Турция поиска Швеция и Финландия да ѝ предадат бойци от ПКК и гюленисти

Турция поиска Швеция и Финландия да ѝ предадат бойци от ПКК и гюленисти

Швеция и Финландия все още не са екстрадирали в Турция 33-ма души, заподозрени в терористична дейност, обяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг пред телевизия "А Хабер".

Турция е поискала да бъдат екстрадирани общо 33 терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Досега обаче не сме получили положителен отговор на исканията ни за екстрадицията на лицата, каза Боздаг. (FETÖ, съкратено от Fethullahçı Terör Örgütü, е начинът, по който Анкара обозначава мрежата на живеещия в САЩ проповедник, бивш съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, Фетхуллах Гюлен, обвиняван от Турция за опита за преврат от 2016 г. - бел. ред.)

Той уточни, че Турция настоява да й бъдат предадени шестима членове на ПКК и шестима членове на ФЕТО, които се намират във Финландия, както и десетима поддръжници на ФЕТО и 11 поддръжници на ПКК, които са в Швеция.

Турция се противопостави на присъединяването на Финландия Швеция към НАТО на основание, че в тях се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.
 

Коментари

  • Ами Сърбия ако поиска да й предадат главорезите-усташи?

    02 Юни 2022 17:15ч.

    Които там играят на ръченици?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами да поиска

    02 Юни 2022 17:49ч.

    Когато Хърватия кандидатства в Сърбоевропейския съюз, тогава може и да мине номерът. Но в момента Швеция и Финландия кандидатстват за НАТО, в която втората армия е турската. Затова предлагам да не размишляваме за "ако", защото знаем какво прави и как ухае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викаш - в политиката нема морал

    02 Юни 2022 21:31ч.

    еми прав си. Брътвежите за права на човека, Хелзинкски "кошници", демокрация излязоха брътвежи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи