Турция обвини САЩ, че възнамеряват да създадат терористична държава до границите ѝ

Турция обвини САЩ, че възнамеряват да създадат терористична държава до границите ѝ

Турция отново обвини САЩ, че възнамеряват да създадат терористична държава в близост до границите на републиката. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу отправи това обвинение в интервю за CNN Türk.

"Америка иска да създаде терористична държава до нас. Ще има цена, която ще бъде платена от момента, в който тя създаде тази терористична държава. Ние вземаме предпазни мерки. Проведохме четири големи операции [в Сирия и Ирак] срещу нея", подчерта той.

Преди това Анкара многократно е критикувала сътрудничеството на Вашингтон с кюрдските части на Силите за народна самоотбрана (СНС, кюрдска организация в Сирия, призната за терористична в Република Турция), тъй като те се считат за сирийски клон на забранената в Турция Кюрдска работническа партия. Въпреки че САЩ я признават за терористична организация, те настояват, че работата със СНС им е позволила да се борят успешно с екстремистката групировка "Ислямска държава".

 

Коментари

  • !!!!

    23 Апр 2023 8:28ч.

    Първата ми мисъл, когато прочетох заглавието е, че става дума за България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    23 Апр 2023 10:17ч.

    Да. Имаме си възродена османска държава. Начело с банкянския паша и румелийски бейлербей. Асфалт паша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • терористична държава

    23 Апр 2023 11:19ч.

    Поради някакви исторически причини, част от които са напълно обективни (разложението на Османската империя, особено в последните десетилетия на съществуването и - Болният човек), склонни сме да гледаме с известно неоправдано пренебрежение на турците. Странно е, глупаво е! Забравете за това! Особено в областта на дипломацията, ТУРЦИЯ Е СВЕТОВНА СИЛА, с която въобще не може да се мерим! Всичко произнасяно от сериозни политически фигури там, трябва да бъде внимателно четено и анализирано. Струва си, замислете се за множество обстоятелства и факти, които идат от този регион. Имат ли те връзка: Изборите в Турция, "Нова терористична държава" на границата на Турция, Черноморското законодателство на САЩ, активностите около Ирак (та се стигна чак до някакво странно посещение на укр. Кулеба там), Армения и Азербайджан, Грузия, Молдова и Приднестровието, Кавказ, бившата съветска Средна Азия, особено Казахстан. Това не са несръчни опити за внушение, размислите и изводите са ваши. Всички процеси и събития не са факт само след 24.02.2022, те си текат още от 1945 година и въобще не са прекъсвали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съгласен

    23 Апр 2023 19:26ч.

    Така е....някои ги виждат тези неща....други си гледат масата....да има за ядене....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    23 Апр 2023 13:09ч.

    Турция води добра политика в интерес на народа си, това не може да се отрече. Успех на Ердоган на изборите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам за мераците на Путин и

    23 Апр 2023 13:46ч.

    обкръжението му но никой хаир не е видял от СЕЛДЖУЦИТЕ откакто се е пръкнала таз държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи