Турция извика посланика на Германия, след като германски политик сравни Ердоган с "канализационен плъх"

Турция извика посланика на Германия, след като германски политик сравни Ердоган с "канализационен плъх"

Волфганг Кубицки Снимка: Официален сайт на Свободната демократическа партия

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Турското външно министерство извика днес германския посланик в Анкара, за да протестира срещу коментари на високопоставен германски политик, който оприличи президента Реджеп Тайип Ердоган на "малък канализационен плъх", предаде Ройтерс.

"Осъждаме по най-категоричен начин обидните изявления, направени от Волфганг Кубицки, заместник-председател на германския федерален парламент, за нашия президент (Ердоган) в реч по време на предизборната си кампания в Долна Саксония", заяви говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

"(Кубицки) е напълно лишен от политически морал и отговорност", посочи още Билгич, като добави, че подобни "непристойни изявления дават представа най-вече за политическото и морално ниво на Кубицки и разкриват вулгарността му".

Потърсен за коментар от Ройтерс, Кубицки потвърди, че е направил такъв коментар по време на митинг от предизборната кампания, опитвайки се да привлече вниманието към нарастването на броя на нелегалните мигранти, придвижващи се от Турция по т.нар. "балкански маршрут" към Германия.

"Канализационният плъх е малко, симпатично, но в същото време умно и хитро същество, което се появява и в детските приказки", каза Кубицки, като даде за пример популярния анимационен филм "Рататуи".

Кубицки, който е депутат от ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия, част от управляващата коалиция в Германия, заяви, че Ердоган е направил добра сделка за Турция, когато се е съгласил да спре потока на мигрантите, влизащи  ЕС, през 2015 г.

"Но същевременно трябва да отбележим, че бежанската вълна по балканския маршрут (от Турция) отново се увеличава, което е предизвикателство за германската външна и вътрешна политика", посочи той.

Турция е кандидатка за членство в ЕС, но преговорите отдавна са в застой заради разногласия по редица въпроси, включително спазването на човешките права от страна на Анкара, миграцията и геополитиката, отбелязва Ройтерс.

Обидата на президента е престъпление в Турция, където Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието са на власт вече две десетилетия.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Дзопино

  28 Sep 2022 11:33ч.

  Ами екстрадация, съд и затвор. Както се прави по американски. Щом нарушава турските закони ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • глупак германец

  28 Sep 2022 11:41ч.

  Ердо не е за подценяване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Sep 2022 12:15ч.

  Плоските германски политици от полски произход, все още ли се имат за велики, ама все накрая победени ?! Тоя път обаче няма да има пред кого да лазят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи