Турският вътрешен министър обвини САЩ в намеса в изборите

Турският вътрешен министър обвини САЩ в намеса в изборите

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу днес обвини Съединените щати, че се намесват в изборния процес в страната му, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Това е поредното обвинение от страна на Сойлу към САЩ за намеса в изборите в Турция, съобщава кореспондентът на БТА Нора Чолакова. На 14 май в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори.

Повод за последната остра критика на министъра към Вашингтон е отказът на кандидата за президент Мухарем Индже (и лидер на "Партията на родината") да участва в президентските избори, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

САЩ редовно се намесват в изборите в Турция, като го правят по различни начини, включително чрез използването на изфабрикувани видеоклипове. Какво им е сторил Мухарем Индже? Те нямат съвест, каза Сойлу, който твърди още, че "президентът на САЩ Джо Байдън стои зад всички действия срещу Турция".

Мухарем Индже обяви вчера, че се отказва от кандидатурата си за президентския пост. Като причина за решението си той посочи, че има натиск под формата на различни провокации, обвинения и дезинформация, без да уточнява подробности.

Двамата основни претенденти за президентския пост са държавният глава Реджеп Тайип Ердоган и опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу (председател на кемалистката Народнорепубликанска партия). За победа на първи тур са необходими 50 процента плюс един глас, в противен случай на 28 май ще се проведе втори тур. Анализаторите не изключват провеждането на избори в Турция в два тура.

Междувременно кандидатът на опозицията за президент Кемал Кълъчдароглу обвини Русия в намеса в изборите в Турция, съобщава Нахиде Дениз за БТА. “Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, разпространяването на дълбоки фалшификации (deep fake) и видеозаписи във връзка с изборите. Ако искате да продължим дружбата си с вас и след 15 май, махнете ръцете си от турската държава. Ние все още сме за продължаване на сътрудничеството и дружбата с вас”, заяви кандидатът за президент на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу в призив в акаунта си в Туитър.

Той посочи, че Русия е отговорна за компромати и видеозаписи с фалшиви новини, разпространявани в социалните мрежи и онлайн платформите срещу турската опозиция в навечерието на парламентарните и президентските избори в неделя.

В социалните мрежи се появиха видеа, показващи контакти на Кълъчдароглу с отговорен функционер на терористичната ПКК. Говорителят на основната опозиционна НРП заяви, че видеата са фалшив монтаж.

Вчера Мухарем Индже, един от четиримата кандидати за поста президент на Турция на изборите на 14 май, оттегли кандидатурата си след като в онлайн платформа бе разпространен секс компромат по негов адрес.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Турското общество отдавна е разделено

    12 Май 2023 11:39ч.

    Има прослойка от хора, които са привърженици на Ататюрк - буквално, и са склонни да са със Запада независимо от всичко. Другите са привърженици на Ердоган, който набляга на традиции и обикновени човешки ценностти. Първите живеят предимно в градовете, вторите са работягите в села и малки селища. 26 години ЕС си играе с кандидатурата за членство на Турция и НИКОГА няма да я приеме, но за целите на изборите в ЕС отново ги подмамват с членство. Ако Кемал Кълъчдароглу спечели, Турция ще скъса със сегашните си връзки, отново ще се насочи към Запад и от два стола ще се стовари на земята и ще се срине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    12 Май 2023 13:48ч.

    Идеята за атака към Мухарем Индже е продиктувана от разминаването на гласовете между четиримата основни кандидати. Така Калъчдароглу не ще може да спечели от раз изборите. Поради това се наложи и отстраняването на единия от кандидат-президенти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да Вида

    12 Май 2023 13:54ч.

    За да се изпълни пророчеството на свети Козма, което несъмнено е за нашето време, би следвало Турция да избере про-западен президент, а Гърция про-Руско правителство следващия месец.После война между Турция и Гърция и Русия унищожава Константинопол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    12 Май 2023 13:54ч.

    САЩ воюват с Русия на турска територия. Това е изводът от дописката. Не е неочаквано. Очевидно Калъч е американското мекере. Затова и отстряняват потенциално отнети на Калъчдароулу гласове с надежата да ги прилапат и да сложат бездна между Турция и Русия. Както и у нас, разбира се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пощенска кутия

    12 Май 2023 14:37ч.

    Първо факти и разсъждения, после ще направим и извод. Изводът днес ще е насочен към БТА и нейните информационни източници. Хората в България не знаят достатъчно за Турция, не съобразяват важни детайли. Мухарем Индже (МИ) представлява Републиканската Народна партия (РНП), партията основана от М.К. Ататюрк (МКА). Преди обединението на опозицията, МИ беше основният противник на Ердоган, следваше го по рейтинг, но после кандидатът на обединените сили - Калъчдароглу (К) задмина МИ. Ердоган в началото на кариерата си беше нещо като наследник на заветите на МКА, но особено след опита за преврат 2016, зави рязко към ислямизма и възраждане под някаква форма на империята. На МИ даваха буквално до вчера 5-7 % и гласовете в негова полза биха разводнили вота. Оттам и невъзможност за печалба на първи тур. Големият въпрос е - при отсъствие на МИ за кого биха гласували "неговите" избиратели? За ислямиста Ердоган или за прозападния К, изповядващ заветите на МКА. Отговорът е ясен, поне за тези, които масово решат да отидат до урните. Защото мнозина от тези хора (избиратели на МИ) ще се погнусят и няма да отидат до урните. След като имаме основание да погнозираме, че привържениците на МИ ще налеят гласове предимно в полза на К, можем ли да отговорим ясно, категорично и свързано - КОЙ ИМА ИНТЕРЕС от всичко това. Отговорът е ясен - това е К и стоящите зад нещо западни сили, водени от САЩ. А какво четем ние в "дописката" на БТА? Четем нещо отвратително! Статията уж обвинява САЩ в намеса в изборите в Турция, но вътре напоително се обяснява за намесата на Русия! Вие идиоти ли сте, бе! Или пък мислите нас за идиоти?! БТА така е изписала и структурирала материала, от което незапознатият ще отсъди, че Русия е изфабрикувала компромати против МИ. Обаче, Русия има интерес властта в Турция да остане в ръцете на Ердоган. Както доказахме по-горе - гласовете за МИ ще се прелеят преимуществено към К. МИ нямаше никакъв шанс да отиде на балотаж, защо Русия да му скроява номер?! Ако номерът мине, на теория К може да спечели и на първи тур. Ако Русия помогне на К да спечели на първи тур, това значи да се простреля само в ... не, не в крака, а в корема! Цялата статия представлява една примитивна манипулация и пропаганда, от най-долен вид. И доколкото БТА вече многократно е доказвала, че тя е превърната в някакво безгласно колелце, което има за задача да бъде проводник и да върши идеологическа трансформация на правилна информация, която произхожда от законспирирани идеологически отдели, които пръскат пропаганда чрез западния мейнстрийм, имам предложение! Гласове, престанете да ги цитирате! БТА много отдавна вече не е достоверен източник на информация, а пропагандна пощенска кутия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Противник на свободния свят

    12 Май 2023 15:31ч.

    Напълно подкрепям оценката за БТА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    12 Май 2023 15:16ч.

    Пощенска кутия, благодаря ви за изчерпателния коментар. Поздравления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разсилен

    12 Май 2023 15:55ч.

    Хе, хе! Дори Андролова пуска по-замаскирани хвалби за банкянския! бта са го ударили съвсем пред просото. Ама нали и те са на бюджетна издръжка. БНТ, радио, бта - всички са строени, пруеброени, насрани от страх, омазани, с гипсирани мозъци, пелтечещи от ужас - четат безропотно, каквото им поднесат! Някога им викаха честно ГОВОРИТЕЛИ, сега всичките се накичиха гордо със званието "журналисти"! какви журналисти сте вие, БЕ?! Разсилни, които бият детско барабанче на мегдана на селото: Съобщава се на населението ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи