Турският посланик: Задържан е извършителят на стрелбата на границата

Турският посланик: Задържан е извършителят на стрелбата на границата

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция - това обяви пред "По света и у нас" посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Тя е съобщила новината на ръководството на МВР в телефонен разговор.

Посланик Секизкьок коментира единствено пред БНТ стрелбата, при която загина сержант Петър Бъчваров. В интервю пред Айше Сали дипломатът заяви, че разследването от страна на турската прокуратура вече е започнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии. Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на бежанци

Ваше Превъзходителство, преди няколко часа приключи срещата Ви в МВнР след стрелбата, при която загина български полицай. Как протече тя?

- Най-напред бих искала да изкажа своите съболезнования на семейство на загиналия полицай, както и на българската държава. От 5 сутринта съм на крак, защото лично турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу ми се обади, за да ми съобщи за случилото се. През деня продължиха срещните българските власти, на които обсъдихме какво можем да направим Веднага щом разбрахме за случилото се, на място бяха изпратени екипи на Жандармерията, командоси и специално обучени полицейски кучета. За нас отношенията ни с България на тема "Сигурност" за ключови и сме изключително доволни от постигнатото в следствие на сътрудничеството между двете страни. От друга страна преминаваме през много тежък момент по отношение на сигурността. Мигрантският натиск все още засяга сериозно Турция. До този момент успяхме да предотвратим преминаването на милиони на нашата територия. Една част от бежанците са заловени в Турция и върнати към местата, откъдето идват. За съжаление някои от тях продължават към другите ни граници. България за нас е много важен съсед и сме наясно, че заедно преживяваме огромен стрес и напрежение, породени от засиления мигрантски натиск. Правим всичко възможно за подсилването на границите, за да това. Правим го и за да покажем колко важен съсед е за нас България. Сега виждаме ситуация, в която е използвано огнестрелно оръжие. Ние също сме много изненадани от това и ще направим всичко възможно, за да разберем каква е причината. Вярвам, че това ще се случи в най-скоро време.

- Какво ще се промени след този инцидент?

- И без това и двете страни работят в много тясно сътрудничество, но този инцидент ще го засили. Надяваме се подобни трагедии да не се случват никога повече. Този случай тепърва ще бъде разследван.

- Какви мерки предприе към настоящия момент Прокуратурата на Р. Турция?

- Раследването от страна на Прокуратурата вече започна. Към настоящия момент на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии за причината за случилото се. Надявам се, че в най-скоро време ще разберем каква е тя - има ли организирана престъпна група, която стои зад стрелбата; има ли и други причини за тази стрелба, защото до този момент не е имало подобни случаи.

- Увеличава ли се мигрантският натиск към Турция?

- Мигрантският натиск към Турция изобщо не намаля. Ситуацията със Сирия се успокои. Благодарение на мерките, които предприехме, близо 400 хиляди сирийци се върнаха в родината си, но от друга страна след последните събития в Афганистан, има голям натиск, който подлага на изпитание нашите граници. Миналата беше предотвратено влизането на близо 2 млн. бежанци на нашата територия.

- Какво обаче ще бъде подобрено при границата с България?

- Ние засилихме екипите от наша страна още по време на изборите. Но е факт, че натискът се увеличава и ако не бяха взети мерки от страна на Турция, сега българските граници щяха да преминават през много по-сериозна криза. На финала бих искала да добавя още нещо: все още предстои да бъде изяснено дали трагедията, която се случи късно снощи, има връзка с бежанския поток или причината за случилото се е друга. Очакваме изясняването на случая и се надяваме това да не доведе до лошо отношение към бежанците и очерняща кампания. Нека не забравяме, че това са хора, които бягат от смъртта и търсят по-добри условия за живот.


Източник: БНТ

 

 

 

 

Коментари

  • Начи, машалла аферим ашколсун

    08 Ное 2022 18:10ч.

    Ку нса турцити да на вардат ут душмани ептян зъгазифми с Немидремирджиеффф. Радеффф????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    08 Ное 2022 19:08ч.

    Възхитен съм от турския дипломат (ка)! Усещате ли професионалиста? Какъв изискан дипломатичен изказ! А вижте нашите дипломати изпратени по партийна линия, какви са недодялани, малоумни мисирки и мисири, готови да се подлагат и сервлничат на всеки от САЩ или от Брююкселските зелки! Старата кола отдавна я изгониха, че била свързана с тоталитарния режим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имат си дипломатическа школа

    08 Ное 2022 23:45ч.

    каквато имат Русия, Франция и др. Болшинството от нашите са политически назначения... Помните ли великия посланик Тошко Колев? Ами Румито Бъчарова какви ли ги къдри в Израел? Ами Ленчето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, бай Иване,

    08 Ное 2022 19:40ч.

    Госпожата говори с уважение за другата страна – България – и за своята, без да слага нито една по–горе от другата в кавото и да е.Това е то дипломатическият език, позабравен покрай дърти извратеняци бореловци и нагли посольи от салорейха кулебовци и мелници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • когато загиват български младежи ,боли

    08 Ное 2022 20:14ч.

    Няма ли кой да ги научи, че на границата не се свети с фенер ! Имахме гранична войска ,пиле не можеше да прехвръкне . Българските граничари бяха номер 1. Жалко за момчето ! Колко пъти трябва да се обяснява,че полиция не може да пази граница ! Ама пусти сбъркани ценности. Тези които съсипаха е унищожиха гранични войски имат голям грях към народа ! А народа ни плаща и бавно гасне ! А прекрасната ни младеж се разпилява ,немила не драга. Ценности, а ? Стигаме дъното. До кога така ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сетила се Мара да се побара...

    08 Ное 2022 23:40ч.

    Кой разсипа БА? Ето имената на няколко от тези празноглавци: https://glasove.com/novini/bivshi-ministri-na-otbranata-prizovavat-balgariya-speshno-da-pomogne-za-otbranata-na-ukrayna Забележете, че само няколко имена липсват от целия 30 годишен "преход" към нищото, през който стриктно спазваме препоръките на Плана Ран-Ът... Отделно са дроновете / самолетите, които ни ръсят денонощно като хлебарки, с Бог знае какви психотропни и патогенни вещества и ни блокират мозъците и волята, и ни правят послушни алчни зомбирани дебили... US4BG и Nova (ЦРУ) TV ни работят отделно, но в синхрон... Единствено неизменно е желанието всячески да подпомагаме "засиленият интерес на хам. инвестиции", които радостно отчете напоследък служебният ни министър на икономиката...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    08 Ное 2022 20:24ч.

    Там на Юг преди е имало Импреия. Сега има Държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    08 Ное 2022 20:25ч.

    Там на Юг преди е имало Импeрия. Сега има Държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    08 Ное 2022 20:30ч.

    Турският посланик: Задържан е извършителят на стрелбата на границата *** Това май турската посланничка е пропуснала да каже. Ако е вярно те май ще да са го задържали 5 минути преди стрелбата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    08 Ное 2022 20:32ч.

    Очакваме изясняването на случая и се надяваме това да не доведе до лошо отношение към бежанците и очерняща кампания. Нека не забравяме, че това са хора, които бягат от смъртта и търсят по-добри условия за живот. *** Ами, как не. На границата граничарите да бъдат въоръжени с шербет и реванета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • одата на радоста,а

    08 Ное 2022 21:43ч.

    Къде са анализаторите по национална сигурност, къде са журналистите, къде са евродепутатите,, къде са генералите, айде вкупом начело с евроатлантите и контактната група в Елхово с фенери и с по един пистолет в джоба, да приобщават мигрантите към демокрация и евроценности . Контактна група с тях.начело ! Без контактна група не може В България е пълно с генерали, професори и анализатори по национална сигурност. Не с идеи и приказки, с дела на място да покажат как става. Но денят ще дойде,Измъкване няма, щом тези се скатават , мигрантите ще дойдат при тях.Въпрос на време..Ценности няма как ! 21:35 08.11.2022

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дипломатът не изключва провокация

    09 Ное 2022 6:14ч.

    Моментът е подходящ на Турция да се връчи протокол за допълнителни мерки по охрана на границата ни, който да включва въвеждане на частично военно положение за приграничните ни територии,което би улеснило българската армия да вземе под контрол положението там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи