Турският парламент ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО, но не и на Швеция

Турският парламент ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО, но не и на Швеция

Кандидатурата на Швеция, внесена едновременно с тази на Финландия, обаче все още остава блокирана от Анкара.

Турският парламент ратифицира късно снощи с единодушие присъединяването на Финландия към НАТО, което беше блокирано от миналия май, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това се случва няколко дни след като унгарските депутати направиха същото в понеделник.

Финландската кандидатура, която вече е одобрена от всичките 30 държави членки на НАТО, беше ратифицирана с гласовете на 276-те депутати с право на глас, показаха резултатите от гласуването, предавано на живо по телевизията. Кандидатурата на Швеция, внесена едновременно с тази на Финландия, обаче все още остава блокирана от Анкара.

По време на пленарното заседание турските депутати отбелязаха, че на този етап няма сериозни проблеми в отношенията между Турция и Финландия от гледна точка на интересите на Анкара в борбата срещу тероризма. Същевременно народните представители отбелязаха, че Швеция, която кандидатства за членство в НАТО заедно с Финландия, засега не е изпълнила исканията в рамките на подписания с Турция меморандум и все още не е готова да стане част от алианса, съобщава кореспондентът на БТА Нора Чолакова. 

Финландия и Швеция подадоха през май миналата година кандидатури за присъединяване към НАТО след руската инвазия в Украйна. Членката на алианса Турция се противопоставяше на тяхното присъединяване, тъй като според нея двете страни приемат организации, които тя смята за терористични. Стокхолм и Хелзинки отричат да дават убежище на терористи, но обещаха да сътрудничат на Анкара за преодоляването на тези проблеми.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Самотният вълк

  31 Март 2023 8:56ч.

  Тези финландци не са си научили урока от 1940 година ,когато подтиквани от англосаксонските сатанисти се репчеха на Русия и Сталин и после му ядоха попарата .И сега така ще стане пк ще ядат Руската попара ,само че този път от Путин .И пак ще тичат да сключват договор за капитулация и пак ще има включени финландски земи към Русия .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Финландия е първата страна

  31 Март 2023 9:09ч.

  в която англо-саксите започват да строят биолаборатории за американски бойни комари. Затова Сталин е бил принуден да ги нападне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Финландската кандидатура, която вече е одобрена от всичките 30 държави членки на НАТО

  31 Март 2023 8:59ч.

  т.е. и от България, че как медиите изпуснаха тази новина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пригожин

  31 Март 2023 10:31ч.

  Предстои разполагането на ЯО по границата от РФ! Руснаците няма да останат неподготвени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кайма смес

  31 Март 2023 11:33ч.

  Финландското човешко е по-постно и ще подобри материала за фронта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи