Турция отмени ученията на НАТО в Черно море въз основа на Конвенцията от Монтрьо

Турция отмени ученията на НАТО в Черно море въз основа на Конвенцията от Монтрьо

Турция отмени или отложи някои планирани учения на НАТО в Черно море поради изискванията на Конвенцията от Монтрьо на фона на напрежението между Русия и Украйна. Това заяви във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за Анадолска агенция, съобщава ТАСС. Той припомни, че Анкара "от самото начало заяви принципно, че ще се присъедини само към санкциите на ООН", ако те бъдат официално наложени на Русия. "Всеки вече може да налага санкции на всеки. Това е негова работа. Избрахме ролята на посредник, опитваме се да смекчим ситуацията", каза турският първи дипломат.

"Ако се бяхме присъединили към санкциите, нямаше да можем да играем посредническата ролят, която имаме сега. Ние приложихме Конвенцията от Монтрьо към военните кораби, но трябва да запазим въздушното пространство, този коридор, отворен. Извън Монтрьо имаше искания от Русия, от САЩ за преминаването на кораби. Ние, в съответствие с конвенцията, отменихме или отложихме планираните учения на НАТО. Ние играем важна роля, изпълняваме задълженията си", каза Чавушоглу. 

Той припомни, че Анкара "от самото начало заяви принципно, че ще се присъедини само към санкциите на ООН", ако те бъдат официално наложени на Руската федерация. "Всеки вече може да налага санкции на всеки. Това е негова работа. Избрахме ролята на посредник, опитваме се да смекчим ситуацията. И тази наша позиция се приветства в ЕС, в света", каза той. В същото време министърът посочи, че непрсъединяването на Турция към санкциите срещу Русия не означава, че те ще могат да бъдат заобиколени чрез Анкара.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    31 Май 2022 18:00ч.

    Ученията в Черно море унищожават еко системата, особено на делфините !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой въвлича България във война

    31 Май 2022 18:03ч.

    Да ама България налага шест пакета санкции на Русия. Щото е лоялна към нато и присъдружния и ЕС. Изглежда,че Русия няма да прояви ни най малка милост към малоумниците с евроценности. Ако Русия наложи санкции, тогава лошо,много лошо.Ще ни останат само евроценности и нато .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    31 Май 2022 18:21ч.

    отвореният ислямски терорист с мечта за нова империя си дава сметка, че братско отан искаше да го пречука, Путин го спаси... кво си мислят от гейропейският не зная, явно си милят, че насочват чаветата си към гей-бординг скуула и са найс, дейба и идиотите цереушни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Май 2022 18:58ч.

    Кефи ме ерджолан... прави ги криви!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола NaZi

    31 Май 2022 19:25ч.

    Всички нацита ни кефи султана!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вас нацитата

    31 Май 2022 19:34ч.

    Ви кефят фон дер Лайнен и кокаиновия Зеленяк. А султана си защитава интересите, не като някои които се навеждат само за едно потупване .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правителство в оставка

    31 Май 2022 20:24ч.

    Значи Турция може да си позволи да е посредник, ние не. Да излизаме от всички бандитски съюзи, ограбващи България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западните доставки на оръжие в Украйна попадат в ислямска държава

    31 Май 2022 20:37ч.

    Поставленные ВСУ гранатометы проданы сирийским боевикам https://topcor.ru/25990-postavlennye-vsu-granatomety-prodany-sirijskim-boevikam.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SIMO

    31 Май 2022 21:15ч.

    И как ги транспортират до Сирия, като черноморските пристанища са блокирани от Россия бе малоумник, сигурно ги доставят по въздух през Крим......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи