Турция отказва да пусне през Босфора два британски миночистача, предназначени за Украйна

Турция отказва да пусне през Босфора два британски миночистача, предназначени за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Турция съобщи днес, че няма да позволи на два британски кораба минотърсача да преминат през територията ѝ на път за Черно море, за да бъдат използвани от Украйна, тъй като това би нарушило Конвенцията от Монтрьо относно преминаването през проливите по време на война, предаде Ройтерс.

Миналия месец Великобритания заяви, че ще прехвърли два кораба за търсене на мини на Кралския военноморски флот на украинските военноморски сили, за да помогне за укрепването на морските операции на Украйна във войната с Русия.

Членката на НАТО Турция информира съюзниците си, че няма да позволи корабите да преминат през проливите Босфора и Дарданелите, докато войната в Украйна продължава, заявиха от Дирекцията по комуникации на Президентството на Турция.

Когато Русия започна инвазията си в Украйна през 2022 г., Турция задейства Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., като ефективно блокира преминаването на военни кораби за воюващите страни. Пактът изключва корабите, които се връщат в собствените си бази.

Турция прилага Конвенцията от Монтрьо безпристрастно и щателно, за да предотврати ескалация в Черно море, заяви още Президентството.

Анкара поддържа добри връзки както с Киев, така и с Москва на фона на войната, отбелязва Ройтерс.

Източници: dnes.dir.bg, fakti.bg

 

 

Коментари

  • Коментар

    02 Яну 2024 18:51ч.

    Турците имат договорка с руснаците. А за къв дявол британците се опитват да нарушават Конвенцията? Искат миночистачите им да потеглят към дъното ли? Над Босфора е 7 квадрант -зона, патрулирана от ЧФ на Русия. Ъе самите имат няколко миночистача из района.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото Грозев журналист, толко и миночистачите хвърлящи бомби.

    02 Яну 2024 20:11ч.

    Христо, платен кьопек на Пентагона, бритите, хладнокръвни убийци на славяни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емил

    02 Яну 2024 20:11ч.

    Пуснат ли кораби на НАТО войната ще се разрасне в Черно море и страните от този регион , включително България. Бойко лъжеца да излезе сега и да потвърди казаното преди години , че няма да допусне военни кораби защото Черноморието е за туризъм , а не за война .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • песимист

    02 Яну 2024 19:05ч.

    Евала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Британия символизира абсолютно безотговорна пасмина от кретени

    02 Яну 2024 19:12ч.

    Виждате ли как наглите брити изнасят война в удобни за напрежение чужди региони? Дано Ердоган си удържи на думата и не пусне техни съдове под каквато и да е форма, защото става дума за екологията на нашето море - нали не си правите илюзии, че руснаците ще ги оставят непотопени в противен случай?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 19:17ч.

    Монтрьо ограничава и тонажа . След като "Москва"бълбукане, а и големите десантни кораби се оказаха мишени , Русия залага на Буян-м и варшавянките. Първите(клас река-море) се строят дори в Татарстан. Могат да пуснат и 20 за сметка на поточеният тонаж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духчо, идиото????

    02 Яну 2024 19:44ч.

    Идиотите не са при нас? Иди си с мир в евроджендърските сайтова и там ръси мозъчец! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 20:25ч.

    Когнитивните ти дефицити не коментирам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    03 Яну 2024 13:16ч.

    Ghost 02 Яну 2024 20:25ч. Когнитивните ти дефицити не коментирам Абе недей така! Човека владее чужди езици. Значи не е толкова прост колкото изглежда на пръв поглед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 19:20ч.

    Същите от Каспийско удариха с калибър цели в Сирия 2015,2016. Повече от 1500 км. Украйна няма система с конкурентен обсег

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Яну 2024 19:33ч.

    Също така могат да ги местят от Каспийско в Черно море по вътрешните реки и канали ако се наложи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Яну 2024 19:35ч.

    Буяните имам предвид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 19:40ч.

    Именно. Джобни крацери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Яну 2024 19:31ч.

    Евалла на Ердоган. Така се прави. Учи се Баце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 20:24ч.

    Анджък. Баце проигра на карти с Вальо Златев печалбите на Лукойл от монопола, подари куче на Путин, лазеше пред посола, а накрая ни писаха "вражеска държава". Ердоган свали си 24 от засада в Сирия, застреля посланика, опита се да свали Асад, плащаше да свалят руснаци, подкрепя сепаратизма на кримските татари и продава байрактари на Украйна, прееба Армения (разбирай-Русия в Кавказ)В крайна сметка Баце го третират не кат авторитар, а кат курва, докато Ердоган и в Москва все още го броят за държавен мъж. Не че е по-малко корумпе от мутрата, но все пак първо е Турция, не Магнитски.Боце се изоглави да се върти наведен ту на Изток, ти на Запад да прави свирки, забравяйки че както и да се навежда все отзад е голият му задник. И на него всеки минал "плюе". Има и серийно моногамни-едни жълтурловци все се пънат да правят фелацио на Козяк и затуй ги онождат от Изток, други държат да духат винаги на Москва, дори и кат националисти загърнати с московско знаме. Един не се намери да каже(дори на остатъчният остерайх) тука е България, тука скачай! И някои се косят за ИК, при все че в бюлетините все избират от курви по душа! Тъй е границата.Ничия земя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Яну 2024 20:48ч.

    Не мога да не се съглася.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    02 Яну 2024 21:43ч.

    Аз също не съм съгласен...изключително плоско, диван-"анализче".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е анализ или

    02 Яну 2024 23:18ч.

    "анализче", както го наричаш. Вместо да драскаш глупости, прочети за жанровете в журналистиката, ще ти е от полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 23:53ч.

    Аналлизът в джурналистиката оставям на д-р Тони Филипов. Раметлията не беше точно в мойта политсекция но опделено бе повече от цветен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    02 Яну 2024 21:42ч.

    Ми евала на Rдоган...сериозен мъж излезна, а не мастия като денко и тагаренко... Гледа си интереса и не се навежда на всеки... Избъзика и американците при опита за преврат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ковбой

    02 Яну 2024 21:57ч.

    Пътят на ковбоя Малко са тези, които се отдават на живота на ковбой, без някой да им покаже пътя към него. Така е с Чък, който става такъв ковбой, какъвто винаги е искал да бъде. - Какво означава да бъдеш ковбой? - Да бъдеш ковбой означава за мен посто начин на живот, ръйш ли? Израснах в семейство на фермери. Баща ми беше ковбой, майка ми .., тя не беше ковбой. Дядо ми беше ковбой и да бъдеш ковбой е това, което знаех най-добре. Мисля, че духът на ковбоя е дух на оптимизъм. Не се опитвам да се оплитам в неща, които не мога да контролирам. Просто гледам, ръйш ли, да бъда позитивен. Мисля, че духът на ковбоя е позитивен. - Кой те вдъхнови да бъдеш ковбой? - Старите ковбои на ранчото бяха мои ролеви модели, старите побелели ковбои, които харесваш, на които подражаваш. Глей сега, искаш да бъдеш точно като тях. Скив сега, те бяха груби, ръбести, жвакаха тютюн, пиеха бира, яздеха и мятаха въжета и разказваха диви случки, и това беше просто нещо, с което израстваш докато го правиш, и ги харесваш, ръйш ли, искаш да бъдеш точно като тях. - Кой от тях беше твоя герой? - Скиваш ли, баща ми определено е моят герой. Той е определено, искам да кажа, той е ето там, скиваш ли го, най-добрият мъж който познавам. Наричам го приятел, но той, той е герой. - Какво е това което правиш добре? - Аз правя това, което правя. Аз наистина не виждам себе си да се променям много. Искам само да бъда по-добър на това, което правя. Искам мойте коне да бъдат по-добри. Искам да съм по-добър като животновъд. И, нали, никога не спираш да учиш нови трикове в този бизнес. Затова просто винаги само се опитвам да усъвършествам своя майсторлък. По принцип, независимо дали отглеждаш коне, размножаваш ги, или ги обяздваш, или това са не коне, а държави по света, аз просто се стремя да се усъвършенствам всяка година, ръйш ли, да имам по-добър ездитен кон и по-добри табуни коне. Или пък, ако става дума за държави, ездитната държава е тази която воюва за мен, а табунът е военния съюз от държави-съюзници. - Как се пенсионира ковбоят? - Тука ме фана, скив, това е труден въпрос. Сега някой плямпат, че щели да пенсиоират ковбойците като мен, щели да установят нов световен ред, без ковбои. Повечето ковбои, които позавам, не просто работят до 65 и планират да се пенсионират. Повечето от тях, ръйш ли, просто продължават да го правят дотогава, докато се чувстват добре на гърба на коня и го продължават да го правят. Мисля, че е трудна работа да се предадеш. Ковбоят никога не се предава, Америка също. На този свят е пълно с хора, които чакат Америка да пропадне в дън земя, а тя никога не пропада, пропадат тези, които чакат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Яну 2024 22:19ч.

    Човекът си е останал някъде в 5-6 клас при Майн Рид, Карл Май, Лизелоте Велскопф-Хенрих, Джеймс Фенимор Купър и другите велики писатели отразили онова време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    02 Яну 2024 22:20ч.

    Брато, пий си хапчетата...какви са тея полюции?..Чаршафи с тъпотии...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 22:26ч.

    Всъщност каубоите отдавна са вакйеро, освен в уестърните . То и морската пехота е предимно от Хондурас и Мехико.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 22:29ч.

    Нещо кат Рим. Всички плюят вандалите, а всъщност е било профсъюзен спор за неизплатени заплати на войската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ама и досега се

    03 Яну 2024 0:19ч.

    говори за тях(вандалите) с каква ярост са си прибрали неизплатените заплати+бонусите!:) В смисъл спорът е бил решен отсега и завинаги, тработодателя умрел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ковбой

    02 Яну 2024 22:29ч.

    Що се касай до размножаването - то не спира, ето сега ездитния ми кон - Украйна, ще забремени опърничавата кобила от табуна - Сърбия, с оранжевата революция, а съседната кобилка - България, ще помага при осеменяването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соловев

    02 Яну 2024 22:34ч.

    Едно харесвам най-много на ковбойте, че пушат истински цигари - Червено боро- Не като българските ковбой, които жулат качаци с несъществуващи вече марки, произведени от Лукашенко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 22:42ч.

    Червеното Боро е бленд от Доминикана.Факт. кьорав каубой няма там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    02 Яну 2024 22:44ч.

    Къде го онова червено Боро юз? Сега вече и Борото си е ЛГБТ. https://www.youtube.com/watch?v=sTfyGRU4K0k

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 22:55ч.

    Заеби цигарите от Запада. Последната свястна беше Бенсън и хеджис-контрабанда от Судан. Тютюн за свиване(ирландски, холандски или гръцки) или минаваш на лула. Пури от Бразилия, Мексико или Никарагуа. Освен кубинските партагас, но и там акциза е смущаващ. Насипен тютюн от Люксембург(единствена полза от Шенген) или турски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ковбой

    02 Яну 2024 23:12ч.

    Червено боро сто, от кварталната бакалия, с марка Тах екземпт, по-оригинално няма, пуши го Ковбоят, който управлява всички табуни по целия свят. Запалва си цигара с кибрит о нокътя си и прибира клечката в специален контейнер за кремълски отпадъци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    02 Яну 2024 23:28ч.

    Баси нокътя, аз на драскалото след третата клечка фърлям скапаният кибрит. Добре че държа бензинова запалка(австрийска, пише че е 52 година)не скапано китайско зипо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    03 Яну 2024 0:09ч.

    Като не дават от Турция, защо не ги изпратят през северно море и Дунав? Руснаците как ги прехвърлят от Каспийско море в Черно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    03 Яну 2024 2:13ч.

    Преди малко стана ясно, че Турция, освен дватя британски миночистача, е спряла влизането през Босфора и на три американски коминочистача. Два от тях са клас чернокожи, а единият е латинос, модел " Панчо Виля". В коонвенцията от Монтрьо, подписана през 1936, няма клауза ограничаваща достъпа на такива коминочестачи през черноморсите проливи. Турските власти отказват да обяснят причините за своя отказ. Експерти предполагат, че блокираните коминочистачи са предназначени за Украйна, където много домакинства преминават на отопление с дърва и въглища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    03 Яну 2024 13:35ч.

    Това че Ердоган е спрял миночистачите може да се окаже само временно и да е началото на пазарлъка му. Конвенцията от Монтрьо касае кораби които се връщат в домуващото си пристанище но не се говори за случай когато кораба е новопридобит и ще отива в новото си пристанище. Този казус мисля, че руснаците го проиграха в началото на войната когато се опитаха да вкарат кораби/подводници от Северния флот но не си спомням със сигурност какво стана. Ако не са ги пуснали тогава това ще е добре за сегашния случай. От друга страна отдавна се говори за нови кораби на НАТО в Черно море и нашия министър на отбраната беше много силен в прогнозите си, че това ще стане след като на корабите се развее украински флаг и екипажа е от украинци. Само че има едно но, флага трябва да се вее още от Дарданелите и когато минат отсам Босфора стават мишена. А това означава най-малкото противолодъчна авиация да ги охранява отсам Босфора а тя трябва да се охранява от изтребители и т.н. Откъдето и да се погледне не е добра идея. От друга страна Русия и Турция изразиха готовност за съвместно разминиране на Черно море преди време но не се разви идеята щото как така страна от НАТО заедно с агресора обаче пък си сътрудничат при охраната на газопроводите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи