Турция преустанови преговорите на Швеция и Финландия за НАТО

Турция преустанови преговорите на Швеция и Финландия за НАТО

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преговорите между Анкара, Стокхолм и Хелзинки за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, които бяха насрочени за февруари, бяха отложени, това съобщи на ТАСС дипломатически източник в Анкара.

"Планираните за февруари разговори с Швеция и Финландия в рамките на тристранния механизъм за присъединяването им към НАТО бяха отложени", заяви той.

Вестник "Сабах" съобщи, че тристранните преговори са били прекратени за неопределено време. Освен това финландският министър на външните работи Пекка Хаависто предположи, че преговорите на Швеция и Финландия с Турция за присъединяване към Северноатлантическия алианс ще бъдат преустановени за няколко седмици.

В събота Расмус Палудан, лидер на дясноекстремистката твърдолинейна партия, организира митинг пред турското посолство в Стокхолм, на който публично изгори Корана. В речта си той разкритикува НАТО, Турция и нейния президент Тайип Ердоган и показа карикатура на пророка Мохамед. В понеделник Ердоган заяви, че Швеция не трябва да очаква подкрепата на Анкара за кандидатурата си за членство в НАТО след антитурските действия в Стокхолм. По-рано турските външни министри и министрите на отбраната Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар изразиха подобни чувства.

Швеция и Финландия подадоха заявление за присъединяване към Северноатлантическия алианс през май 2022 г., но процесът на присъединяване беше блокиран от Турция, която поиска от тях да обявят кюрдските организации за терористични и да екстрадират лицата, обвинени в тероризъм или участие в опита за преврат през 2016 г. На 28 юни Ердоган, финландският президент Саули Ниинистьо, тогавашният шведски министър-председател Магдалена Андершон и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг проведоха разговори в Мадрид преди срещата на върха на НАТО. Подписан е меморандум, който позволява на Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО.

Анкара вече заяви, че меморандумът не е окончателен и турският парламент може да не го одобри, ако двете страни не изпълнят задълженията си за борба с терористичните организации, залегнали в него.

 

 

Коментари

  • teridan

    24 Яну 2023 19:31ч.

    Швеция и Финландия като че ли не искат да влязат в НАТО. И понеже не могат да откажет директно, изгарянето на корана е начин да торпилират това членство. Швеция прави необходимото, за да накара Турция да й сложи спирачките, а Финландия казва "само съвместно с Швеция ще влезем, не поотделно".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно и

    24 Яну 2023 19:50ч.

    аз товс си мисля. Цялата тази работа с горене на корана е много много много съмнителна. Перфектното алиби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е много сигурно нежеланието на Швеция и Финландия

    24 Яну 2023 20:04ч.

    Иначе защо се набутват да помагат с оръжие на Украина? И специално гаврата с Корана съвсем не е еднозначна - 100 000кюрди в Швеция са в голямата си част мюсулмани, и винаги ще се намерят поне10 мераклии да заколят демонстративно този глупав десен радикал. На всичкото от горе и един германец от ПЕГИДА повтори гимнастиката и 4те милиона турци в Германия също застават на нокти, заедно с 3те милиона руснаци в ФРГ - да му мислят евроатлантическите германци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    24 Яну 2023 20:05ч.

    '+++'

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mag

    24 Яну 2023 19:52ч.

    Когато котката умира,мишките танцуват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    24 Яну 2023 20:18ч.

    Само така султане! Удряй

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    24 Яну 2023 20:31ч.

    Султана просто продължава алъш-вериша. Когато получи каквото иска, ще си даде съгласието. Какво правят Швеция и Финландия , няма значение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евалла!

    24 Яну 2023 21:02ч.

    Все повече харесвам Ердоган! Политик от класа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    24 Яну 2023 21:54ч.

    Само не го разправяй на някой турчин щото ще те бие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    24 Яну 2023 22:56ч.

    Да бе, колкото руснак ще те набие като му кажеш, че Путин е велик. Демек няма да стане. Лидери са това, тролче, а не отрепки като акушерката и дядо ти борелчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХероМустафан

    24 Яну 2023 22:57ч.

    От кюрдски произход, требе да е този турски гражданин. Ти, помниш ли, че комунягите, и партията на дедо ти, подпомагаха ПКК? Май нещо троцкистите се връщате при сталинистите!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това беше целта и всички я знаеха.

    24 Яну 2023 22:28ч.

    Беше въпрос на технологично време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Със или без съгласието на Ердоган

    24 Яну 2023 22:33ч.

    Швеция и Финландия ще станат членове на НАТО. Краката на Ердо се клатят, защото Туркието има най-високата инфлация в Европа. Засега се държи. Но изборите наближават. Наясно е колко малко трябва да бутнат американците, за да го свалят от власт. Едва ли ще прекали с пазарлъците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Голяма работа е пожелателното мислене

    25 Яну 2023 0:19ч.

    Толкова типично за англоезичниците и взимащите ги насериозно е да вярват искрено на собствените си пропагандни измишльотини. Даже на Луната са ходили по този способ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    24 Яну 2023 22:54ч.

    Колега,мож и да си прав.Никак не съм му фен на Ердоган.Дали е най-високата инфлация в Европа е въпрос дискусионен.Това което се знае със сигурност е,че Ердо е гърмян заек.Освен това целия команден състав е подменен с негови хора и не на последно място не бива да се забравя,че най-подготвената и многобройна натовска армия в Европа е Турската. От чисто стратегическа гледна точка едва ли армиите на Швеция и Финландия взети заедно могат да бъдат сравнявани с турската при евентуално сериозно развитие на събитията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А от чисто икономическа гледна точка

    25 Яну 2023 12:36ч.

    на най-непослушните се пада най-голяма инфлация - такава е повелята на доларовата система. Ж.Желев е прав, че колкото са процентите на инфлацията в Европа/ Турция, с толкова Щатският дълг се смалява/ обезценява/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zаговорник

    25 Яну 2023 9:25ч.

    Като плачете за инфлацията в Турция, поне били ли сте скоро там? Само за сведение на евроатлантиците, Ердоган построи мост над Босфора за 2,5 млрд. евро, а нашите ПП-та изхарчиха 4,5 млрд. веро за един месец през декември 2021 и никой не разбра за какво. Така че, по-полека като казвате, че на Ердоган се клатели краката. Защото краката на лъжата са къси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    25 Яну 2023 10:01ч.

    Докато Западът се къпе в собствената си наглост, надменност и откровена глупост, не осъзнава, че сам си копае гроба, в който скоро сам ще полегне... Това, да живееш във виртуалната реалност, не е като да си със широко отворени очи и да осъзнаваш света около теб…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    25 Яну 2023 10:14ч.

    Изглежда Швеция нямаше голямо желание да влиза в НАТО и направиха театър, за да ги блокира Турция и сега американците няма как да им наложат НАТО. Жалко, че и ние не поядосахме Турция навремето, та да ни блокира за НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи