев кипър какво правите в сирия защо не връщате мигрантите по родните места а ги събирате и гоните към европа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    30 Юли 2023 0:35ч.

    И както винаги сме от страната на булката. Но предишните пъти руснаците имаха някакви чувства към нас и ни спасяваха, а сега благодарение на Баце, Киро и Шиши са ни отписали. Боян Чуков беше писал за някаква нова салфетка 30% - Щатите, 30 % - Русия, 30 % - Турция, 10 % - Китай. Не зная той май е много оптимистичен. Има много индикации че посолството и началниците му ни прехвърлят към Ердоган. Какво струва отменянето на 3 март. Та чакайте нов Булгаристан. Такива заврънкулки се получавт като тръгнеш да бъркаш някакъв политически миш маш без да разбираш накъде ще го избие. Но свиквайте. Какво искате. Народът преглътна всичките дивотии на т.н. преход. Едва ли сега ще се събуди. На мода са бандеровки и д-р Косевци. Е и яжте техните гозби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    30 Юли 2023 2:11ч.

    Горна джумая към БЮРМ, Румелията при Турция. Ние в северна България като при Аспарух, но без Онгъла. Дано поне се смилят на размяна на население. Турците от североизтока за българите тракийци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи